Skip To Content
Oplov razvoj osvetlitve: zgodovina

Oplov razvoj osvetlitve: zgodovina

Vrhunska tehnologija osvetlitve za vse: optimalna vidljivost je del Oplove tradicije

26.10.2021.
  • Od Lutzmanna do Astre: Opel je vedno skrbel za demokratizacijo inovativnih tehnologij osvetlitve
  • Od Kapitäna do modela GT: šestkotna oblika, pravokotni žarometi in ‘zaspane oči’
  • Od Omege naprej: ksenonski žarometi kot osnova za poznejšo tehnologijo AFL+
  • Odlična vidljivost brez slepljenja: IntelliLux LED® matrični žarometi v Opel Insignii in Astri

 

Rüsselsheim. Varna in sproščena vožnja pri slabi vidljivosti ali v zahtevnih vremenskih razmerah je vprašanje proizvajalca in ne avtomobilskega razreda. Zato se lahko uporabniki že desetletja zanesejo na Oplove avtomobile. Nemška znamka z bliskom je že dolgo pionir v zagotavljanju inovacij z resničnimi prednostmi za veliko skupino uporabnikov avtomobilov in v omogočanju mobilnosti za vsakogar. Zaradi tega postajajo avtomobili varnejši in vidnejši v pravem pomenu besede. Geslo ‘videti in biti viden’ je že leta 1899 upošteval prvi Oplov avto, Patentmotorwagen ‘System Lutzmann’, pa tudi vsi drugi Oplovi modeli, ki so mu sledili, od slavnega Kapitäna in modela Opel GT z legendarnimi dvižnimi žarometi do povsem nove Opel Astre, ki se je pred kratkim prvič predstavila svetu. Z revolucionarnimi IntelliLux Pixel LED® žarometi tako kompaktna prodajna uspešnica kot tudi najnovejša admiralska ladja Insignia in novi Grandland noč spreminjajo v dan.
 

Romantična osvetlitev s svečami à la ‘System Lutzmann’

Po drugi strani so bili začetki avtomobilske mobilnosti precej temni. Kar je danes za nas v cestnem prometu samoumevno, je bilo pred 120 leti nepredstavljivo – pred vozili so nosili lanterne. Prvotni namen ni bil osvetliti cesto, ampak biti viden drugim uporabnikom ceste. Konec 19. stoletja je Oplov Patentmotorwagen ‘System Lutzmann’ naredil korak naprej. Z običajnimi svečami je osvetlil tudi okolico, a jih ni bilo treba nikomur nositi, saj so bile nameščene na držalo, nad katerim je bil nameščen ‘žaromet’ – steklena posoda z ogledalom. Vzmet je svečo med postopkom gorenja stalno potiskala toliko navzgor, da je lahko optimalno enakomerno svetila skozi steklo. Preprosta rešitev z malo stroški in velikim učinkom – skratka na Oplov način.

Opel Kapitän – avto, ki pripada svetu

Prav tako je Opel zgodaj začel postavljati trende pri oblikovanju žarometov. Navsezadnje je Kapitän že leta 1938 kot eden prvih avtomobilov pomagal pomahati v slovo okroglim lučem: žarometi velikega Opla niso bili le povsem vgrajeni v blatnike, bili so tudi šestkotne oblike. Avto za vsakogar oziroma – kot so zapisali v katalogu leta 1938 – ‘avto, ki pripada svetu’. Ali z drugimi besedami: Opel Kapitän “bo s svojimi sodobnimi linijami in naprednim oblikovanjem ostal sodoben avto še dolgo po svojem rojstvu”.
V šestdesetih letih 20. stoletja so žarometi še naprej postajali čedalje bolj oglati. Opel je leta 1964 usmerjal trend s Kapitänom A, za katerega je bil (tako kot za sestrska modela Admiral in Diplomat) značilen poudarjeno ploščat in širok videz s pravokotnimi žarometi. Ne preseneča, da so bili uspešni modeli Kapitäna prave admiralske ladje: napredni, udobni in zmogljivi avtomobili, ki si jih je lahko privoščil marsikdo.
Opel GT je to pot nadaljeval leta 1968 in ni osupnil samo s svojo povsem novo obliko, ki se je zgledovala po steklenički kokakole – legendarni športni avto za vsakogar je bil tudi prvi nemški avto s pomičnimi žarometi, ki so se dvignili iz pokrova motornega prostora. Le kdo bi se lahko uprl tem tako ljubeče poimenovanim ‘zaspanim očem’? Voznik je žarometa pomaknil navzgor z ročico na sredinski konzoli. Halogenska reflektorja v maski pod odbijačem sta služila tudi kot parkirni luči.

Več luči in boljša vidljivost s ksenonskimi žarometi

Opel Omega B je bil prvi model, ki je od leta 1998 v sklopu standardne opreme ponudil ksenonske plinske žaromete. Poimenovali so jih po plinu, s katerim so bile napolnjene žarnice. V primerjavi s halogenskimi žarometi, ki so jih v tem času najpogosteje uporabljali, so s trikratno intenzivnostjo svetlobe zagotavljali daljši svetlobni snop in boljšo osvetlitev ceste. Obenem so bili veliko učinkovitejši: porabili so za tretjino manj energije, toplotno sevanje je bilo za 40 odstotkov manjše, uporabna doba pa je bila daljša.
Vgrajen je bil tudi sistem za dinamično uravnavanje žarometov. Ta je poskrbel za izravnavanje sprememb položaja karoserije, na primer pri prevozu težjih tovorov ali med pospeševanjem in zaviranjem. Rezultat je bila vedno enakomerno osvetljena cesta pred vozilom. Opel se je ponovno izkazal kot pionir tehnologij za osvetlitev, ki so bile dostopne široki skupini kupcev.

AFL za vsakogar v segmentu srednje velikih avtomobilov

Povsem logično je, da je Opel kot prvi proizvajalec v segmentu srednje velikih avtomobilov uvedel dinamično osvetlitev ovinkov in statično (90-stopinjsko) osvetlitev za križišča in ostre zavoje – leta 2003 je na trg prišel Opel Signum s tehnologijo prilagodljivih žarometov AFL (Adaptive Forward Lighting). Inovativna Oplova tehnologija osvetlitve je prvič združila ti dve funkciji. Za dodatno udobje je sistem AFL poskrbel z osvetlitvijo za avtoceste: pri hitrosti približno 120 km/h in konstantni vožnji naravnost naprej se je svetlobni snop zasenčenih luči za optimalno vidljivost na daljši razdalji samodejno pomaknil nekoliko navzgor. Zdaj standardni sistem dinamičnega usmerjanja žarometov je zagotovil osvetlitev brez slepljenja nasproti vozečih voznikov.
Leta 2004 je bila Opel Astra prvi kompaktni model z osvetlitvijo ovinkov. Leta 2006 je Opel naredil naslednji korak pri demokratizaciji varnostnih tehnologij, saj sta bili osvetlitev ovinkov in osvetlitev odcepov, ki sta temeljili na bi-halogenskih žarometih, v Merivi in Corsi prvič na voljo tudi v segmentu manjših enoprostorcev in majhnih avtomobilov.
Naslednja generacija sistema AFL+ na osnovi zmogljivih ksenonskih žarometov je bila predstavljena z uvedbo prve Insignie. V avtomobilski industriji je postavila nov standard. Porazdelitev svetlobe žarometov se je z uporabo zapletenih algoritmov samodejno prilagajala ustreznemu profilu ceste in prevladujočim pogojem vidljivosti. Sodobna Oplova admiralska ladja je skupno nudila devet funkcij osvetlitve – za mesto, za območje pešcev, za podeželske ceste, za avtoceste, za slabo vreme, statično osvetlitev odcepov, dinamično osvetlitev ovinkov, dolge luči in pomoč pri upravljanju dolgih luči. Naslednja inovacija pri Insignii so bile dnevne LED luči, ki porabijo znatno manj elektrike in s tem goriva kot dnevne luči v glavnih žarometih.

IntelliLux LED®: svetli kot dan, a ne zaslepijo nikogar

Revolucionarne IntelliLux LED® matrične žaromete je leta 2015 uvedla prejšnja generacija Opel Astre. Opel je še enkrat poskrbel, da je bila funkcija, prej rezervirana za razkošna prestižna vozila, prvič na voljo tudi v kompaktnem segmentu. Žaromete po prodaji najuspešnejše predstavnice kompaktnega razreda sestavlja 16 LED segmentov (po osem na vsaki strani), ki dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa samodejno in ves čas prilagajajo posameznim situacijam ter iz svetlobnega snopa preprosto ‘izrežejo’ nasproti vozeča vozila in vozila na istem voznem pasu. Sistem brez slepljenja zagotavlja odlično vidljivost. Ali kot je povedal ambasador znamke Opel Jürgen Klopp: “Svetlo je kot na nogometnem stadionu, pa se vseeno nikomur ne blešči.”
Delovanje sistema žarometov je prav preprosto: čim avto zapusti naseljeno območje, matrični žarometi samodejno preklopijo na dolge luči in stalno prilagajajo dolžino in porazdelitev svetlobnega snopa. Najsodobnejši sistem tako noč spremeni v dan, ne da bi motil druge udeležence v prometu.
Leta 2017 je nova generacija Insignie uvedla izpopolnjeno revolucionarno tehnologijo osvetlitve. Žarometi Oplove admiralske ladje so najprej imeli skupno 32 LED elementov (po 16 na žaromet). Le malce pozneje je aktualna Corsa osupljivi sistem prilagodljive osvetlitve prinesla še v segment majhnih avtomobilov.
Leta 2020 je bila tehnologija brez bleščanja prvič na voljo tudi v novi različici Opel Mokke – postala je sestavni del novega obraza znamke, poimenovanega Opel Vizor. Po Insignii in novem Grandlandu je trenutno najvišja raven – osvetlitev z Intelli-Lux Pixel LED žarometi –premierno na voljo tudi v najmlajši generaciji Astre. Novi izzivalec v kompaktnem razredu ima za odlično osvetlitev v vseh razmerah skupaj 168 LED elementov (po 84 na žaromet).