POSODOBITE SVOJO TEHNOLOGIJO BLUEINJECTION. IN TO BREZPLAČNO!

Ste lastnik Oplovega vozila s tehnologijo BlueInjection. Želimo, da bi vaše vozilo delovalo še bolj čisto in prijazno do okolja, zato smo optimizirali nadzor motorja določenih Oplovih modelov s tehnologijo BlueInjection. Tako bo znatno izboljšana učinkovitost čiščenja emisij NOx pri vsakdanji uporabi ob upoštevanju prihodnjega emisijskega standarda, ki bo začel veljati septembra 2017.

S tem ukrepom boste svojemu vozilu zagotovili Oplovo najsodobnejšo tehnologijo v skladu s prihodnjimi zahtevami glede emisij.

Poskrbeli smo za optimizacijo programske opreme motorja. Prednosti za vas:

 

Brez stroškov

 

Posodobitev traja manj kot eno uro

 

Brez vpliva na porabo goriva in zmogljivost

Poiščite svojega trgovca z vozili Opel

Izpolnite katerokoli od spodnjih polj:

CENTER ZA POMOČ STRANKAM

01 8888 672

Velja posodobitev AdBlue za vaše vozilo? Pokličite nas!

KAJ JE TEHNOLOGIJA OPEL BLUEINJECTION?

BlueInjection je Oplova najsodobnejša dizelska tehnologija SCR, ki z dodatkom AdBlue®* dodatno zmanjša raven dušikovih oksidov in prispeva k čistejšim emisijam.

*AdBlue® je registrirana blagovna znamka zveze Verband der Automobilindustrie e.V.

Nazaj
 • KDAJ DOLITI?

  Vozila, opremljena s sistemom BlueInjection, zahtevajo redno dolivanje tekočine AdBlue® tudi med predpisanimi rednimi servisnimi intervali. A ne skrbite, indikator med instrumenti vas bo obvestil, ko se bo količina tekočine zmanjšala.

 • KAKO DOLITI ADBLUE®?

  Tekočino lahko dolijete sami, na voljo so plastenke različnih prostornin. Lahko pa dolivanje zaupate Oplovemu serviserju.

Naprej
Nazaj
 • KDAJ DOLITI?

 • KAKO DOLITI ADBLUE®?

Naprej

Tehnologija BlueInjection

Oglejte si video

NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENA VPRAŠANJA O TEHNOLOGIJI BLUEINJECTION IN DODATKU ADBLUE®.

Kaj je AdBlue®?

AdBlue® (tudi tekočina za dizelske izpušne pline) je brezbarvna, čista in nestrupena tekočina brez vonja, sestavljena iz 32,5% sečnine in 67,5% vode.
Ker je glavni del raztopine voda, zmrzne pri -11 °C (32,5-odstotna koncentracija je vodna raztopina sečnine z najnižjim zmrziščem), zato so za uporabo vozila v vseh pogojih vsi rezervoarji za AdBlue® opremljeni z grelnikom, ki stali zadostno količino tekočine za zmanjšanje emisij.

Kaj je tehnologija SCR?

SCR je kratica za selektivno katalitično redukcijo; ta tehnologija se uporablja za zmanjšanje dušikovih oksidov (NOx) v izpušnih plinih dizelskih motorjev. Temelji na tekočini AdBlue® (imenovani tudi tekočina za dizelske izpušne pline), 32,5-odstotni raztopini sečnine v čisti vodi, ki se vbrizgava v izpušno cev. Sečnina v tekočini AdBlue® ob visoki temperaturi izpušnih plinov sprošča amonijak (NH₃), ki reagira z dušikovimi oksidi (NO in NO₂) v katalizatorju, da se razgradijo v neškodljiv dušik (N₂) in vodne (H₂O) hlape.

So na voljo alternative tehnologiji SCR?

Tehnologija SCR je najsodobnejši tehnološki dosežek za izpolnjevanje prihodnjih zahtev glede emisij. To je vzrok, da se je Opel odločil uvesti BlueInjection (Oplova tehnologija SCR) v svojo celotno ponudbo dizelskih modelov od leta 2018 naprej.

Kaj se zgodi, če ne dolijem tekočine?

Če je rezervoar za AdBlue® prazen, motorja po izklopu kontakta ne bo možno zagnati! Ne gre za okvaro, ampak za zakonsko predpisano funkcijo sistema. V tem primeru boste morali sistem povsem napolniti, da bo možno ponovno zagnati motor.

Na kaj moram paziti pri nakupu tekočine AdBlue®?
 • Najprej bodite pozorni na blagovno znamko AdBlue® ter standarda ISO 22241-1 in DIN 70070.
 • Prav tako vam priporočamo, da uporabljate samo plastenke in posode z zatesnjenim vmesnim delom do nalivnega grla (običajno z adapterjem, ki se privije). Tako zmanjšate tveganje za politje.
 • Ker ima AdBlue® omejen čas uporabe, pred dolivanjem preverite rok trajnosti.
AdBlue® že uporabljajo v gospodarskih vozilih. Ga lahko dolijem na bencinski črpalki za tovornjake?

Odsvetujemo dolivanje s črpalkami tekočine AdBlue®, ki so na voljo na številnih bencinskih črpalkah za gospodarska vozila (tovornjake in avtobuse), ker je stopnja pretoka prevelika za osebno vozilo. Poleg tega se večina točilnih šob za tovornjake sprosti z magnetom v nalivnem grlu vozila, ki ni vgrajen v Oplova osebna vozila. 

 

Dobra novica je, da je v Evropi vsak dan več bencinskih črpalk, ki so opremljene z nizkopretočnimi črpalkami tekočine AdBlue® za osebna vozila. Dolivanje s takšno črpalko je prav tako preprosto kot dolivanje dizelskega goriva.

Kaj moram narediti v primeru politja tekočine AdBlue® po vozilu in/ali obleki?

Če manjša količina tekočine AdBlue® pride v stik z lakiranjem vozila, jo obrišite in po potrebi splaknite območje z vodo.
Če AdBlue® polijete po obleki in/ali koži, ju preprosto temeljito sperite s čisto vodo.

Je možno vgraditi večji rezervoar za AdBlue®?

Oplova vozila nimajo te možnosti. Za vsako vozilo je na voljo samo ena velikost rezervoarja, ki je zasnovana za optimalno izvedbo in zmanjšanje mase.

Kdo proizvaja AdBlue®?

AdBlue® je registrirana blagovna znamka VDA, za katero je Opel Automobile GmbH (Oplovo krovno podjetje) pridobil svetovno licenco za vse znamke. Izdelujejo ga kemične tovarne, samo licencirani proizvajalci in distributerji pa lahko uporabljajo naziv "AdBlue®".

Odkrijte več

Informacije za naša osebna vozila

Informacije za naša lahka gospodarska vozila

Close

Vsak rezervoar za AdBlue® je opremljen s tipali, ki sprožijo niz sporočil, ko začne tekočine primanjkovati.

 

Sporočila so v treh intervalih:

 • Pri preostalem dosegu = 2400 km (ali manj, odvisno od porabe) – v potovalnem računalniku za krajši čas zasveti opozorilna lučka.
 • Pri preostalem dosegu < 1750 km – opozorilo je prikazano neprekinjeno in se ponovi ob vsakem vklopu kontakta.
 • Pri preostalem dosegu = 900 km – opozorilo utripa, dokler ne dolijete tekočine.

 

Pozor! Če se rezervoar za AdBlue® izprazni, boste morali sistem povsem napolniti, da bo možno ponovno zagnati motor.

Close

 • Odprtina za dolivanje je ob filtru za dizelsko gorivo (ali pri Antari za odprtino v zadnjem odbijaču).
 • Pokrovček odprtine za dolivanje je obarvan in ga lahko odprete z roko.
 • Za dolivanje lahko uporabite vse plastenke za osebna vozila in lijake, ki so na voljo na številnih bencinskih črpalkah. Uporabite lahko tudi črpalke za dolivanje tekočine AdBlue®, ki so na voljo na nekaterih bencinskih črpalkah in so posebej zasnovane za osebna vozila. Ne uporabljajte črpalk za tekočino AdBlue® za tovornjake/gospodarska vozila.
 • Tekočino lahko dolijete sami, na voljo so plastenke različnih prostornin. Lahko pa dolivanje zaupate Oplovemu serviserju.
 • Če manjša količina tekočine AdBlue® pride v stik z lakiranjem vozila, jo obrišite in po potrebi splaknite območje z vodo.
Close

 • Inovativna tehnologija SCR (selektivna katalitična redukcija): BlueInjection je del Oplovega sistema za naknadno obdelavo izpušnih plinov.
 • Tehnologija BlueInjection neposredno vbrizgava tekočino AdBlue® v izpušno cev, kjer sproži kemično reakcijo, ki zmanjša emisije škodljivih dušikovih oksidov, saj jih razgradi v za okolje neškodljiva dušik in vodno paro.
 • AdBlue® je čista, nestrupena, negorljiva tekočina brez vonja, sestavljena iz 32,5% sečnine in 67,5% vode.
Close

Poskrbeli smo, da bo vaše vozilo tudi po posodobitvi enako učinkovito pri porabi goriva, zmogljivosti in ravni hrupa. Posledica posodobitve krmilnika motorja bo večja povprečna poraba tekočine AdBlue®*. Brezplačna posodobitev programske opreme je trenutno na voljo za naslednja vozila:

900 km preden bo rezervoar za AdBlue® prazen**, bo neprekinjeno prikazano sporočilo:
Čez 900 km motorja ne bo možno ponovno zagnati.
Če se pokaže to sporočilo, dolijte vsaj 5 litrov tekočine AdBlue®.
Pri povsem izpraznjenem rezervoarju motorja ne bo možno ponovno zagnati.

 

*Poraba se lahko razlikuje in je odvisna od načina vožnje in obremenitve vozila.
**Prazno = rezervoar morate povsem napolniti.