Zapeljivi Oplovi starodobni kabrioleti na sejmu Techno Classica Essen

10.4.2013

  • 14 razstavljenih modelov simbolizira užitek v vožnji z zloženo streho
  • Več kot 100 let zgodovine elegantnega avtomobilizma na razstavnem prostoru številka 125 v hali 2
  • Vrhunec za obiskovalce: fotografiranje v Oplovem patentiranem motornem vozilu »System Lutzmann« iz leta 1899
  • Nova Cascada nadaljuje tradicijo Oplovih srednje velikih kabrioletov

Essen/Rüsselsheim. Na sejmu Techno Classica v nemškem Essnu bo Opel od 10. do 14. aprila s svojimi 14 kabrioleti, ki jih postavlja na ogled, zajel več kot 100 let izdelave avtomobilov. Obiskovalci si bodo lahko ogledali prvo Oplovo patentirano vozilo System Lutzmann iz leta 1899, 10/18 Doppelphaeton s svojo ameriško streho, Rekord A Cabrio družbe Deutsch, Monza Keinath C5 in srednje velik Opel Cascada, kabriolet, prvič predstavljen na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi.

 

Posebni vrhunec za obiskovalce Oplovega razstavnega prostora številka 125 v hali dva predstavlja izvirni “Lutzmann” iz leta 1899 v katerem se lahko fotografirajo in podoživijo nekdanje čase. Od petka 12. aprila do nedelje 14. aprila, v celotnem delovnem času sejma (od desetih dopoldan do šestih zvečer) bodo za posebej avtentično podoživitev in vzdušje časa v katerem je nastal avtomobil, poskrbeli ljudje oblečeni po Carlottas modi iz 19. stoletja. Okrog avtomobila je postavljena posebna scena z velikim zaslonom v ozadju, ki obiskovalcem daje občutek vožnje s kabrioletom po slikoviti pokrajini v rahlem vetrcu. Fotografijo, kot osebni spominek bodo obiskovalci lahko prevzeli v času sejma.

 

Tako kot prejšnja leta si tudi na letošnjem 25. Techno Classica sejmu oddelek Opel Automobile GmbH, ki je zadolžen za ohranjanje zgodovinskih vozil družbe, deli 700 kvadratnih metrov razstavnega prostora z največjim Oplovim klubom Alt-Opel-IG.

 

Cascada kot sodobna interpretacija Opla Kapitäna in ostalih

 

Elegantna Cascada nadaljuje tradicijo premijskih kabrioletov kot je bil pred 75 leti, leta 1938 predstavljeni Opel Kapitän, limuzina z dvoje ali štirimi vrati in kabriolet. Na Oplovem razstavnem prostoru v Essnu spremljajo Cascado in Kapitäna kabrioleti, predelave uveljavljenih karoseristov, ki so izdelovali sanjske odprte avtomobile na osnovi Oplov vse tja do 80 let prejšnjega stoletja.

 

Tako je iz veličastnega Opel Admirala iz leta 1937 družba Hebmüller Karosserie iz Wülfartha ustvarila prestižen športni dvosedežni kabriolet. Enako prepričljivo uspešna je bila družba Gläser iz Dresdna, ki je leta 1936 predelala Opel Super 6. Karoserist Deutsch iz Kölna je v poznih šestdesetih prejšnjega stoletja predelal v kabriolet štirisedežni Rekord C. Keinath iz Dettingena pa je ustvaril atraktivni kabriolet iz športnega kupeja Monza.

 

Opel je v Essnu postavil na ogled tudi Opel 6/10 iz leta 1910, naslednika legendarnega 4/12 znanega tudi kot Doctor's Car. To je bil oblikovno in tehnično posebej zapeljiv avtomobil z dvema sedežema in 1,1-litrskim motorjem. V zbirko Opel Classic v Rüsselsheimu sodijo te dni v Essnu še športni roadster Moonlight z 1,8-litrskim motorjem iz leta 1933 in limuzinski kabriolet Olympia iz leta 1950.

 

Začetnik je bil brez strehe

 

Tudi prvi Opel je bil v bistvu kabriolet. Tako kot vsi avtomobili svojega časa je Oplovo patentirano motorno vozilo System Lutzmann iz leta 1899 nadaljevalo tradicijo snovanja kočij, zaradi česar ni imelo integrirane strehe. Do leta 1901, ko so jih prenehali izdelovati je tovarno v Rüsselsheimu zapustilo 65 Oplovih patentiranih motornih vozil.

 

Opel 10/18 KM iz leta 1908 in 6/12 KM iz leta 1910 sta prav tako bila brez strehe. Streho in stranske  dele karoserije je bilo mogoče naročiti za doplačilo. Odprta karoserija je bila standardna še v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Ko so se v tridesetih uveljavili avtomobili s strehami je postala vožnja brez strehe simbol prestiža in statusa.

 

Avtomobili iz Rüsselshaima so navdahnili številne uveljavljene karoseriste, da so na njihovi osnovi izdelali izjemne avtomobile. Družba Deutsch iz Kölna-Braunsfeld je izdelala 51 športnih modelov Moonlight Roadster. Osnova za ta dvosedežnik dirkaškega duha je bil avtomobil z 1,8-litrskim motorjem iz leta 1931, s katerim je Ople postal prvi množični izdelovalec z avtomobilom srednjega razreda s cenovno dostopnim šestvaljnikom.

 

Izjemna zasnova in dizajn vozil ter motorjev

 

Ob 75. obletnici delovanja je Opel Automobile GmbH 17. februarja 1937 predstavil dve novi vozili, ki sta vzpostavili nov trend. To sta bila Super 6 in premijski Admiral. Super 6 je sodil v višji srednji razred. Imel je zmogljiv šestvaljnik z gibno prostornino 2,5 litra z največjo močjo 55 KM. Premijski Admiral je gnal šestvaljnik z gibno prostornino 3,6-litra in največjo močjo 75 KM. Obe vozili sta bili na voljo kot tovarniško izdelani limuzini in različici z enim parom vrat. Admiral je ob tem bil kupcem na voljo tudi kot kabriolet s štirimi vrati.

 

Poleg tega so karoseristi Buhne (Berlin), Autenrieth (Darmstadt), Hebmüller (Wülfrath) in Gläser (Dresden) izdelali še posebne izvedbe karoserije za Super 6. Kabriolet Gläserja je imel podobo roadsterja z dvema podrtima sedežema v dolgem zadnjem delu. Na osnovi Admirala izdelan športni kabriolet Hebmüller se je postavljal s primerljivo eleganco. Bil je celo večji, prestižnejši in bolj ekskluziven v primerjavi z izvirnikom.

 

Leta 1937 je bil predstavljen še eden kabriolet za avtomobilske sladokusce, Käpitan, ki je bil kupcem na voljo tudi kot limuzina. Naslednik prvega Käpitana je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja najbolje prodajan avtomobil s šestvaljnim motorjem v Nemčiji. Od 25.374 prodanih jih je bilo 4563 kabrioletov. Super 6, Admiral in Käpitan so bili v tistih časih zadnji kabrioleti v Oplovi ponudbi.

 

Svoj čas je bila pestrost ponudbe vozil z zložljivo streho zreducirana na en model. Drugače kot popoln kabriolet je imel Opel Olympia, svojevrstni limuzinski kabriolet, trdno vpete okvire šip. Ta svojevrsten predvojni slog vozil za vožnjo z zloženo streho je bil dodobra uveljavljen med izdelovalci in priljubljen pri kupcih. Leta 1956 je proizvodnjo zapustil zadnji avtomobil te vrste, izdelan na osnovi Olympije Rekord. Vlogo priljubljenih kompaktnih kabrioletov je nato prevzela vrsta Kadettov in Aster.

 

S Cascado v prihodnost in sočasno nazaj h koreninam

 

Med avtomobile katerih naslednica je štirisedežna Cascada sodi tudi stvaritev Karla Deutscha iz Kölna. Karoserist je leta 1963 predelal Rekord A v kabriolet. Isto je storil tudi leta 1966 z Rekordom C in sestrskim modelom Commodore. Za kabriolet na osnovi Rekorda C z dvoje vrat je bilo potrebno odšteti 7590 nemških mark za osnovni model in dodatnih 4000 mark za predelavo. Izdelano je bilo le približno 30 Rekordov A in B ter približno 50 Rekordov C in Commodore A kot kabrioletov vse do leta 1972, ko je prišlo do zamenjave modelov. Kasneje je namesto srednje velike limuzine Oplov partner Keinath iz Dettingena v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja za predelavo izbral kupe Monzo. Tako kot izhodiščni, tovarniško izdelan avtomobil je tudi Keinath C5 imel dva posamična sedeža Recaro zadaj. Predelano športno kombilimuzino so gnali štirivaljni in šestvaljni motorji z močmi do 180 KM. Za avtomobil je bilo potrebno odšteti vsaj 81.000 mark. Izdelava ni presegla dvomestno številko.

 

Tradicijo velikih kabrioletov oživlja nova Opel Cascada. Skoraj 4,7 metrov dolg srednje velik kabriolet ima štiri sedeže polne velikosti, klasično mehko zložljivo streho najvišje kakovosti in prtljažnik s prostornino 380 litrov. Cascadi so namenjeni številni gospodarni, tehnično sofisticirani motorji, vrhunec katerih je 1,6-litrski motor SIDI Turbo iz družine novih srednje velikih motorjev. Motor z največjo močjo 125 kW/170 KM s turbinskim polnilnikom, neposrednim vbrizgom goriva in izjemnih lastnosti prirastka moči je pravšnji za uživaško in umirjeno lagodno vožnjo. Novo Cascado izdelujejo v Oplovi tovarni, tako kot so svoj čas izdelovali modela Kapitän in Admiral.