Opel razkriva peto generacijo Corse.

9.7.2014

  • Nov pogon: novo podvozje, nova generacija motorjev in menjalnikov
  • Nova merila: kakovostna notranjost, IntelliLink in številni drugi sistemi pomoči vozniku
  • Svetovna premiera: Oplova prodajna uspešnica bo svetovno premiero doživela oktobra, na avtomobilski razstavi v Parizu

 

Rüsseslsheim. Opel danes razkriva novo, peto generacijo Corse. Nesporna prodajna uspešnica dviguje raven zadovoljstva uporabnikov avtomobilov nižjega razreda, z novimi merili kakovosti ter učinkovitostjo podvozja, motorja in menjalnika. Novi rafinirani in izjemno učinkoviti trivaljnik s turbinskim polnilnikom, z delovno prostornino enega litra ter natančen in za prestavljanje lahkoten menjalnik, novo podvozje ter optimiziran volan zagotavljajo najvišjo raven udobja, natančnost vodenja in odzivnost v segmentu. Tudi notranjost nove Corse je povsem nova in je osnova percepcije visoke kakovosti in prostornosti, vključujoč najboljšo omreženost in povezanost v segmentu, ki jo nudi informacijsko zabavna tehnologija IntelliLink ter sodobne sistemi pomoči vozniku. Oplovi oblikovalci so novi Corsi namenili dinamičen obris, s tekočimi klesanimi potezami in natančno oblikovanimi detajli, skladnimi s filozofijo znamke. Nova Corsa je opremljena z vsem potrebnim, da nadaljuje 32-letno tradicijo uspehov na konkurenčno izjemno zaostrenem trgu. Peta generacija Oplove prodajne uspešnice bo doživela svetovno premiero na avtomobilski razstavi “Mondial de l’Automobile 2014” v Parizu, od 4. do 19. oktobra letos. Med kupce bo proti koncu leta pripeljala s tekočih trakov v Zaragozi in Eisenachu.


 »Opel Corsa je bila vedno zelo cenjena, še šosebej zaradi oblikovne privlačnosti in učinkovite izrabe prostora znotraj kompaktnih mer,« pravi predsednik Opla Dr. Karl-Thomas Neumann. »To je odločilen faktor stalne priljubljenosti, ki smo jo seveda prenesli tudi v novo generacijo. Zahvaljujoč številnim novim tehnologijam, ponujamo fantastično izkušnjo v vožnji, z dvigom meril v razredu, ki mu pripada. Corsa pete generacije bo polna pozitivnih presenečenj.«


Recept uspeha: mladosten dizajn in velikodušna prostornost kompaktne zunanjosti


V Evropi je bilo v 32 letih prodanih 12 milijonov Cors štirih generacij, samo v četrti generaciji 2,8 milijona. S povprečnim obsegom izdelave in prodaje 370.000 enot na leto, je Opel Corsa ena izmed najbolj trajno priljubljenih modelov segmenta. Ključna za njen uspeh je izjemno učinkovita izraba prostora, saj ob kompaktni dolžini štirih metrov, ponuja namreč Oplova prodajna uspešnica veliko prostora, kar petim osebam - tako družinam prijazna petvratna različica, kot športna različica s tremi vrati. Corsina zunanjost združuje praktičnost in moč z izstopajočo privlačnostjo mladostnega dinamičnega sloga. Nova generacija Corse tovrsten recept uspeha skorajda neopazno nadgrajuje z radikalno drugačnostjo. Oblika zunanjosti je sveža, bolj sofisticirana in s še več karakterja. Klesani bok je označen s prepoznavnim Oplovim dizajnerskim obeležjem, z oblikovno skladno »zarezo«. Prepoznavno Oplov je tudi sprednji del, ki ga označujejo izstopajoča maska motorja in ostro izklesane luči, z dnevnimi svetili z diodami LED. Vpadljive vodoravne poteze zadaj navidezno širijo avtomobil, kar mu zagotavlja podobo vozila posebej suverene lege na cesti. Toda največje spremembe zazna voznik šele, ko sede v Corso in se odpelje. Popolnoma nova kabina izpostavlja s prepletanjem sofisticiranih materialov čiste, elegantne poteze. Z udobju bolj naravnanim podvozjem, s sočasno natančnejšim in odzivnejšim volanom, s povsem novimi pogonskimi sklopi in občutno nižjo ravnijo hrupa je vožnja s Corso povsem novo doživetje.


Absolutno natančna: novo podvozje in nov volan za izjemno stabilnost v vožnji


Med najpomembnejše delovne cilje Oplovih razvojnih inženirjev je bila vključena naloga, da je potrebno uporabnikom zagotoviti izkušnjo v vožnji, primerljivo z večjimi, dražjimi avtomobili, tako glede udobja, kot natančnosti vodenja in odzivnosti. Zato novo podvozje ni podedovalo elemente podvozja dosedanje Corse. Vzdolžna stabilnost in natančnost vodenja skozi zavoje je izboljšana z, za pet milimetrov nižjim težiščem, tršim nosilnim okvirjem vpetja koles in geometrijo podvozja z novim premnikom. Z vsem tem so bili optimizirani odkloni vozila, odzivnosti volana in stopnja podkrmarjenja. Ob tem novo vzmetenje bolje in učinkoviteje prestreza ter duši neravnine, s čimer je Corsa pete generacije izjemno udobna, še posebej med majhnimi avtomobili.


Povsem novo električno omrežje Corse pete generacije omogoča bolj sofisticirano interaktivnost med različnimi sistemi. Skupaj z novo geometrijo krmiljenja in kalibracijo programske podpore delovanja, je volan pridobil veliko pri odzivnosti servoojačevalnika v odvisnosti od hitrosti vožnje. Zato je volan natančnejši, s sočasnim odločnim prispevkom k večanju užitka v vožnji in udobja. Pri vseh različicah Corse je za vrtenje volana potrebno manj moči pri manjših hitrostih vožnje, saj je del serijske opreme poseben program delovanja volana City, katerega delovanje se sproži s preprostim pritiskom na stikalo.


Tako kot doslej, lahko kupci za Corso izberejo dve različni izvedbi podvozja, Comfort in Sport. Slednje ima, ob specifični geometriji in nastavitvi, za bolj neposredno in odzivno delovanje trše vzmeti in blažilnike.


Izstopajoči motor: najnovejša generacija motorja 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo


Vrhunec avtomobilske tehnike pod pokrovom motorja, tako imenovane nove “Corsa E” pete generacije predstavlja, povsem na novo razvit trivaljni motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Eden izmed stebrov vseobsegajoče, velike ofenzive novih pogonskih sklopov znamke. Ta najsodobnejši, skorajda žepni motor, je edini trivaljnik z gredjo za uravnoteženje prostih sil, s pomočjo katere deluje izjemno tiho, z nizko ravnijo tresljajev in z odločno zmanjšano robatostjo. Postavlja povsem nova merila za udobje vožnje. Kompaktni aluminijski motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo je z izpušnimi plini skladen z merili Euro 6. Na voljo je v dveh zmogljivostnih izvedenkah, z največjo močjo 66 kW/90 KM in 85 kW/115 KM. Obe se postavljata z izjemno odzivnostjo in velikim navorom pri majhnih hitrostih vrtenja, 170 Nm pri 1800 vrtljajih na minuto. Oplov nov majhni trivaljnik je standardno opremljen s Start/stop tehnologijo.


Med bencinske motorje nove Corse sodi tudi novi 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom največje moči 74 kW/100 KM in največjega navora 200 Nm. Družbo mu delata še 1,2 in 1,4-litrska motorja, s sestavo izpušnih plinov skladna z merili Euro 6. Bolj rafiniran in prav tako skladen z merili Euro 6 je na dizelski strani ponudbe tudi motor 1.3 CDTI največje moči 55 kW/75 KM, oziroma 70 kW/95 KM. Ob prihodu na trg bo najbolj gospodaren motor Corse prav dizel z največjo močjo 70 kW/95 KM, s petstopenjskim menjalnikom, sistemom Start/Stop in z izpustom le 89 g CO2/km. Družbo mu bodo kmalu po prihodu na trg nove Corse, že prihodnjo pomlad, delali še drugi posebej gospodarni motorji.


Vendar za udobnejšo vožnjo z več zabave v novi Corsi ne poskrbijo le popolnoma novi, oziroma odločno posodobljeni motorji. Svoje dodajo tudi novi menjalniki. Tako glede večjega udobja in lahkotnosti prestavljanja, kot izboljšane učinkovitosti. Obema različicama motorja 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo je namenjen povsem nov, kompaktni šeststopenjski ročni menjalnik. Ob veliki natančnosti prestavljanja se menjalnik postavlja zaradi majhnega trenja tudi z veliko učinkovitostjo. Tako je prestavljanje v novi Corsi udobno in tekoče ter sočasno hitro in natančno. Z novo Corso bo Opel na trg pripeljal tudi novi šeststopenjski samodejni menjalnik in povsem novi robotizirani ročni menjalnik Easytronic 3.0, s tekočim in odzivnim delovanjem, s cenovno ugodno združitvijo udobja samodejnega prestavljanja ter učinkovitosti in gospodarnosti ročnega menjalnika.


Najboljša povezanost in omreženje z vrhunsko varnostjo: IntelliLink in sistemi pomoči vozniku


S preglednim in čistim dizajnom notranjosti je Corsa vsestransko urejena in oblikovno privlačna. Še posebej velja to za dele okrog plošče z merilniki, nameščene na armaturno ploščo z izrazitimi vzdolžnimi potezami. Z njimi je notranjost še dodatno, navidezno razširjena, kar zagotavlja občutek prostornosti in velike ravni udobja. Sistem IntelliLink je opremljen s sedempalčnim barvnim zaslonom za upravljanje na dotik, idealno nameščenim na sredinski konzoli, blizu prestavne ročice, kar omogoča naraven in hiter premik voznikove roke z menjalnika na zaslon in obratno. Najsodobnejši informacijsko zabavni sistem nove Corse ponuja najboljše možnosti povezovanja in omreženja, saj je kompatibilen z napravami delujočimi z obema programskima sistemoma - Apple in Android in nudi možnost govornega upravljanja. Ponuja tudi povezave Bluetooth in Siri Eyes Free. Uporabnikom so na voljo številne aplikacije, med katere sodi navigacijski sistem BringGo, podajanje avdio vsebin in internetni radio Stitcher in Tuneln. Sistem FlexDock ponuja praktično možnost namestitve in polnjenja pametnih telefonov.


Nova Corsa bo opremljena s številnimi sistemi pomoči voznikom, med katerimi bodo številni prvič ponujeni v avtomobilskem razredu, ki mu pripada. Stopnja varnosti je povečana z novimi sistemi, prvič namenjenimi Corsi. Mednje sodijo prednje biksenonske luči, sistem prepoznavanja vozila v mrtvem kotu (Side Blind Spot Alert) in Opel Eye kamera spredaj, sistem prepoznavanja prometnih znakov (Road Sign Recognition), sistem opozarjanja na vožnjo po in preko vzdolžne opozorilne črte (Lane Departure Warning), sistem samodejnega upravljanja delovanja nezasenčenih luči (High Beam Assist) ter sistem opozorila na možnost naleta (Following Distance Indication and Forward Collision Warning) s projiciranim svetlobnim opozorilom rdeče barve v vidno polje voznika na vetrobranski šipi. Ob vsem tem je nova Corsa opremljena še s sistemom nadzira tlaka v pnevmatikah (Tire Pressure Monitoring System) z izpisom opozorila za večje znižanje tlaka v posamezni pnevmatiki.


Udobje vožnje večajo tudi drugi številni sistemi, kot so samodejno krmiljenje ob parkiranju (Advanced Park Assist), kamera zadaj (Rear View Camera) in sistem pomoči ob speljevanju navkreber (Hill Start Assist). Ob hladnem zagonu avtomobila v hladnih dneh skrbijo za udobje in prijetno počutje sistemi ogrevanja prednjih sedežev, volanskega obroča in po novem tudi vetrobranskega stekla. Med elemente, ki vnašajo v notranjost duh in udobje višjih avtomobilskih razredov in potniškemu prostoru zagotavljajo prijetno toplo vzdušje, sodita še natančno oblikovana prednja sedeža in veliko panoramsko strešno okno za prijetno, ambientalno osvetlitev potniškega prostora.


Za aktivne športnice in športnike je mogoče novo Corso za doplačilo opremiti z ekskluzivno Oplovim integriranim nosilcem koles FlexFix na zadnjem delu.