Pravi izzivalec: športen in pustolovski Opel Grandland X

19.9.2017

 • Ravno pravi: dinamičen kompaktni SUV za trg v razcvetu
 • Šik in prostoren: športen slog z dovršenimi proporci in obilico prostora
 • Z vrhunskim oprijemom: IntelliGrip za najboljši možen prenos moči na vseh podlagah
 • Varen in sproščujoč: ultra-sodobni asistenčni sistemi znatno olajšajo vožnjo
 • Zmogljiv in varčen: učinkoviti motorji poskrbijo za zabavno in živahno vožnjo
 • Prvorazredno razmerje med ceno in zmogljivostjo: vrhunske tehnologije in izjemno udobje v sklopu standardne opreme
 • Glava družine: po Mokki X in Crosslandu X še tretji član družine Opel X
 • V Sloveniji od oktobra z vstopno ceno 20.490 evrov

 

Rüsselsheim/Darmstadt. Sodobne dinamične poteze, privlačen terenski videz in višji sedežni položaj z odlično vidljivostjo v vse smeri, značilno za športne terence, ter pestra paleta vrhunskih tehnologij ob obilici prostora in udobja za do pet dogodivščin željnih potnikov – to je novi Opel Grandland X, ki se svetu prvič predstavlja na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Novinec je pravi izzivalec v cvetočem segmentu športnih terencev. Samo v kompaktnem razredu se je delež SUV-jev povečal s sedmih odstotkov leta 2010 na današnjih skoraj 20 odstotkov. Idealno opremljen in dobro umeščen se bo novi Grandland X kot tretji član pridružil Oplovi družini X. Oba bližnja sorodnika, Opel Crossland X in prodajno izjemno uspešna Opel Mokka X, sta krajša za približno 20 centimetrov. Hkrati Grandland X širi obsežno Oplovo ponudbo v priljubljenem segmentu kompaktnih modelov od Astre do Zafire.

 

Novinca odlikuje tudi ekstremno privlačno razmerje med ceno in vrednostjo. Po svetovni premieri na Mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu bo novi Grandland X kmalu na voljo v prodajnih salonih, kupci pa bodo zanj morali odšteti od 20.490 evrov (priporočena prodajna cena z DDV v Nemčiji). V standardno opremo so vključene številne možnosti, na primer LED dnevne luči, LED zadnje luči, opozarjanje na zapuščanje voznega pasu in prepoznavanje prometnih znakov, ki delujeta s pomočjo naprej usmerjene kamere, inteligentni regulator hitrosti, pomoč pri speljevanju na strmini, radio R4.0 s povezavo Bluetooth za prostoročno telefoniranje, klimatska naprava s filtrom delcev in vonjav, sedeži z nastavljanjem za kar se da udoben položaj pri vožnji in v razmerju 40:60 deljeno naslonjalo zadnjih sedežev. Opel OnStar je standardno na voljo od opreme Edition naprej. Dinamično oblikovanje Oplovega ‘kul’ novega kompaktnega SUV-ja res pritegne poglede – še posebej v dvobarvni izvedbi s kontrastno črno streho, ki je na voljo za doplačilo.

 

Varna in zabavna vožnja z nadzorom oprijema IntelliGrip, ultra-sodobnimi sistemi za pomoč vozniku in živahnimi motorji

 

Vožnja z Grandlandom X je dinamična kot njegov videz, pri tem pa je najpomembneje, da je vožnja hkrati zabavna in varna v vseh letnih časih in na vseh podlagah. Za to ima zasluge tudi elektronski nadzor oprijema IntelliGrip – na voljo za doplačilo –, ki zagotavlja vrhunski oprijem in prenos moči na podlago v najrazličnejših voznih razmerah. Voznik lahko izbira med petimi voznimi načini. Sistem nato prilagodi porazdelitev navora prednjim kolesom, omogoči vrtenje koles ‘v prazno’, če je to potrebno, z avtomatskim menjalnikom pa prilagodi tudi točke prestavljanja in odziv stopalke za plin. Tako poskrbi za najboljši oprijem in stabilno vodenje, ne glede na to, ali Grandland X vozi po snegu, blatu, pesku ali mokrih podlagah.

 

Grandland X razvaja s prvorazredno zbirko ultra-sodobnih asistenčnih sistemov za še bolj sproščeno vožnjo: opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem v sili in zaznavanjem pešcev, nadzor voznikove zbranosti, napredni parkirni pomočnik in kamera z zajemom v območju 360° so le nekatere od značilnosti. Za še večjo varnost so za doplačilo na voljo sistemi, kot je prilagodljivi regulator hitrosti s funkcijo za ustavljanje vozila: ta vzdržuje izbrano hitrost oziroma razdaljo do vozila, ki vozi spredaj, in po potrebi zavira ali pospešuje. Izjemno raven varnosti novega Grandlanda X je pred kratkim potrdila tudi najvišja ocena organizacije Euro NCAP s petimi zvezdicami.

 

Opel ponovno potrjuje svojo vodilno vlogo na področju tehnologij za osvetlitev, saj je Grandland X na voljo tudi z odličnimi prilagodljivimi žarometi AFL LED. Funkcije, kot so osvetlitev odcepa, nadzor dolgih luči in samodejno nastavljanje višine svetlobnega snopa, jamčijo za optimalno osvetlitev ceste v vseh situacijah.

 

K varni in zabavni vožnji z Grandlandom X poleg elektronskega nadzora oprijema IntelligGrip, ki je na voljo za doplačilo, in številnih sistemov za pomoč vozniku prispevajo tudi živahni motorji. V začetku bosta na voljo dva motorja z odličnimi vrednostmi emisij CO2 – kar omogoča prihranek tako pri davkih kot pri stroških za gorivo. Oba motorja lahko dopolnjuje sodoben šeststopenjski ročni ali šeststopenjski avtomatski menjalnik z optimalno prilagojenim trenjem, sistem Start/Stop pa je del standardne opreme.

 

 • Iz aluminija izdelani 1,2-litrski turbo bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva razvije moč 96 kW/130 KM in največji navor 230 Nm pri 1750 vrtljajih v minuti (poraba goriva pri voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 6,0–6,4 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,5–4,9 l/100 km, kombinirano 5,1–5,5 l/100 km, emisije CO2 104–118 g/km).
 • 1,6-litrski dizelski motor z 88 kW/120 KM zagotovi največji navor 300 Nm pri 1750 vrtljajih v minuti (poraba goriva pri voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 4,7–5,1 l/100 km, zunajmestna vožnja 3,5–4,2 l/100 km, kombinirano 4,0–4,6 l/100 km, emisije CO2 104–118 g/km).
 • Za kupce, ki želijo še več moči, bo Opel v bližnji prihodnosti dopolnil ponudbo pogonov za Grandlanda X, med njimi pa bo tudi najzmogljivejši dizelski motor.
 • Obenem bo del ponudbe tudi novi osemstopenjski avtomatski menjalnik.

 

Športen, eleganten in udoben: takšen mora biti sodoben SUV

 

Ob živahnih voznih zmogljivostih k dobremu počutju pripomorejo elegantno oblikovanje, odlična oprema in obsežen paket tehnologij za informacije in razvedrilo.

 

Z dolžino 4477 milimetrov, širino 1856 milimetrov (brez zunanjih ogledal) in višino 1609 milimetrov je novi Opel Grandland X privlačen in robusten SUV iz vseh zornih kotov, odlikuje pa ga športna drža. Drzno masko nad prednjo zaščito podvozja ponosno krasi Oplov blisk. Kromirani krilci objemata simbol znamke in tečeta navzven proti vitkim žarometom LED z obliko dvojnega krila, optično razširita prednji del in poudarita zmogljivo, trdno držo Grandlanda X. Pokrov motornega prostora ima značilen Oplov pregib – izraz Oplovega oblikovanja, ki združuje ‘kiparsko umetnost in nemško natančnost’.

 

Pogled s strani razkrije privlačno kombinacijo očarljivosti trpežnega terenca in elegantnih potez. Mišičasto izraziti blatniki in zaščitne obloge na spodnjem delu karoserije zagotavljajo Grandlandu X terenski videz. Za kontrast čiste linije in prefinjeno ‘rezilo’ na spodnjem delu vrat novega Grandlanda X nezmotljivo uvrščajo v Oplovo družino. Za doplačilo je na voljo izvedba v dveh barvah, ki s kontrastno črno streho poskrbi za dodaten osebni pečat. Za poseben poudarek tekočega prehoda strehe v karoserijo poskrbi ‘prelomni’ stebriček C, ki obenem ustvari dinamično povezavo z zadnjim delom vozila. Pogled na Grandlanda X z zadnje strani do zadnje podrobnosti razkrije bistvo oblikovanja športnega terenca: široka drža, srebrna zaščita podvozja z integriranima izpušnima cevema na levi in desni, zaščitna obloga in vitke zadnje LED luči poudarijo športno mišičast značaj novinca.

 

Enake odlike odraža tudi notranjost Grandlanda X: armaturna plošča in sredinska konzola z zaslonom na dotik sta pregledno oblikovani in vodoravno usmerjeni proti vozniku. Srednji del konzole s tremi vodoravnimi vrsticami stikal omogoča hitro in intuitivno upravljanje sistema za informacije in razvedrilo, klimatske naprave in funkcij podvozja. Površine v notranjosti ob dotiku zagotavljajo prvorazreden občutek ter voznika in potnike na vseh sedežih razvajajo z dobrim počutjem in udobjem. Obenem za športne terence značilen višji sedežni položaj poskrbi za odlično vidljivost ter olajša vstopanje in izstopanje. Panoramsko stekleno strešno okno (oprema za doplačilo) preplavi notranjost s svetlobo in zagotavlja izjemen pogled v nebo. Tipično Oplovo udobje zagotavljajo ergonomski sedeži s certifikatom AGR (Akcija za zdrav hrbet), ogrevan volanski obroč ter ogrevanje prednjih in zadnjih sedežev.

 

Dolga medosna razdalja – 2675 milimetrov – poveča občutek prostornosti in zagotavlja udobno namestitev za do pet potnikov v kompaktnem športnem terencu. Tudi v prtljažniku s prostornino od 514 do 1652 litrov je dovolj prostora za prtljago in športno opremo, zato se Opel Grandland X brez težav pomeri celo z najprostornejšimi karavani v kompaktnem segmentu. Glede na izbrano opremo je lahko dostop do prtljažnika nadvse preprost in udoben, saj za električni pomik s senzorjem opremljenih prtljažnih vrat zadošča zamah z nogo pod zadnjim odbijačem.

 

Kot je značilno za Oplove modele, čaka voznika in sopotnike v Grandlandu X vrhunska povezljivost z najnovejšo generacijo sistemov IntelliLink, ki so združljivi z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay (slednjega Google še ne omogoča v Sloveniji), ter osebnim pomočnikom za povezave in storitve Opel OnStar z novimi storitvami, kot sta rezervacija hotelske sobe1 in iskanje parkirnega prostora2. Za polnjenje pametnih telefonov je na voljo brezžično induktivno polnjenje. Glasbeni navdušenci, ki želijo uživati v izjemni zvočni izkušnji, lahko izberejo vrhunski zvočni sistem Denon z osmimi zvočniki in ‘subwooferjem’.

 

1 Prek booking.com. Potrebna sta e-poštni naslov in kreditna kartica.

2 Prek možnosti Parkopedia.