Eko prvakinja: Nova Opel Corsa z izpustom le 82 g CO2/km.

27.1.2015

  • Varčna: Različica 1.3 CDTI ecoFLEX sodi s porabo 3,1 l/100 km v razred energetske učinkovitosti A+
  • Udobna: Menjalnik Easytronic 3.0 s tekočim prestavljanjem za izjemno učinkovito porabo goriva
  • Zgledna: Nova Corsa ima najbolj gospodaren dizel na trgu

 

Rüsselsheim. Nova Opel Corsa ni le posebej privlačna in oblikovno skladna, je tudi prvakinja varčne porabe goriva. Trivratna različica 1.3 CDTI, največje moči motorja 70 kW/95 KM, namreč s serijskim sistemom Start/Stop in skupkom raznovrstnih tehnologij - od rekuperacije zavorne energije in pnevmatik majhnega kotalnega upora do novega menjalnika Easytronic 3.0 – zmanjšuje izpust CO2 na le 82g/km. Poraba goriva je ob tem le 3,1 l na 100 km v kombiniranem ciklu, kar pomeni, da je nova Corsa najbolj gospodaren Opel na trgu v tem trenutku in najbolj gospodaren dizel na voljo. Eko prvakinja bo na voljo od marca letošnjega leta.


»Naš avtomatiziran petstopenjski ročni menjalnik v novi Corsi je izjemen za vse cenovno občutljive kupce, ki se ne želijo odreči udobju samodejnega menjalnika,« pravi Peter Christian Küspert, podpredsednik Opel Group, odgovoren za prodajo in poprodajo. »Združitev majhnega avtomobila z varčnim dizlom ustvari prvaka učinkovitosti. Zato je ta Corsa idealna tako za kratke, mestne vožnje, kot za dolge avtocestne poti.«


Gospodarna: serijska različica porabi le 3,1/100 km, z izpustom 82g CO2/km


Popolnoma prenovljen dizel z največjo močjo 70 kW/95 KM in največjim navorom 190 Nm med 1750 in 2500 vrtljaji v kombinaciji z turbinskim polnilnikom najnovejše generacije omogoča navdušujočo dinamično vožnjo in odločno pospeševanje od najnižjih vrtljajev dalje, ob sočasni izjemno nizki ravni hrupnosti. Izjemno omejeno porabo goriva in majhen izpust CO2 zagotavljata tudi izključno po potrebi delujoča črpalka za vodo in variabilna oljna črpalka. Namensko razvite pnevmatike z majhnim kotalnim uporom in Oplov sistem rekuperacije zavorne energije, prav tako dodata svoje pri večanju gospodarnosti avtomobila. Z vsemi tovrstnimi inovacijami in novim menjalnikom Easytronic 3.0, porabi trivratna Corsa le 3,1 litra goriva na 100 km in izpusti v ozračje 82 gramov CO2 na kilometer. Torej tri grame manj, kot različica z ročnim petstopenjskim menjalnikom (skladno z EC 715/2007), zaradi česar sodi avtomobil v razred energetske učinkovitosti A+.


Easytronic 3.0: veliko udobje, majhna poraba


Petstopenjski menjalnik Easytronic 3.0 ima manjšo maso in manjšo trenje med vrtečimi se deli, kot konvencionalni samodejni menjalnik. Združuje udobje samodejnega prestavljanja, z učinkovitostjo mehanskega menjalnika. Menjalnik Easytronic 3.0 je v osnovi mehanski menjalnik, nadgrajen s sistemom samodejne izbire najbolj učinkovite prestave za zmanjšanje porabe goriva majhnega motorja. S tem je zagotovljena najvišja raven gospodarnosti. Samodejni menjalnik je za dodatno zmanjšanje porabe, še posebej v urbanem okolju, povezan in usklajen s tehnologijo Start/Stop.


Oplovi inženirji so prestavna razmerja uskladili s samodejnim delovanjem menjalnika. Predvsem prestavno razmerje pete prestave zagotavlja zmanjšano hitrost vrtenja motorja ob avtocestni vožnji, kar poleg ostalega zagotavlja tudi veliko udobje. Menjalnik Easytronic 3.0 omogoča tudi povsem počasno vožnjo, dobesedno ‘lezenje’, tako kot vsi samodejni menjalniki za počasne manevre. Posebna funkcija speljevanja menjalnika zagotavlja odločno in športno pospeševanje.


Najnovejša generacija menjalnika Easytronic navduši z odzivnim prestavljanjem ter s kratkimi in tekočimi prehodi med posameznimi prestavami. Tovrstna optimizacija je ob celostni prenovi, v osnovi ročnega menjalnika, dosežena z novim aktuatorjem, izboljšanim tipalom in novo nadzorno tehnologijo. Poleg povsem samodejnega delovanja, pri katerem elektro-hidravlični aktuator upravlja delovanje sklopke in prestavljanja, ponuja menjalnik Easytronic 3.0 tudi ročno prestavljanje, z vzdolžnim premikanjem prestavne ročice.