Opel – mejniki trajnostnega razvoja
Oplovi mejniki – inovacije

Mejniki inovativnosti

Spoznajte vse prednosti našega inovativnega duha.

Oplovi mejniki inovacij
Oplovi mejniki – oblikovanje

Mejniki oblikovanja

Oglejte si, kako so praktične rešitve in privlačne oblike vplivale na razvoj Oplovih modelov skozi zgodovino.

Oplovi mejniki oblikovanja

ZELENI MEJNIKI.

To, da moramo odgovorneje ravnati z naravnimi viri, nam je znano že dlje časa. Že več desetletij razvijamo okolju prijazne inovacije, ki zmanjšujejo onesnaževanje in omogočajo trajnostni razvoj.

Mejniki trajnosti – 2012 Opel Ampera osvoji nagrado Mednarodni motor

2012 Zafira Tourer 1.6 Turbo CNG

Nemški inštitut ÖKOTREND in revija AUTO TEST sta kot do okolja najbolj prijazno vozilo v svojem razredu izbrala Opel Zafiro Tourer 1.6 Turbo CNG, ki dokazuje, da lahko udobje in zmogljivost dopolnjuje čist in varčen pogon. Z emisijami CO2 samo 129 g/km pri pogonu na CNG in še ugodnejšim ravnovesjem CO2 pri kombiniranem pogonu na CNG in bioplin lahko tudi okolje zadiha s polnimi pljuči.

Mejniki trajnosti – 2012 Opel Ampera osvoji nagrado Mednarodni motor

2012 Opel Ampera osvoji nagrado Mednarodni motor

76 novinarjev iz 35 držav je Opel Amperi podelilo nagrado “Mednarodni motor leta”. Nagrado je osvojila s kombinacijo do okolja prijaznih tehnologij, povečanega dosega in majhnih stroškov delovanja. Naziv je dopolnil priznanji “Najbolj zelen avto na svetu 2011” in evropski “Avto leta 2012”, ki ju je Opel Ampera osvojila pred tem.

Mejniki trajnosti – 2010 Nova Corsa in Astra ecoFLEX

2010 Nova Corsa in Astra ecoFLEX

Z emisijami CO2 samo 109 g/km in kombinirano porabo goriva 4,1 litra na 100 km je nova Astra 1.3 CDTI ecoFLEX poskrbela za še večjo učinkovitost pred nedavnim predstavljenega Oplovega kompaktnega avtomobila. Corsa ecoFLEX 1.3 CDTI navdušuje z izjemno majhnimi emisijami CO2, ki pri različici s tremi vrati znašajo samo 98 g/km.

Mejniki trajnostnega razvoja – 2009 Opel na ženevskem avtomobilskem sejmu prvič predstavi električno vozilo Ampera

2009 Opel na ženevskem avtomobilskem sejmu prvič predstavi električno vozilo Ampera

Opel je predstavil revolucionarno električno vozilo s podaljšanim dosegom. Amperina kolesa ves čas in pri vsaki hitrosti poganja električna energija. Za vožnje med 40 in 60 kilometrov se Opel Ampera napaja iz litijev-ionskega akumulatorja s 16 kWh in pri tem ne ustvarja izpustov CO2. Ko s

e akumulator izprazni, elektrika iz generatorja podaljša Amperin doseg na več kot 500 km.

Mejniki trajnosti – 2008 Uvedba modelov ecoFLEX

2008 Uvedba modelov ecoFLEX

Opel paleti modelov doda različice ecoFLEX z manjšimi emisijami. Motorji so bili najprej na voljo za modele Corsa, Meriva, Zafira in Astra. Emisije Corse ecoFLEX znašajo samo 119 gramov CO2 na kilometer, za razdaljo 100 kilometrov pa porabi samo 4,5 litre dizelskega goriva.

Mejniki trajnostnega razvoja – 2007 Opel na frankfurtskem mednarodnem avtomobilskem sejmu predstavi konceptno vozilo Flextreme

2007 Opel na frankfurtskem mednarodnem avtomobilskem sejmu predstavi konceptno vozilo Flextreme

Konceptno vozilo Flextreme je bilo predhodnik modela Ampera, poganjal pa ga je motor, ki ga je napajala električna energija iz akumulatorja. Vgrajeni motor z notranjim zgorevanjem je bil namenjen samo polnjenju akumulatorja. S popolnoma novim okolju prijaznim sistemom E-Flex, bi se lahko uporabniki vsak dan vozili do 55 km popolnoma brez izpustov CO2.

Mejniki trajnostnega razvoja – 2003 Filter za trde delce, ki ne zahteva vzdrževanja

2003 Filter za trde delce, ki ne zahteva vzdrževanja

Zaradi inovativnega postopka regeneracije filter za trde delce (DPF) ne zahteva uporabe aditivov in skorajda ne vpliva na porabo goriva, emisije CO2 in moč.

Mejniki trajnostnega razvoja – 2000 Predstavitev pogona na zemeljski plin

2000 Predstavitev pogona na zemeljski plin

Opel je na berlinskem avtomobilskem sejmu konec oktobra leta 2000 predstavil konceptno vozilo Zafira s pogonom na stisnjen zemeljski plin. Zafira 1.6 CNG je bila opremljena z enovalentno pogonsko enoto, prilagojeno pogonu na stisnjen zemeljski plin. Največja prednost Zafire CNG je njena izjemna varčnost: v primerjavi z bencinskim motorjem s podobno gibno prostornino so stroški za gorivo pri Zafiri CNG za približno polovico manjši.

Mejniki trajnostnega razvoja – 2000 Gorivne celice na pohodu

2000 Gorivne celice na pohodu

Družba Opel je predstavila model HydroGen1, popolnoma funkcionalni model Zafire z vodikovim pogonom na osnovi gorivnih celic. Poganjal ga je trifazni motor s 55 kW (75 KM), ki ga je z električno energijo napajala gorivna celica na čisti vodik. HydroGen1 je dosegel največjo hitrost 140 km/h, imel je doseg približno 400 km, z revolucionarnim motorjem pa je deloval brez emisij.

Mejniki trajnostnega razvoja – 1995 Manjša poraba zaradi zmanjšanja mase vozila

1995 Manjša poraba zaradi zmanjšanja mase vozila

Corsa ECO3 je bila prvi avtomobil s porabo manj kot 4 l/100 km na svetu. Porabo dizelskega goriva, ki je znašala le 3,4 litra na 100 km, je omogočalo bistveno zmanjšanje teže vozila, to pa so dosegli tako, da so kovinske plošče pokrova motorja, vrat in odbijačev nadomestili s ploščami iz kompozitnih materialov, ojačanih z ogljikovimi vlakni.

Mejniki trajnostnega razvoja – 1989 Standardna vgradnja katalizatorja

1989 Standardna vgradnja katalizatorja

Opel je postal prvi evropski proizvajalec avtomobilov, ki je vse svoje modele – od najmanjših do največjih – standardno opremljal s katalizatorjem. Prvi smo tudi uvedli postopek recikliranja plastičnih delov.

Mejniki trajnostnega razvoja – 1989 Calibra je postala svetovna rekorderka v aerodinamiki

1989 Calibra jepostala svetovna rekorderka v aerodinamiki

Calibra je postavila nov rekord v aerodinamiki. Kupejska različica je imela koeficient zračnega upora samo 0,26.

Mejniki trajnostnega razvoja – 1981 Laki na vodni osnovi

1981 Laki na vodni osnovi

Opel je bil prvi proizvajalec avtomobilov, ki je lake na vodni osnovi uvedel v množično proizvodnjo, in sicer v obratu v Rüsselsheimu. Ti laki so skoraj popolnoma brez organskih topil in imajo bistveno manjši vpliv na okolje.

Mejniki trajnostnega razvoja –- 1971 Opel GT je postavil svetovni rekord med dizelskimi avtomobili

1971 Opel GT je postavil svetovni rekord med dizelskimi avtomobili

Prilagojeni Opel GT s 95 KM, 2,1-litrskim turbodizelskim motorjem je v Oplovem testnem centru v Dudenhofnu postavil vrsto svetovnih rekordov med dizelskimi avtomobili in dosegel največjo hitrost 197,5 km/h. Kmalu zatem je Opel Rekord 2.1 D postal prvi Oplov potniški avtomobil z dizelskim motorjem na trgu.