Skip To Content
Energija AC/DC

Osnove polnjenja

Izmenični tok, enosmerni tok, faze in kW

V začetnem obdobju elektrifikacije je bil enosmerni tok (DC), ko električni tok teče samo v eni smeri, standarden način oskrbe z elektriko. Danes je v evropskem električnem omrežju namesto enosmernega toka (DC) standard izmenični tok (AC), pri katerem električni tok nenehno izmenjuje smer – npr. 50-krat v sekundi – in učinkoviteje prenaša električno energijo na večjih razdaljah.

 

Čeprav večino naših gospodinjskih naprav napaja izmenični tok, naprave z vgrajeno baterijo – na primer mobilni telefon ali prenosni računalnik – zahtevajo napajanje z enosmernim tokom. V to kategorijo sodijo tudi električni avtomobili. Zato je dobro poznati značilnosti izmeničnega in enosmernega toka, če načrtujete uporabo električnega vozila.

Kaj so faze?

V Evropi se električna energija distribuira prek trifaznega omrežja. Obstajajo tri linije, ki prenašajo električni tok.

 

Za manjše električne naprave, kot je večina gospodinjskih naprav, zadostuje ena faza, zato so vse običajne gospodinjske vtičnice enofazne.

Večje naprave, npr. v industriji, pa tudi pečice v kuhinji so včasih povezane z vsemi tremi linijami, saj to omogoča večjo izhodno moč (visoko napetost).

 

Na nekaterih trgih (npr. V Franciji) so zasebna gospodinjstva običajno povezana samo z eno fazo. V drugih (npr. Nemčiji) so povezane v vse tri faze. Na teh trgih je priporočljivo uporabljati tudi trifazno tehnologijo polnjenja (stensko polnilnico, polnilnik na vozilu - glej spodaj), saj omogoča večje hitrosti polnjenja.

Pretvorba izmeničnega (AC) v enosmerni tok (DC)

 

Da bi napolnili baterijo svojega električnega avtomobila, je treba tok pretvoriti v enosmerni tok (DC), kjer tok teče le v eno smer. V nasprotnem primeru bi iztekalo v baterijo in iz nje, zato je ne bi bilo mogoče shraniti.

 

Ta pretvorba se lahko v vozilu zgodi z vgrajenim polnilnikom (OBC) ali zunaj vozila v DC hitrih polnilnih postajah, ki imajo veliko večjo zmogljivost polnjenja (do 100 kW ali 80% obremenitve v 30 minutah).

 

Vgrajen polnilnik (OBC) je vključen v vaše električno vozilo, od enofaznih - do 3,7 kW - do trifaznih z 11 kW. Upoštevajte pa, da je učinkovitost polnjenja določena z najšibkejšim vezjem v polnilni verigi (uporabljena gospodinjska vtičnica, kabel ali stenska polnilnica). Da bi dosegli največjo zmogljivost polnjenja, jo morate priključiti na enako zmogljivo polnilno napravo. Zato je najučinkovitejši in najboljši način polnjenja doma vedno stenska polnilnica. Več o stenskih polnilnicah najdete tukaj.

Kaj sta kW in kWh?

Vat in kilovat (kW) sta enoti moči. To je količina prepeljane, porabljene ali zagotovljene energije na sekundo. Zato je moč električnih naprav navedena v vatih ali kilovatih (1.000 W = 1 kW). V preteklosti je bila moč avtomobilskih motorjev merjena v "konjskih moči", danes pa je navedena tudi v kW.

 

  • Žarnica: 10 vatov
  • Sušilec za lase: 1.500 vatov = 1,5 kW
  • Motor Corsa-e: 100 kW

 

Kilovatna ura (kWh) je enota količine shranjene ali porabljene energije. Ustreza litrom goriva v avtomobilu z motorjem z izgorevanjem, tako npr. prostornina "rezervoarja za elektriko", kar pomeni baterijo, je navedena v kWh.

 

Kilovatna ura se zato uporablja tudi kot obračunska enota za energijo, ki jo potrošniki oskrbujejo z električnimi napravami.

 

  • Električni grelec, ki porabi 1.000 vatov (1 kW) in deluje eno uro, porabi eno kilovatno uro energije.
  • Enaka količina energije (1 kWh) se porabi, če televizija, ki porabi 100 vatov, deluje 10 ur neprekinjeno.

Kako deluje polnjenje električnega vozila

Pri polnjenju električnega vozila iz običajne gospodinjske vtičnice se izmenični tok pretvori v enosmerni tok znotraj vozila - vendar to traja nekaj časa. Stvari lahko pospešite tako, da namestite stensko polnilnico z izmeničnim tokom. Ta je hitrejši od običajne vtičnice za gospodinjstvo, saj ima višjo hitrost prenosa energije (do 11 kW). Najhitrejša možnost pa je enosmerni polnilec. To je zato, ker se je izmenični tok iz omrežja že pretvoril v enosmerni tok, ki ga lahko napajamo neposredno v baterijo. Polnilniki DC so trenutno na voljo samo za javno uporabo, vendar so zelo priročen in enostaven način za polnjenje, ko ste na poti.

Polnilne rešitve za vaše potrebe

Če upoštevate te osnove moči, boste veliko lažje pripravili najboljšo rešitev za polnjenje električnega vozila - doma, na poti ali na daljših potovanjih.