Skip To Content
Stroški uporabe električnega avtomobila

Vedno v varčevalnem načinu

Elektrika se resnično izplača. Izkoristite nižje skupne stroške uporabe s pomočjo državnih subvencij in cenejšega servisiranja! Marsikje med dodatne privilegije sodijo tudi brezplačno parkiranje in dodatna parkirna mesta za električne avtomobile.

Vladne subvencije

Vladne subvencije za nakup ali zakup električnega avtomobila olajšajo začetek. In ali ste vedeli, da je finančna podpora tudi na vašo stensko polnilnico?

Pametna naložba

Seveda ni najbolj preprosto primerjati cen električnih avtomobilov in avtomobilov z običajnim motorjem. A ko pridemo do dejanskih stroškov uporabe, je prednosti ogromno:

 

  • Stroški servisnega vzdrževanja so nižji kot pri vozilih z motorjem z notranjim zgorevanjem. Pri vozilih z baterijskim pogonom motorja je manj premikajočih se delov, menjave olja pa niso potrebne.
  • Nižanje stroškov zavarovanja: zavarovalniške agencije se vse bolj zavedajo, da e-vozniki niso le prijazni do okolja, temveč da vozijo previdneje in povzročijo manj nezgod. Premije so se zato začele nižati.
  • Nižji davki: v Nemčiji je na primer davek znatno nižji kot za vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem, marsikje pa električna vozila za določen čas sploh niso obdavčena.

Pametne odločitve o polnjenju

Način polnjenja lahko dolgoročno zagotovi, da je bolj ekonomično imeti električno vozilo. Tako lahko prihranite z uporabo različnih možnosti javnih polnilnic, ki gostom omogočajo brezplačno polnjenje. Če imate pametno zasebno polnilno postajo, povezano s pametno domačo infrastrukturo, lahko preprosto upravljate polnjenje in izberete najprimernejši čas glede na obračunske tarife vašega ponudnika energije ali povezavo z obrati za obnovljivo energijo (lahko zahteva dodatno opremo). Poleg tega lahko svojo zasebno polnilno postajo za plačilo oddajate drugim uporabnikom. Če vozite službeno vozilo, lahko pri podjetju preprosto uveljavljate nadomestila za polnjenje vozila v domačem omrežju. Z uporabo aplikacij za pametne telefone, ki so povezane z vašim vozilom ali pametno zasebno polnilno postajo, lahko polnjenje nadzirate in upravljate na daljavo, da bo vozilo vedno ustrezno napolnjeno, prav tako pa ste vedno obveščeni o stanju napolnjenosti.