Skip To Content
Prepoznavni elementi vozil Opel: prijetno udobje tudi pozimi

Prepoznavni elementi vozil Opel: prijetno udobje tudi pozimi

5.11.2021.
  • Odlično za hrbet: ogrevani sedeži AGR z masažno funkcijo
  • Prijetno in toplo: sistem QuickHeat in ogrevanje volanskega obroča
  • Udobje tudi v drugi vrsti: ogrevanje zunanjih zadnjih sedežev in prostora za noge
  • Vedno pripravljeni na odhod: ogrevano vetrobransko steklo ThermaTec za odlično vidljivost
  • Dodatno ogrevanje: Grandland in Astra s hibridnim pogonom ter električna vozila s toplotno črpalko in predhodnim ogrevanjem (ali hlajenjem) vozila® matrični žarometi v Opel Insignii in Astri

 

Rüsselsheim. Prihaja zimski čas. To pomeni, da bo spet treba čistiti led s stekel in že pred jutranjim odhodom na pot ogreti notranjost vozila na primerno temperaturo. Za voznike Oplov je to ‘mala malica’. Oplovi osebni avtomobili – od admiralske ladje Insignie, nove Astre, Grandlanda in Crosslanda do električnih modelov Mokka-e, Corsa-e, Combo-e Life in Zafira-e Life – pozimi postanejo vir prijetne toplote. Številne tehnologije in možnosti opreme pripomorejo k temu, da avtomobili že ob vstopu voznika in potnike pozdravijo s prijetno temperaturo. Mraz preprosto ostane zunaj. Ergonomski aktivni sedeži s pečatom AGR, ki jih je mogoče nastavljati in ogrevati na več načinov, ter ogrevanje volana in prostora za noge zagotavljajo sproščeno in varno vožnjo v vsakem trenutku. Pri nekaterih modelih ogrevano vetrobransko steklo zagotavlja jasen pogled tudi v ledeno mrzlih razmerah, toplotna črpalka v Oplovih avtomobilih z električnim pogonom pa omogoča izjemno učinkovito oskrbo s toploto. Poleg tega lahko električne avtomobile udobno vnaprej ogrejete tudi prek aplikacije myOpel.

Pečat AGR: vodilni sedeži v razredu – z masažo, ogrevanjem in prezračevanjem

Sedeži so ključnega pomena za udobno in sproščeno potovanje ter predstavljajo vez med uporabnikom in vozilom. V skladu s tem je Opel vedno posvečal veliko pozornosti razvoju sedežev, zato so najboljši sedeži v svojem razredu s certifikatom AGR pri Oplu del tradicije in so na voljo v številnih modelih in različicah. Na primer v Oplovem razvojnem oddelku zasnovani ergonomski sedeži, ki jih je potrdila neodvisna ustanova AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V. – Kampanja za zdrav hrbet). Zaradi sedežev AGR vožnja na dolge razdalje ni užitek le v Oplovih ‘paradnih konjih’, kot sta Insignia in Grandland, temveč tudi v Crosslandu in novi Astri. Različne možnosti nastavitev, od dolžine, višine, nagiba, opore za stegna in boke do elektropnevmatske ledvene opore, zagotavljajo zdravo držo za vsako postavo. Glede na izbiro ob naročilu lahko voznik in sovoznik sedita na trših sedežih ‘Sport’ ali nekoliko mehkejših sedežih ‘Comfort’. Na voljo je tudi ogrevanje prednjih in zunanjih zadnjih sedežev (odvisno od različice). V različici z usnjem nappa voznikov sedež razvaja tudi s funkcijo prezračevanja in masaže.

A pri Oplu dobro sedenje ni vprašanje razreda vozila. Tudi v modelih, kot sta Corsa in Mokka, ter v enoprostorcu Zafira Life se lahko potniki udobno namestijo in sprostijo. Tudi tu večnamenski nastavljivi udobni sedeži z ledveno oporo in masažno funkcijo za voznika ter ogrevanje voznikovega in sovoznikovega sedeža poskrbijo za še boljše počutje od trenutka vstopa do takrat, ko se je treba posloviti od vozila. Potniki na zadnjih sedežih v modelih Opel Corsa, Mokka in Crossland lahko uživajo tudi v standardnem ogrevanju prostora za noge, ki jim pomaga pozabiti na nizke zunanje temperature.

Vse je pod nadzorom: ogrevalni sistemi za udobje in varnost

Ogrevani udobni in ergonomski aktivni sedeži prinašajo dober občutek, zdravje in varnost hkrati. Ne le, da voznik in potniki udobno sedijo v položaju, ki ne obremenjuje hrbta: zaradi ogrevanja sedežev lahko zimsko jakno slečejo že pred začetkom vožnje. Tako debela oblačila ne omejujejo svobode gibanja, varnostni pas pa se lahko tesno prilega telesu brez ohlapnosti – le tako lahko v primeru trčenja v največji meri zaščiti uporabnika. K varnosti prispeva tudi ogrevan volanski obroč, ki v nekaj sekundah ogreje prste.

Enako koristni so sistemi proti zmrzovanju, kot je ogrevano vetrobransko steklo ThermaTec v Oplu Insignii ali novi Astri, Grandlandu in Crosslandu. S pritiskom na gumb se aktivirajo neopazne grelne žičke v vetrobranskem steklu, ki zagotovijo jasen pogled. S to funkcijo je zameglitev stekla v vlažnem in hladnem vremenu stvar preteklosti. Ogrevani zunanji ogledali obenem zagotovita neoviran pregled nazaj.

Prek aplikacije in toplotne črpalke: učinkovita predpriprava Oplovih električnih vozil

Oplovi električni modeli so prava izbira za vse, ki želijo pozimi vstopiti v prijetno ogreto vozilo in se odpeljati. Lastniki električnih avtomobilov, kot sta Corsa-e in Mokka-e, lahko z aplikacijo myOpel programirajo predhodno ogrevanje notranjosti kar iz udobja domačega kavča. V nekaj minutah kabina avtomobila ne doseže le prijetne temperature, temveč se v zimskem mrazu stali tudi led na oknih.

Hkrati je učinkovito upravljanje energije v baterijskih vozilih, zlasti pozimi, nujno za ohranjanje nizke porabe energije in velikega dosega. V ta namen preprosto vklopite predhodno uravnavanje temperature, ko je vozilo priključeno na zunanji vir napajanja prek gospodinjske vtičnice, zidne polnilne omarice ali hitrega polnilnika – energijo, potrebno za ogrevanje, bo tako zagotovil zunanji vir, in ob zagonu motorja bo na voljo celoten doseg vožnje z električnim pogonom. Toplotna črpalka, ki je serijsko vgrajena v modela Corsa-e in Mokka-e, omogoča uporabo odpadne in izgubljene toplote za ogrevanje notranjosti, ne da bi bilo treba vključiti klasično ogrevanje, ki bi zmanjšalo doseg.

AFL za vsakogar v segmentu srednje velikih avtomobilov

Povsem logično je, da je Opel kot prvi proizvajalec v segmentu srednje velikih avtomobilov uvedel dinamično osvetlitev ovinkov in statično (90-stopinjsko) osvetlitev za križišča in ostre zavoje – leta 2003 je na trg prišel Opel Signum s tehnologijo prilagodljivih žarometov AFL (Adaptive Forward Lighting). Inovativna Oplova tehnologija osvetlitve je prvič združila ti dve funkciji. Za dodatno udobje je sistem AFL poskrbel z osvetlitvijo za avtoceste: pri hitrosti približno 120 km/h in konstantni vožnji naravnost naprej se je svetlobni snop zasenčenih luči za optimalno vidljivost na daljši razdalji samodejno pomaknil nekoliko navzgor. Zdaj standardni sistem dinamičnega usmerjanja žarometov je zagotovil osvetlitev brez slepljenja nasproti vozečih voznikov.
Leta 2004 je bila Opel Astra prvi kompaktni model z osvetlitvijo ovinkov. Leta 2006 je Opel naredil naslednji korak pri demokratizaciji varnostnih tehnologij, saj sta bili osvetlitev ovinkov in osvetlitev odcepov, ki sta temeljili na bi-halogenskih žarometih, v Merivi in Corsi prvič na voljo tudi v segmentu manjših enoprostorcev in majhnih avtomobilov.
Naslednja generacija sistema AFL+ na osnovi zmogljivih ksenonskih žarometov je bila predstavljena z uvedbo prve Insignie. V avtomobilski industriji je postavila nov standard. Porazdelitev svetlobe žarometov se je z uporabo zapletenih algoritmov samodejno prilagajala ustreznemu profilu ceste in prevladujočim pogojem vidljivosti. Sodobna Oplova admiralska ladja je skupno nudila devet funkcij osvetlitve – za mesto, za območje pešcev, za podeželske ceste, za avtoceste, za slabo vreme, statično osvetlitev odcepov, dinamično osvetlitev ovinkov, dolge luči in pomoč pri upravljanju dolgih luči. Naslednja inovacija pri Insignii so bile dnevne LED luči, ki porabijo znatno manj elektrike in s tem goriva kot dnevne luči v glavnih žarometih.