Izjemna tekmovalne sezona za Opel v rally prvenstvu FIA ERC Junior.

2.11.2015

Opel zmagal v prvenstvu FIA ERC Junior, prvi evropski naslov po 33 letih

Opel ADAM R2 dominira v tekmovalnem razredu

ADAC Opel Rally Cup, vrhunski evropski poligon za mlade talentirane voznike

 

Rüsselsheim. Pri Oplu se z zadovoljstvom ozirajo na izjemno uspešno tekmovalno sezono 2015 v rallyju. Mladi Šved, Emil Bergkvist je namreč zmagal v prvenstvu FIA ERC Junior Championship, s čemer je avtomobilski izdelovalec iz Rüsselsheima dosegel svojo prvo zmago v evropskih dirkaških prvenstvih po 33 letih. Bergkvikst in Marijan Griebel, Švedov nemški moštveni kolega v ADAC Opel Rallye Junior Team, sta bila z dirkalnikom Opel ADAM 2, moči motorja 190 KM, izjemna skozi celotno tekmovalno sezono. »Nobenega dvoma ni, ADAM R2 je trenutno najboljši dirkalnik v tekmovalnem razredu,« pravi Bergkvist. Le nesrečno predrta pnevmatika na zadnji dirki prvenstva je preprečila, da bi se pod sam vrh prvenstva zavihtel tudi Griebel. Na koncu je osvojil tretje mesto.

 

Izjemen vrhunec sezone, v kateri je Opel slavil trojno zmago, je predstavljala dirka v belgijskem Ypresu. Z njo se je zaključilo letošnje najbolj zahtevno tekmovanje za mlade, talentirane voznike v svetovnem merilu, prvenstvo FIA ERC Junior, v katerem so na štirih od šestih dirk slavila Oplova moštva z dirkalnikom ADAM R2. Kompaktni rally stroj niza zmage vse od dirkaške homologacije januarja 2014 dalje. Doslej je zmagal na 62 izmed 99 tekmovanjih na katerih je nastopil in dosegel že pet naslovov prvaka. Ob tem se letošnji državni prvenstvi v Španiji in Franciji, kjer imajo vozniki ADAMA R2 velike možnosti za osvojitev naslova prvaka, sploh še nista zaključili.

 

Vendar moštvo ADAC Opel Rallye Junior Team ni izjemno le zaradi rezultatov. S podporo Opla in ADAC namreč predstavlja predvsem izjemno promocijsko, razvojno možnost za mlade voznike. Tako sta prav njegova člana zmagovalca zadnjih dveh sezon prvenstva ADAC Opel Rallye Cup, Griebel (2013) in Bergkvist (2014). To dodatno potrjuje in izpostavlja veljavo pokalnega tekmovanja, kot enega najpomembnejših tekmovanj v Evropi za preboj in rast mladih rally talentov. Visoka kakovost in izjemna tekmovalnost sta tekmovanju zagotovili uveljavitev tudi izven nemških meja. Tako so v letošnjem prvenstvu 2015 ADAC Opel Rallye Cup z dirkalnikom ADAM Cup, moči motorja 140 KM, nastopila moštva iz osmih evropskih držav. Redno so se uvrščala blizu prvih deset v skupni razvrstitvi nemškega prvenstva v rellyju in ob tem po pravilu za seboj puščala občutno zmogljivejše dirkalnike.

 

Kljub temu, da si je petindvajsetletni Julius Tannert zagotovil naslov prvaka v 2015 ADAC Opel Rallye Cup že pred zadnjo dirko, je prav na njej dosegel največji uspeh. V izjemno zaostreni konkurenci številnih voznikov je na finalu prvenstva, ADAC 3 Citty Rallye, premagal tri neposredne tekmece in si zagotovil mesto novega tovarniškega voznika v moštvu 2016 ADAC Opel Rallye Junior Team. »Uresničile so se mi sanje,« je izjavil Tannert, ko je dojel, da so se priprave na njegov izjemno zahtevni in vseobsegajoči program nastopanja s tovarniškim dirkalnikom ADAM R2 v naslednjem letu praktično že začele.

 

Tudi Jörg Schrott, direktor Opel Motosport se je zadovoljno ozrl na letošnje prvenstvo: »Na začetku sezone ni nihče pričakoval, da bo Opel z ADAM R2 tako suvereno dominiral v kategoriji ERC Junior. Vendar smo z vozili, vozniki in moštvi zgradili dirkaško zgodbo, na katero smo lahko upravičeno izjemno ponosni. Uspeh je toliko slajši, ker sta naša tovarniška voznika, bivša prvaka pokalnega tekmovanja ADAC Opel Rallye Cup. V le treh letih se je pokal uveljavil kot resnično izjemen poligon za uveljavljanje mladih talentov avtomobilskega športa. Pridružiti se nam želijo najbolj talentirani vozniki iz vse Evrope, saj so v pokalu prepoznali izjemno možnost kakovostnega napredovanja. Ob vsem pa ne gre spregledati, da je ADAC Opel Rallye CUP preprosto izjemen tudi zaradi obilice zabave, ki jo zagotavlja udeležencem in gledalcem.«