Skip To Content
Nova Astra

Nova Opel Astra – samozavestna in v koraku s prihodnostjo 

13.7.2021.
  • Astra je prvič elektrificirana - kot priključni hibrid v dveh zmogljivostih
  • Drzno in čisto oblikovanje z vizirjem in možnostjo izbire dvobarvne zunanjosti
  • Popolnoma digitalna voznikova kabina s širokimi zasloni in intuitivnim upravljanjem (pure panel)
  • Učinkoviti motorji s 6-stopenjskim ročnim in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom
  • Najnovejša svetila – Intelli-Lux LED s 168 LED elementi
  • Številni avtomatizirani asistenčni sistemi za visoko varnost in udobje
  • Ergonomski sedeži AGR, po želji iz alkantare ali usnja
  • Zasnovana, razvita in izdelana na Oplovem sedežu v Nemčiji, v Rüsselsheimu

 

Opel je prav danes razkril novo, šesto generacijo Astre. Naj spomnimo, da se je zgodba o uspehu Oplove prodajne uspešnice začela pred 30 leti, s predhodnikom Kadettom. Nemški proizvajalec danes s popolnoma novo Astro odpira tudi električno poglavje v kompaktnem razredu, saj je Astra prvič na voljo tudi v različici priključnega hibrida. Nova Astra je dinamična kot še nikoli doslej, izčiščena in z novo podobo blagovne znamke – Oplovim vizirjem. Astra je pripravljena na izzive sedanjosti in prihodnosti.
Nova Opel Astra bo letos naprodaj v športni, pet- vratni izvedbi, z dolžino 4.374 milimetrov in širino 1.860 milimetrov, pa je prostornejša kot predhodnica. Zahvaljujoč posebej kratkemu sprednjemu previsu je nova Astra kljub znatno povečani medosni razdalji 2.675 milimetrov (+13 mm) daljša od predhodnega modela le 4 mm. Omenimo pa še praktični prtljažnik s 422 litri prostornine in nastavljivim dnom.
V kompaktni razred C nova Astra tudi tokrat vnaša novosti, ki so jih kupci do zdaj poznali le v avtomobilih višjega cenovnega razreda. Na primer, Astra lahko spremeni noč v dan z najnovejšimi prilagodljivimi svetili Intelli-Lux LED Pixel, s 168 LED elementi, ki prihajajo naravnost iz Oplove vodilne Insignie. Glavni žarek se brez težav prilagodi v milisekundah, brez bleščanja za druge udeležence v prometu. Doseg in smer svetlobe se razlikujeta glede na vozni položaj.

Do časovnega preskoka je prišlo tudi v notranjosti nove generacije s popolnoma digitalnim »Pure Panel« kokpitom v notranjosti, kjer analogne krmilne tipke postanejo zgodovina. Potniki lahko novo Astro intuitivno upravljajo preko izjemno širokih zaslonov na dotik. Vendar brez skrbi - vse funkcije so oblikovalci in inženirji premislili in tako so nekatere ključne nastavitve, kot je na primer klimatska naprava, na voljo (še vedno) s fizičnimi stikali. Digitalni kokpit je po želji lahko popolnoma zastekljen in ima dva 10-palčna zaslona, ki sta v vodoravni obliki in brezhibno integrirana v celoto. Zgodovina so tudi kabli, saj je mogoče novo generacijo multimedijskih informacijsko-zabavnih sistemov s povezanimi storitvami - ki jih je mogoče upravljati z glasovnim upravljanjem in z dotikom - v vseh različicah modelov standardno priključiti na brezžični Apple CarPlay in Android, samodejno prek združljivih pametnih telefonov.
Sedeži s certifikatom AGR imajo široko paleto opcijskih nastavitev, od električnega nagiba do ledvene opore. V Nappa usnjeni izvedbi ponujajo celo prezračevanje, masažo za voznika in ogrevanje tako spredaj kot zadaj. Sedeži so na voljo tudi v mehkejši alkantari.

Voznika pa poleg sedežev podpirajo tudi najsodobnejši asistenčni sistemi. Od projekcijskega zaslona (»head-up«) do polavtomatskega asistenčnega sistema »Intelli Drive« 2.0 in 360 stopinjske kamere »Intelli-Vision« ter pet radarskih senzorjev. »Intelli Drive« 2.0 omogoča sistemu, da prilagodi hitrost v ovinkih, daje priporočila za hitrost in izvaja polavtomatske spremembe voznega pasu. Dolg seznam avtomatiziranih sistemov za pomoč voznikov vključuje tudi prilagodljivi tempomat, ki povečuje ali zmanjšuje hitrost za sledenje vozilu naprej, ter sistem za lažje parkiranje.

Po športnih terencih Mokka, Crossland in Grandland je nova Astra prva Oplova kombilimuzina z novim obrazom – Oplovim vizirjem. Ta se razteza na sprednjem delu, zaradi česar je nova Astra videti še širša, prav tako brezhibno vključuje tehnologije, kot so izjemno tanki žarometi. Gledano s strani, je nova generacija Astre videti še posebej dinamična, zahvaljujoč izrazitemu naklona stebra C. Na zadku se ponovi centralno nameščeni logotip (blisk), ki je tudi zapah za zadnja vrata, ter navpično poravnana visoko nameščena zavorna luč in tanke zadnje luči.
Nova Astra temelji na tretji generaciji izredno prilagodljive več-energijske arhitekture EMP2, Oplov DNK pa je vgrajen v avtomobil od začetka razvoja - primarni razvojni cilj je namreč bila zmogljivost pri velikih hitrostih (»Autobahnproof«). Krmiljenje in bočna togost podvozja – spredaj vzmetenje McPherson, zadaj torzijska palica – so zasnovani za visoko krmiljenje nihanja (dušenje gibanja okoli vodoravne osi). Pri zaviranju daje novi model močno zavorno moč in ostaja zelo stabilen tako v ovinkih kot na ravnih cestiščih. Torzijska togost nove Astre je za 14 odstotkov večja od aktualne generacije.

Prvič v zgodovini znamke je Oplov kompaktni mode elektrificiran, saj bo nova Astra na voljo z zmogljivim priključnim hibridom. Pri bencinskih in dizelskih različicah se moč giblje od 81 Kw (110 KM) do 96 Kw (130 KM), ter do 165 Kw (225 KM) pri različicah priključnega hibrida. Šeststopenjski menjalnik je serijski pri pogonih na notranje izgorevanje, osem stopenjski samodejni menjalnik (elektrificiran na priključnih hibridih) pa opcijski pri močnejših motorjih.
Nova generacija je bila zasnovana in razvita na Oplovem sedežu v Rüsselsheimu, kjer se bo proizvodnja začela to jesen, prvi kupci pa bodo svoje avtomobile prejeli v začetku prihodnjega leta.