Opel na 66. Mednarodni razstavi avtomobilov IAA v Frankfurtu.

3.9.2015

Prihodnost kompaktnega razreda: Nova Opel Astra in Opel OnStar

  • V prodajnih salonih novembra: svetovna premiera nove generacije Astre
  • Izjemna povezljivost: z osebno povezljivostjo in podpornimi storitvami Opel OnStar
  • Integracija pametnega telefona: novi sistem IntelliLink z Apple CarPlay in Android Auto
  • Pred 50 leti: Opel predstavil prodajno uspešnico Kadett B
  • To je Opel: strokovnjaki številnih oddelkov na razstavnem prostoru D09 v hali 8.0

 

Rüsselsheim/Frankfurt. Nova Opel Astra bo med 17. in 27. septembrom premierno predstavljena na letošnjem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu. Novinka ne predstavlja nič manj, kot kvantni preskok kompaktnega razreda glede učinkovitosti, povezljivosti, premijske opreme in novega, atletskega dizajna. Na razstavnem prostoru D09 hale 8.0, velikem 3300 kvadratnih metrov, poimenovanem Astra Galaxy, bo osrednja pozornost namenjena novi generaciji velike Oplove prodajne uspešnice. Nova Astra je bila razvita z zgradbo lahke mase popolnoma na novo in namenjeni so ji ekskluzivno le motorji najnovejše generacije. Postavlja se s številnimi varnostnimi sistemi in sistemi podpore, doslej neuporabljenimi v kompaktnem razredu. Nekateri med njimi so celo premierno vgrajeni prav v novi Astri in mednje sodi najnovejši sistem matričnih luči IntelliLux LED®. Astra je tudi prvi nov Oplov avtomobil opremljen s sistemom Opel OnStar. Sistem bo prevzel vlogo druge največje atrakcije razstave IAA, saj bo prav na njej uradno vstopil na trg. Sistem osebne povezljivosti in številnih, vsestranskih podpornih storitev, zagotavlja izjemno sproščeno vožnjo. Ob vsem nova generacija informacijsko zabavnega sistema IntelliLink omogoča uporabo dveh povsem novih možnosti Apple CarPlay in Android Auto.

 

»Astra vodi Opel v povsem novo ero. Pred dvema letoma smo v Frankfurtu predstavili vizionarski študijski avtomobil Monza Concept, ki je združil čisto učinkovitost z vseobsežno, edinstveno povezljivostjo. Sedaj predstavljamo novo generacijo Astre, s katero udejanjamo številne pionirske rešitve študijskega avtomobila. Nova Astra je učinkovitejša, lažja in bolj udobna, kot kadar koli doslej. Skupaj z Opel OnStar in najnovejšo generacijo sistema IntelliLink dviguje kompaktni razred na povsem novo raven, tako glede povezljivosti, kot integracije pametnega telefona. Obiščite nas na IAA in raziščite z nami fascinantni razstavni prostor Astra Galaxy,« pravi predsednik Opel Group, dr. Karl-Thomas Neumann.

 

Še zdaleč pa na ogled ne bo postavljena samo nova Astra. Na velikem razstavnem prostoru Opla bo razstavljeno približno 30 avtomobilov. Vsem, ki bodo želeli o Oplu in dejavnosti družbe na različnih področjih izvedeti več, bodo na voljo strokovnjaki Opla z različnih področij. Od produktnih in izobraževalnih strokovnjakov, do centra za informiranje strank, Opel Bank in še številnih drugih oddelkov. Med vrhunce dogajanja na razstavnem prostoru, ko bo le-ta po novinarskih dneh odprt za obiskovalce, bodo sodili obiski zvezdnikov nemške zvezne nogometne lige. Zato bo obisk Astra Galaxy na razstavi IAA posebej zanimiv in vznemirljiv.

 

Kvantni preskok kompaktnega razreda: nova Opel Astra

 

Enajsta generacija Opla kompaktnega razreda je lažja, gospodarnejša, okretnejša in udobnejša ter dosledno sledi viziji avtomobila prihodnosti, predstavljeni s študijskim vozilom Monza Concept, na avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu leta 2013, ki s slehernim sestavnim delom odraža učinkovitost. Konsistentnost udejanjanja te vizije izpostavlja do 200 kilogramov manjša masa Astre v primerjavi z avtomobilom prejšnje generacije. Prihranek pri masi je odvisen od različice, izvedbe in stopnje opremljenosti. Dosežek temelji na povsem novi zasnovi in zgradbi avtomobila. Zmanjšanje mase veča okretnost in udobje v vožnji. Ob vsem nova Astra zagotavlja tudi več užitka v vožnji.

 

Za izjemne vozne značilnosti so odločilni tudi povsem novi motorji. Sleherna nova Astra je namreč opremljena s povsem novim motorjem, z močmi od 70 kW/95 KM do 147 kW/200 KM. Bencinski in dizelski motorji z delovno prostornino do 1,6 litra združujejo najvišjo raven učinkovitosti z izjemno odzivnostjo, tekočim delovanjem in nizko ravnijo hrupa. Povsem nov motor 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo bo prav v Astri vgrajen premierno. Štirivaljnik majhne mase izdelan iz aluminija, doseže največjo moč 92 kW/125 KM, oziroma 110 kW/150 KM, ob največjem navoru 245 Nm. Odvisno od izvedbe je poraba zmanjšana vse tja do 4,9 l na 100 kilometrov (114 g CO2/km). Trivaljni motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo z največjo močjo 77 kW/105 KM je najbolj varčen motor bencinske ponudbe. V kombiniranem ciklu porabi manj kot 4,2 litra na 100 km (96 g CO2/km). Vse različice »šepetajočega dizla« 1.6 CDTI, z največjimi močmi med 81 kW/110 KM in 100 kW/136 KM, z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, izpustijo v ozračje manj kot 100 g CO2/km. Najbolj varčen med njimi se postavlja s porabo le 3,4 l/100 km in izpustom 90 g CO2/km.

 

Sporočilo o čisti učinkovitosti okolici sporoča tudi oblika nove astre. Evolucija Oplove oblikovne filozofije umetnost klesanja, združena z nemško natančnostjo, zagotavlja novi Astri lažjo, bolj atletsko podobo. Spredaj prevladuje dvojna prečna črta na maski motorja, iztekajoča v matrične luči ostre oblike. Med najbolj vidne, oziroma prepoznavne oblikovne posebnosti sodita deljena zadnja stebrička strehe. Z njima je streha na pogled prostostoječa, oziroma lebdeča. Z dolžino 4,37 metra je nov avtomobil skoraj pet centimetrov krajši, kot avtomobil prejšnjega rodu. Višina je bila zmanjšana za 2,5 centimetra na 1,48 m. Že izhodiščna različica nove Astre se postavlja z izjemnim količnikom zračnega upora 0,285.

 

Manjša zunaj, večja znotraj: Oplovi oblikovalci so storili nemogoče. Potnikom zadaj so zagotovili 35 milimetrov več prostora za noge kot prej. Tudi armaturna plošča udejanja maksimo učinkovitosti. Število funkcijskih stikal in ročic je zmanjšano na najmanjši možni obseg. Večina funkcij informacijsko zabavnega sistema se namreč upravlja preko zaslona na dotik. Ob odločno izboljšani preglednosti ostaja ergonomija nadzora in upravljanja. Večkrat nagrajen informacijsko zabavni sistem IntelliLink je nameščen na osrednjem delu sredinske konzole, kjer zagotavlja vozniku izjemno preglednost zaslona in preprosto upravljanje.

 

Nova Astra je v pionirski vlogi tudi glede povezljivosti, udobja in varnostnih tehnologij. Je prvi novi avtomobil Opla, že od prihoda na trg dalje s sistemom osebnega povezovanja in podpornih storitev Opel OnStar. Poleg tega bo v novi Astri prvič vgrajen tudi sistem IntelliLink nove generacije. Tokrat z možnostjo integracije pametnih telefonov preko Apple CarPlay in Android Auto. Inteligentne matrične luči IntelliLux LED® v novi Astri samodejno uporabljajo nezasenčene luči, v kar največjem obsegu, brez zaslepitve drugih udeležencev v prometu. Sistem je popolna novost in je resnično varnostni presežek. Med številne inovativne sisteme pomoči, delujoče na osnovi nove generacije kamere spredaj Opel Eye, sodijo izboljšani sistem prepoznavanja prometnih znakov, sledenja poteka vzdolžnih talnih oznak na cesti, s samodejnim popravkom usmeritve volana in opozorilo na nevarnost naleta, s samodejnim zaviranjem. Nova generacija premijskih ergonomičnih sedežev s certifikatom AGR (Združenje za zdravje hrbta), zagotavljajo dodatno udobje z dovršeno nastavitvijo bočnih opor naslonjala, celo s spominsko funkcijo in prezračevanjem sedeža.

 

Nova merilo udobja vožnje in vrhunske povezanosti: Opel OnStar

 

Ob začetku ere nove Astre vstopa Opel v novo obdobje povezljivosti svojih avtomobilov. Pred nekaj dnevi so namreč na vsakdanje ceste zapeljali prvi avtomobili znamke s sistemom Opel OnStar, z osebnim sistemom povezljivosti in podpornih storitev, s katerimi je vožnja bolj udobna in sproščena. Revolucionarni sistem bo v avtomobile znamke vstopil postopoma. Najprej bo na voljo v 13 evropskih državah. Kasneje se bo krog držav povečeval. Uporabnikom bo zagotavljal popoln nabor storitev. Opel OnStar poleg ostalega združuje samodejni odziv v primeru trka (Automatic Crash Responce), 24-urno asistenco nujnega klica, pomoč na cesti, podporo pri kraji avtomobila in priključno točko širokopasovne internetne povezave 4G LTE Wi-Fi. Prvih 12 mesecev bo uporaba sistema brezplačna. Z vsem tem Opel ponovno potrjuje, da je zaprisežen k zagotavljanju dostopnosti premijskih tehnologij širšemu krogu uporabnikov.

 

S preprostim stiskom na stikalo sistema Opel OnStar voznik 24/7, 365 dni na leto preprosto pokliče svetovalca. Sistem samodejno prepozna jezik voznika z jezikom izbranim za informacijsko zabavni sistem avtomobila. Tako klic usmeri k svetovalcu, ki tekoče govori izbrani jezik. Čeprav voznik ni v avtomobilu, lahko preko aplikacije pametnega telefona myOpel prevzema podatke o delovanju vozila, lokaciji avtomobila ter ga celo zaklepa in odklepa na daljavo. Opel OnStar je izključno sistem zagotavljanja najrazličnejših storitev in pomoči v sili, brez slehernih funkcij nadzora. S pritiskom na stikalo Privacy, je položaj vozila nemudoma zakrit. Le ob sprožitvi varnostne zračne blazine, sistem nemudoma odkrije položaj vozila za zagotovitev pomoči. Reševanje življenja ima namreč prednost pred vsem!

 

Inovativnost pred 50 leti: premiera velike uspešnice - Kadett B na IAA

 

Uresničevanje vizij s pomočjo inovativnih tehnologij, ob cenovni dostopnosti za najširši krog uporabnikov ima veliko tradicijo pri Oplu. Natančno pred 50 leti, pol stoletja pred predstavitvijo najbolj učinkovite Astre doslej, je Opel v Frankfurtu sprožil izjemno senzacijo. Na razstavi IAA leta 1965 je predstavil predhodnika današnje Astre, Kadett B. Naslednik prvega povojnega Kadetta je bil kupcem na voljo v treh karoserijskih različicah že od začetka prodaje dalje. Kot limuzina z dvema in štirimi vrati, kot CarAvan oziroma karavan in modni coupé. Avtomobil je požel izjemen prodajni uspeh. S tekočih trakov je v njegovem celotnem življenjskem obdobju pripeljalo 2,6 milijona vozil. Kot dirkalnik v reliju je Kadett postal serijski zmagovalec.

 

Avtomobili in še marsikaj več: vse to je Opel

 

Osrednja pozornost prizorišča Astra Galaxy je namenjena novemu Oplu kompaktnega razreda. Vendar bo na razstavnem prostoru D09 hale 8.0 frankfurtskega razstavišča obiskovalcem na ogled še marsikaj drugega. Med ostalim se bodo lahko seznanili s sistemom šolanja pod okriljem Opla, ki prav letos praznuje 150 let delovanja. Tako bodo na razstavnem prostoru pridobili vse potrebne informacije vsi, ki jih zanima delo, oziroma karierna priložnost pri Oplu. Na njihova vprašanja bodo odgovarjali strokovnjaki odgovornega oddelka na posebnem delu razstavnega prostora ”Delo in kariera na IAA”. Na dodatnem razstavnem prostoru Opla, v dvorani 4.0 se bodo predstavili Opel Bank, Opel Rent in Opel car insurance. Vsi potencialni uporabniki bodo pridobili vse relevantne podatke o Oplovem inovativnem programu souporabe avtomobila CarUnity. Uporabnikom bodo na IAA na voljo tudi strokovnjaki programa “Opel Certified Used Car” in “Customer Info Center”. Vse, ki si bodo zaželeli z razstave odnesti spominek, bo na razstavnem prostoru razveselila trgovina Opel Shop.