Da bi izmerili porabo goriva in ali je vozilo skladno s strogimi zahtevami glede omejitev emisij, morajo vsi novi avtomobili opraviti standardiziran preskusni postopek. Od 1. septembra 2017 je začel v Evropski uniji za nova osebna vozila veljati novi 'Svetovno usklajeni preskusni postopek za lahka vozila' (Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicle Test Procedure - WLTP). Nasledil je 'Novi evropski vozni cikel' (New European Driving Cycle - NEDC), ki je bil v uporabi od leta 1992. Na tej strani boste našli najpomembnejša dejstva o ciklu WLTP in kako se razlikuje od cikla NEDC, pa tudi informacije o standardu EURO 6d-TEMP in njegovi povezavi s postopkom ugotavljanja emisij pri dejanski vožnji (Real Driving Emissions - RDE).

Nazaj
 • WLTP: realnejši podatki o porabi.

  Novi vozni cikel WLTP upošteva situacije, ki bolje odražajo vsakodnevno uporabo kot standard NEDC. Tako boste natančneje ugotovili dnevno porabo goriva.

Naprej
Nazaj
 • Vozni cikel WLTP sestavljajo različne faze, ki temeljijo na profilih vsakodnevne vožnje voznikov po vsem svetu. V primerjavi z NEDC je bolj dinamičen, vključuje manj faz ustavljanja in večje hitrosti v daljšem časovnem obdobju, da odraža vozne pogoje današnjega časa.

  Vsaka kombinacija motorja in menjalnika določenega tipa vozila se preveri z glede porabe najvarčnejšo in najpotratnejšo različico opreme vozila. Čeprav je z uvedbo WLTP prišlo do povečanja vrednosti objavljenih podatkov o porabi goriva in vrednosti CO2, so te vrednosti veliko bližje dejanski porabi goriva in emisijam CO2.

Naprej
Nazaj
 • V skladu z novim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP bodo morala vozila uradne emisije v prihodnje dokazati pri strožjih preskusnih pogojih. To pomeni, da bodo morale biti mejne vrednosti za emisije dušikovih oksidov (NOx) in emisije delcev v skladu z novim laboratorijskim preskusom WLTP, obenem pa bodo morale biti potrjene tudi s preskusom v vsakodnevnih pogojih.

  Preskusni postopek za ugotavljanje emisij pri dejanski vožnji RDE (Real Driving Emissions) ne zahteva fiksnega voznega cikla; razdalja, pospeševanje, zunanja temperatura, veter in razmere v prometu je možno prosto izbirati znotraj danih statističnih omejitev.

Naprej
Close

Dok sadašnji NEDC utvrđuje vrijednosti „u gradu, izvan grada i kombinirane prosječne” na temelju teoretskog profila vožnje, WLTP koristi „stvarne” profile vožnje na temelju globalno provedenog statističkog istraživanja. Vozni ciklus WLTP podijeljen je u četiri dijela s različitim prosječnim brzinama: malom, srednjom, velikom i iznimno velikom. Svaki dio ima više faza vožnje, zaustavljanja, ubrzavanja, kočenja itd., koje predstavljaju profile svakodnevne vožnje. Svaka kombinacija motora i prijenosa ispituje se s najekonomičnijom opremom vozila kao i s onom koja je veliki potrošač goriva.

Opel trenutačno provodi ispitivanja svakog modela iz svoje ponude u skladu sa standardima WLTP postupka. Objavljene vrijednosti definiraju raspon od najniže do najviše potrošnje za svaku kombinaciju motora i prijenosa. Na taj način dobiva se točan pokazatelj očekivane dnevne potrošnje za svaki model.

Napomena: vrijednosti utemeljene na voznom ciklusu WLTP utvrđene su primjenom standardiziranog, unaprijed definiranog voznog ciklusa na uređaju za ispitivanje.

Close

Svetovno usklajeni preskusni postopek za lahka vozila (WLTP) so za nove modele vozil uvedli 1. septembra 2017. 12 mesecev pozneje je zakonsko predpisan za vsa osebna vozila in nasledi prej uporabljani novi evropski vozni cikel (NEDC). Čeprav je to še vedno laboratorijski preskus, so WLTP uvedli z namenom zagotavljanja podatkov o porabi, ki natančneje odražajo dejanske razmere pri vožnji in zagotavljajo novo raven preglednosti.

 

WLTP upošteva:

 • Realnejšo vozno dinamiko in zunanje temperature
 • Večje razdalje pri preskusu
 • Večjo povprečno in največjo hitrost
 • Krajši čas ustavljanja
 • Več zaviranja in pospeševanja

 

Na podatke, ugotovljene z voznim ciklom WLTP, vpliva oprema za doplačilo.