Primerna za delo in družino: Svetovna premiera Opel Astre Sports Tourer.

10.9.2015

  • Večja prostornost, manjša masa: premišljena lahka konstrukcija
  • Udoben, praktičen, pameten: nova zgradba sedežev in odpiranje prtljažnih vrat s premikom noge
  • Športna, elegantna, domiselno zasnovana: dizajn bodoče karavanske prodajne uspešnice
  • Hitra, zmogljiva, učinkovita: najsodobnejša generacija motorja s turbinskim polnilnikom največje moči 200 KM
  • Moderna, povezana, varna: Opel OnStar, novi IntelliLink in IntelliLux LED®

 

Rüsselsheim/Frankfurt. Opel bo nadaljeval zgodbo o uspehu v kompaktnem razredu s predstavitvijo kar dveh novih modelov na mednarodni avtomobilski razstavi v Frankfurtu (od 17. do 27. septembra). Pred mednarodno javnostjo bo prvič na ogled postavil Astro kombilimuzino in Astro Sports Tourer. Najnovejši med karavani kompaktnega razreda se postavlja z enakimi naprednimi tehnologijami kot petvratna različica. Zgradba Astre Sports Tourer  je zasnovana popolnoma na novo in ima do 200 kg manjšo maso, v primerjavi z avtomobilom prejšnjega rodu. Karavan bodo gnali izključno motorji nove generacije. Zato bo Astra Sports Tourer bolj poskočna in bolj zabavna v vožnji, ob sočasnem zmanjšanju porabe goriva. To bo idealno službeno vozilo, oziroma pravšnje vozilo za tiste, ki prevozijo veliko kilometrov in si v ta namen želijo sočasno praktičen in reprezentativen karavan.

 

Astra Sport Tourer bo kupcem na voljo s sistemom Opel OnStar in novim informacijsko zabavnim sistemom IntelliLink, z ultramodernimi, vseobsegajočimi možnostmi povezovanja. Ponudbo bodo plemenitili še številni sistemi varnosti in asistence, doslej znani le v avtomobilih višjih razredov. Astra Sports Tourer bo ob vsem pritegnila poglede tudi s svojo elegantno, čisto, atletsko podobo. Z notranjostjo odkriva kako je mogoče povezati inteligentni dizajn z dovršeno opremljenostjo. Karavan nove generacije ima enake zunanje mere, kot ta, ki ga zamenjuje, vendar je občutno prostornejši. Ob večjem prtljažniku, zagotavlja več udobja tako vozniku, kot potnikom.

 

»Naša nova Astra Sports Tourer in nova Astra kombilimuzina sta dve strani istega kovanca. Obe predstavljata kvantni preskok za Opel in celotni kompaktni razred. Ob ponudbi ultramodernih sistemov povezovanja in evolucije uveljavljenega dizajna, je karavan še bolj osredotočen na učinkovitost,« pravi predsednik Opel Group, Karl-Thomas Neumann. »Naš Sport Tourer je perfektna kombinacija praktičnosti in dinamike. Več prostora, manjša masa. Ob tem še domiselna, trendovska oprema, z rešitvami kot so električno pomična vrata prtljažnika, ki se odpirajo samodejno s premikom noge. Takšen pač mora biti današnji karavan.«

 

Učinkovita zasnova: atletski dizajn z veliko prostornostjo

 

Nova Astra Sport Tourer navduši z atletsko podobo. Tako kot petvratna sestra, dviguje Oplovo filozofijo oblikovanja, umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo, na novo, višjo raven. Z izpostavljeno učinkovitostjo, lahkotnostjo in dinamičnostjo. Dvojna kromirana prečka na maski motorja nosi strelo in povezuje prednje luči z masko motorja v enoten sklop. Zunanjost Sports Tourerja označujejo dodatno raztegnjene dinamične oblikovne črte. Rahlo izbočena streha daje karavanu podobo daljšega avtomobila. Občutek je dodatno povečan z razdeljenim zadnjim C-stebričkom strehe. Oblika zadnjega dela združuje veliko funkcionalnost s športno eleganco. Astra Sports Tourer ima podobo avtomobila, ki stoji na cesti stabilno, odločno in varno. Mišičaste odprtine za kolesa v zadnjih blatnikih in iz dveh delov sestavljene zadnje luči, tovrstno podobo le podkrepijo.

 

Nova generacija Sports Tourerja ima enake zunanje mere kot karavan dosedanje generacije. V dolžino meri 4702 mm, v širino 1871 mm (z zloženimi zunanjimi vzvratnimi ogledali) in v višino 1499 mm. Ponuja več prostora za potnike in prtljago. Voznik ima na voljo za 26 mm več prostora v višino, potniki zadaj 28 mm več prostora za noge. Vendar večjo prostornost ne potrjujejo le milimetri, marveč toliko bolj, večje udobje v vožnji. Zahvaljujoč prostorsko učinkovitejši izvedbi ponuja prtljažnik vse tja do 1630 litrov prostora.

 

Domiselna in prilagodljiva: izboljšave prtljažnika za lajšanje vsakdanje uporabe

 

Opel v novi Astri Sports Tourer ponuja ekstremno praktične novosti, ki se bodo izkazale, oziroma bodo nudile pomoč uporabnikom v vsakdanji uporabi. Prvič doslej je mogoče odpreti vrata prtljažnika povsem prostoročno, tudi brez daljinskega upravljavca. V kombinaciji s Keyless Open je vrata prtljažnika mogoče odpreti s premikom noge, oziroma z majhno, le nakazano brco pod zadnjim odbijačem. Na enak način vrata prtljažnika tudi zaprejo. Sistem zmore odkriti oviro in zaustaviti zapiranje v primeru nevarnosti. Ob tem je mogoče vrata prtljažnika odpreti s posebnim gumbom zraven voznika, oziroma z daljinskim upravljavcem ključa.

 

Prostornino prtljažnika v novi Astri Sports Tourer je mogoče povečati z opcijskim zlaganjem sedežev, deljivih v razmerju 40/20/20 in pri povečevanju prtljažnika prilagodljivih sedežih. Pripomočki iz ponudbe FlexOrganizer s stranskimi vodili, mrežami in številnimi možnostmi pritrjevanja so na voljo, kot del dodatne opreme. Z njimi je sleherni predmet v prtljažniku trdno in varno vpet.

 

Zgradba majhne mase + nova generacija motorjev = užitek v vožnji, gospodarnost

 

Sleherni sestavni del Sports Tourerja je bil zasnovan za kar največjo uporabnost in učinkovitost. To se ne odraža le pri učinkoviti izrabi prostora, marveč posebej pri zmanjšanju mase. Kompaktni dizajn in lahka zgradba omogočata karavanu do 200 kg manjšo maso. Trdo in ultratrdo jeklo, spremenjeno vpetje koles in vzmetenje spredaj in zadaj in novi postopki izdelave zagotavljajo izjemne rezultate. Masa vstopne različice Astre Sports Tourer z voznikom znaša 1263 kilogramov, kar je 130 kilogramov manj, kot primerljiva različica dosedanje generacije. To se pozitivno odraža na okretnost, udobje vožnje, porabo in stroške.

 

Ponudba motorjev z močmi od 70 kW/95 KM do 147 kW/200 KM prav tako doda svoje vsem tovrstnim značilnostim. Sport Tourerja bodo gnali le motorji nove generacije. Dizli in bencinski motorji z delovno prostornino od enega do 1,6 litra, z najvišjo stopnjo učinkovitosti združujejo izjemno odzivnost in tekočim delovanjem.

 

Na avtomobilski razstavi IAA bo premierno predstavljen novi 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo, ki bo umeščen v vrh motorne ponudbe Astre Sports Tourer. Zgorevalni prostor motorja največje moči 147 kW/200 KM zmore brez težav tlak 130 barov in s pomočjo funkcije overboost, doseže izjemen navor 300 Nm. Motor deluje povsem tekoče in mirno pri vseh vrtljajih. To je bilo doseženo z vseobsegajočo optimizacijo. Med odločilne ukrepe sodi posebno vpetje izpušnega sistema in pokrova ventilov. Kljub neposrednemu vbrizgu goriva in z njim pogojenim specifičnim zgorevanjem, so inženirji zmanjšati hrupnost delovanja v primerjavi s prejšnjim tovrstnim motorjem. Z različnimi posegi zvočnega inženiringa bodo uporabniki deležni tihega in mirnega delovanja v prostem teku in prijetnega zvoka pri velikih hitrostih vožnje, visokkih vrtljajih in velikih obremenitvah.

 

Inovativne tehnologije: varnost, udobje in povezljivost na novi ravni

 

Nova Astra Sports Tourer ne naredi odličnega vtisa le z ultramodernimi motorji, s katerimi vzpostavlja nove trende. Nova merila postavlja tudi za varnost, informacijsko zabavne sisteme in udobje. Inteligentne matrične luči IntelliLux LED® nove Astre predstavljajo eno izmed absolutnih novosti kompaktnega razreda. Izven urbanih področij so luči ponoči vedno nezasenčene. Določeni moduli se izključijo le, ko sistem zazna vozila neposredno spredaj, oziroma vozila iz nasprotne smeri. Preprosto se izključi le tisti del luči, ki pokriva območje v katerem vozi drugo vozilo. Vsa ostala okolica ostaja osvetljena z nezasenčenimi lučmi. Revolucionaren sistem tako veča aktivno varnost vseh udeležencev v prometu, ob sočasnem zagotavljanju dodatnega udobja vozniku Astre Sports Tourer ponoči. Številni inovativni sistemi pomoči delujejo na osnovi najnovejše generacije kamere spredaj Opel Eye, natančnejše z obsežnejšim naborom funkcij. Mednje sodijo Traffic Sign Assist, Lane Keep Assist z aktivnimi popravki volana v primeru nevarnosti, vse tja do Forward Collision Alert z Collision Imminent Braking za samodejno zaviranje do zaustavitve, pri hitrosti vožnje manjši od 40 km/h.

 

Drugi enkraten in inovativen sistem za kompaktni razred je Opel OnStar. Osebni sistem povezovanja in storitev, ki so v vlogi svojevrstnega angel čuvaja tako za voznika, kot potnike. Ob tem bosta v ponudbi tudi dva nova sistema IntelliLInk. Sistem zadnje generacije je kompatibilen z Apple CarPlay in Android Auto. Udobje večajo tudi novi ergonomični premijski sedeži s certifikatom AGR. Novo razsežnost udobja jim zagotavlja nastavitev širine bočne opore naslonjala, funkcija spomina nastavitve ter masaža in prezračevanje. Tudi potniki zadaj imajo zagotovljeno večje udobje. Za doplačilo si je namreč mogoče omisliti tudi ogrevanje zunanjih zadnjih sedežev (več informacij o varnostnih tehnologijah, asistenci in udobju je zbranih v poglavju novinarskega materiala »Kvantni preskok v kompaktnem razredu: svetovna premiera Opel Astre«).

 

Na Astro Sports Tourer tradicionalno odpade okrog 30 odstotkov prodaje vseh Aster v Evropi. Poglavitni kupci so vozniki službenih avtomobilov z družinami, ki želijo združiti uporabno veliki prtljažnik z velikim udobjem v vožnji. Največji trgi za uporabne karavane so Nemčija, Velika Britanija in Italija.