Energija AC/DC

Kaj morate vedeti o izmeničnem in enosmernem toku (AC/DC)?

V začetnem obdobju elektrifikacije je bil enosmerni tok (DC) – ko električni tok teče samo v eni smeri, kot pri cevi za zalivanje – standarden način oskrbe z elektriko. Danes je standard izmenični tok (AC), pri katerem električni tok nenehno izmenjuje smer. Enosmerni tok smo z izmeničnim zamenjali zato, ker slednji učinkoviteje zagotavlja električno napajanje na dolgih razdaljah.

Akumulatorji in baterije potrebujejo enosmerni tok (DC).

Čeprav večino naših gospodinjskih naprav napaja izmenični tok, naprave z vgrajeno baterijo – na primer mobilni telefon ali prenosni računalnik – zahtevajo napajanje z enosmernim tokom. V to kategorijo sodijo tudi električni avtomobili. Zato je dobro poznati značilnosti izmeničnega in enosmernega toka, če načrtujete uporabo električnega vozila.

Pretvorba izmeničnega (AC) v enosmerni tok (DC).

Ker je v bateriji/akumulatorju možno shraniti samo enosmerni tok, potrebujemo način za pretvorbo izmeničnega toka iz omrežja v enosmerni tok. To delo opravi usmernik – pri manjših napravah, kot so pametni telefoni, je najpogosteje kar del priključka s polnilnim kablom, pri večjih napravah, na primer prenosnih računalnikih, pa je v škatlici, pritrjeni na kabel.

Kako deluje polnjenje električnega avtomobila?

Pri polnjenju električnega vozila prek običajne gospodinjske vtičnice z izmeničnim tokom se izmenični tok v enosmerni tok pretvori v vozilu – a to zahteva čas. Postopek lahko pospešite z namestitvijo polnilne postaje z izmeničnim tokom. Ta je hitrejša od običajne gospodinjske vtičnice, saj ima višjo stopnjo prenosa energije (kW/h). Še hitrejše so javne polnilnice z izmeničnim tokom. Najhitrejša možnost je polnilnica z enosmernim tokom. Vzrok je preprost: izmenični tok iz omrežja je že pretvorjen v enosmernega, ki nato neposredno polni baterijo vozila. Polnilnice z enosmernim tokom še niso na voljo za zasebno rabo, a so nadvse priročna in preprosta možnost za dodatno polnjenje na poti.

Možnosti polnjenja glede na vaše zahteve.

S poznavanjem teh osnov boste veliko lažje poiskali najboljšo rešitve za polnjenje svojega električnega vozila – tako doma kot med uporabo ali na daljših potovanjih.