Skip To Content
21. januar 1899: Opel je pred 125 leti začel proizvajati avtomobile

21. januar 1899: Opel je pred 125 leti začel proizvajati avtomobile

16. januar 2024
  • Začetek nove dobe: s podpisom pogodbe leta 1899 je Opel postal proizvajalec avtomobilov
  • Trenutni uspešnici ‘made in Rüsselsheim’: Opel Astra in Astra Sports Tourer
  • Obletnica v znamenju elektromobilnosti: v letu 2024 bodo vsi Oplovi modeli na voljo z elektrificiranim pogonom

Leto 2024 je za Opel posebno leto v znamenju elektromobilnosti. Prvič v zgodovini znamke bo vsak model elektrificiran – in med njimi je na prvem mestu nova Opel Astra. A podjetje je že pred 125 leti postavilo temelje cenovno dostopne, inovativne in v prihodnost usmerjene mobilnosti na štirih kolesih. 21. januarja 1899 je Wilhelm Opel, sin ustanovitelja podjetja Adama Opla, podpisal pogodbo s ključavničarjem Friedrichom Lutzmannom iz Dessaua o nakupu njegove tovarne motornih vozil (Motorwagenfabrik), kar je bil signal za začetek Oplove proizvodnje. S tem se je začelo novo obdobje, v katerem je Opel pisal zgodovino, ki je segala veliko dlje od Rüsselsheima. Opel, ki je pred tem uspešno proizvajal šivalne stroje in kolesa, se je tako pred natanko 125 leti podal na dotlej neznano območje.

 

Od takrat je proizvodne obrate po vsej Evropi zapustilo več kot 75 milijonov Oplovih vozil. Ena od trenutnih prodajnih uspešnic iz Rüsselsheima je najnovejša generacija Opel Astre. Medtem ko Opel obeležuje 125. obletnico proizvodnje avtomobilov in se usmerja v prihodnost, s proizvodne linije danes prihaja inovativni model kompaktnega razreda z najnaprednejšimi tehnologijami in elektrificiranimi pogonskimi sklopi brez lokalnih emisij.

Konec devetdesetih let 19. stoletja: od šivalnih strojev in koles do avtomobilov

Oplova zgodba o uspehu se je začela leta 1862. Adam Opel je v Rüsselsheimu izdelal svoj prvi šivalni stroj in s tem postavil temelje podjetja. Opel se je kmalu razvil v enega največjih proizvajalcev šivalnih strojev v Nemčiji in izvažal po vsej Evropi. S kolesom je Opel dobil naslednjo uspešno oporo. Prvo ‘visoko kolo’ (z značilnim velikim prednjim in majhnim zadnjim kolesom) so v Rüsselsheimu izdelali leta 1886, s čimer je Opel postal eden prvih proizvajalcev koles v Nemčiji. V dvajsetih letih 20. stoletja je Opel – vzporedno z avtomobilsko dejavnostjo – postal največji svetovni proizvajalec koles, za kar sta bila odgovorna sinova takrat že pokojnega ustanovitelja podjetja.

 

Brata Opel sta poskrbela tudi za temeljni prehod podjetja Opel na motorizirano mobilnost. V 90. letih 19. stoletja sta zaradi upada poslovanja s kolesi iskala nove izdelke in naletela na avtomobil. Fritz in Wilhelm Opel sta leta 1897 obiskala prvi nemški avtomobilski salon v Berlinu in tam spoznala Friedricha Lutzmanna. Ta ključavničarski mojster je že od leta 1894 izdeloval avtomobile in je imel izkušnje, ki sta jih iskala brata Opel. Povabil ju je v svojo tovarno v Dessauu, kjer sta Fritz in Wilhelm takoj prepoznala potencial za proizvodnjo avtomobilov, ki jima ga je lahko nudil Lutzmann.

 

Čeprav so vsi vpleteni sprva razmišljali o sodelovanju, sta brata Opel Lutzmannu ponudila privlačno ponudbo za celotno proizvodnjo, vključno z zemljiščem, stavbo in opremo delavnice. Wilhelm Opel in Friedrich Lutzmann sta 21. januarja 1899 podpisala pogodbo za kupnino v višini 116.887 mark, tovarna pa je postala Oplova last.

 

Celotno podjetje, vključno z zaposlenimi in stroji, so iz Dessaua preselili na Oplov sedež v Rüsselsheim. Lutzmann pa je za dve leti postal vodja poslovanja v družbi Adam Opel Motorfahrzeug-Fabrik.

 

S prevzemom proizvodnje in patentov je Opel takoj pridobil dolgoletne izkušnje na področju izdelave motornih vozil. Od takrat so Lutzmann in izbrani zaposleni, ki so jih pripeljali iz Oplove proizvodnje koles, v posebej zgrajeni stavbi izdelovali avtomobile pod imenom Opel. Prvi oglasi za nove modele so se pojavili že spomladi 1899 in so sporočali: “Oplovi avtomobili so najboljši.”

Pionirski dosežek iz Rüsselsheima

Prav tako, kot je bil pred 125 leti Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann kot prvi avto iz Rüsselsheima pionirski dosežek, je danes to najnovejša generacija uspešnice Opel Astra, ki so jo v tem istem mestu zasnovali in razvili ter jo tam tudi proizvajajo. Posebej dinamična elektrificirana vrhunska modela Astra GSe in Astra Sports Tourer GSe (poraba goriva po WLTP:1 1,3 l/100 km, emisije CO2 30–29 g/km) nastajata na proizvodni liniji v Rüsselsheimu. Karavan, eden prvih v tem segmentu, je navdušil s svojo obliko, udobjem in prostornostjo, še posebej pa s svojimi zmogljivostmi. Z osupljivo skupno močjo sistema 165 kW/225 KM –1,6-litrski štirivaljni bencinski motor razvije 133 kW/180 KM, elektromotor pa prispeva do 81,2 kW/110 KM – in največjim navorom 360 Nm nova Astra GSe postavlja nova merila v svojem razredu (poraba goriva po WLTP2: 1,2–1,1 l/100 km, emisije CO2 26–25 g/km; oba podatka veljata za kombinirani cikel). Zagotovljeno je hitro speljevanje, ko zasveti zelena luč, največja hitrost je primerljiva s športnimi avtomobili. Na voljo so tudi najsodobnejše tehnologije, kot sta v razredu vodilna osvetlitev z žarometi Intelli-Lux LED s 168 elementi LED in sistem Intelli-Drive 2.0 s polavtomatsko menjavo voznega pasu, ter inteligentnim prilagajanjem hitrosti.

 

125 let po začetku proizvodnje avtomobilov v Rüsselsheimu se Opel in njegove stranke vozijo v prihodnost z manj lokalnih emisij, z vozili, ki so zabavna za vožnjo in primerna za vsakodnevno uporabo. Leto 2024 bosta zaznamovala pomembna obletnica in Oplova nadaljnja pot k elektrifikaciji, ki jo bodo spremljala praznovanja ter inovativni novi modeli. Kmalu bo na voljo več informacij o jubilejnem letu.

1 Navedeni podatki so določeni z bolj realističnim preskusnim postopkom WLTP (svetovno usklajeni preskusni postopek za lahka vozila), ki je nadomestil preskusni postopek NEDC (novi evropski vozni cikel). Poraba energije in emisije CO2 ter doseg niso odvisni le od učinkovite porabe energije, ampak nanje vplivajo tudi slog vožnje in drugi ne tehnični dejavniki. Podatki o porabi in emisijah ne veljajo za posamezno vozilo in so namenjeni samo za primerjavo med različnimi vrstami vozil.

2 Navedeni podatki o porabi in emisijah CO2 so določeni z bolj realističnim preskusnim postopkom WLTP (svetovno usklajeni preskusni postopek za lahka vozila), ki je nadomestil preskusni postopek NEDC (novi evropski vozni cikel). Poraba goriva in emisije CO2 ter doseg niso odvisni le od učinkovite porabe energije, ampak nanje vplivajo tudi slog vožnje in drugi netehnični dejavniki. Podatki o porabi goriva in emisijah ne veljajo za posamezno vozilo in so namenjeni samo za primerjavo med različnimi vrstami vozil.