Skip To Content
Električni motor

Prihodnost mobilnosti je električna

Želite izvedeti zakaj? Ker so električni motorji tihi in učinkoviti, ker jih je treba zelo redko servisirati in ker omogočajo vožnjo brez emisij. Naslednja prednost je, da električna vozila učinkoviteje uporabljajo vire od vozil z motorji z notranjim zgorevanjem. K temu dodajte še dejstvo, da velik del elektrike pridobijo z obnovljivimi energijami in se vam ne bo treba nikoli ozirati nazaj.

Vrhunska učinkovitost

Največja prednost električnega motorja pa je verjetno njegova učinkovitost. Pri običajnem motorju gre približno tretjina energije v nič zaradi toplotnih izgub – električni avto po drugi strani uporabi približnost 95 odstotkov energije, ki je na voljo za pogon. Razmerju med energijo, ki je na voljo, in uporabljeno energijo pravimo učinkovitost.

Kako deluje električni motor?

Motor električnega avtomobila pretvarja tok iz baterije v mehansko energijo. To ustvarja kroženje magnetnega polja s pomočjo tuljav, ki pritegnejo druge magnete v motorju. Sila, ki nastaja pri tem, se prenaša na osi vozila, hitrost vrtenja osi pa je odvisna od frekvence toka.

Izjemna vozna dinamika

Visoka učinkovitost, nizki stroški delovanja, brez emisij – za avto z električnim motorjem govori veliko racionalnih razlogov. Obenem je izjemno zabavna tudi vožnja: ne bo vam treba izbirati ustreznega prestavnega razmerja, kot pri motorju z notranjim zgorevanjem. Navor je v hipu na voljo, kar vam zagotavlja povsem nov način uživanja v vožnji.