Nova Opel Corsa OPC: Prepričljiva peta generacija vrhunske športnice.

4.5.2015

  • Zmogljiva: 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, 152 kW/207 KM, 280 Nm
  • Hitra: od 0 do 100 km/h v 6,8 s, največja hitrost 230 km/h
  • Osupljiva: Podoba dirkalnika preizkušena na Nürburgringu, s posebnim visokozmogljivostnim paketom
  • Konkurenčna: Na voljo od 18.890 evrov, cenejša od prejšnje generacije

 

Rüsselsheim/Bilbao. Po nedavni uspešni svetovni premieri na avtomobilskem salonu v Ženevi, je nova Corsa OPC pripravljena, da zapelje na vsakdanje ceste. Najhitrejša članica nove generacije Corse združuje brezkompromisno športnost z vsestransko, vsakdanjo uporabnostjo. Motor približno štiri metre dolgega avtomobila preseneti z velikim navorom in največjo močjo 207 KM, kolikor presenetljivo zmore iztisniti iz 1,6 litra delovne prostornine. Ob tem sta natančna vodljivost in velika odzivnost značilnosti v popolni skladnosti z dirkaškim videzom. Čistokrvna športnost pa z ničemer ne zmanjšuje notranje prostornosti in visoke ravni udobja. Najnovejša članica družine OPC je zapeljala tudi v prodajne salone in je slovenskim kupcem na voljo od 18.890 evrov dalje (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji).

 

»Naši OPC modeli so najbolj dinamična izvedba avtomobilov znamke. Odslikavajo Oplovo športno tradicijo z utelešenjem nemškega inženiringa, čustvenega dizajna in navdušujoče vozne dinamike. Nova Corsa OPC z izjemno izraznostjo zgovorno odkriva kako visoko zmorejo naši razvojni inženirji postaviti letvico športnih zmogljivosti v segmentu majhnih avtomobilov. Odkriva zakaj se je potrebno veseliti zavitih gorskih cest in seveda dirkaških prog. Corsa OPC ponuja tolikšen užitek v vožnji, da si voznik sploh ne želi izstopiti. OPC je preprosto čista strast,« je navdušen predsednik Opel Group Dr. Karl-Thomas Neumann.

 

Dizajn OPC: Podoba velikih zmogljivosti

 

Skladno s tradicijo OPC je najzmogljivejša Corsa že od daleč nezmotljivo prepoznavna, kot del ponudbe Opel Performance Centra. Ob novi, ekskluzivni OPC barvi zunanjosti flash blue, je novi sprednji del športne Corse posebej vpadljiv z velikimi odprtinami za zajemanje hladilnega zraka. Športno odločnost dajejo zunanjosti še številni drugi detajli. Odločne bočne poteze povezujejo športna sprednji in zadnji del, z oblikovno skladnim, a sočasno športno izzivalnim zadnjim delom Corse OPC.

 

Brezkompromisen dizajn označuje tudi zadnji del avtomobila. Integriran spojler na vrhu prtljažnih vrat je na voljo v dveh izvedbah. Serijskega, diskretno oblikovanega, je mogoče za doplačilo zamenjati z bolj vpadljivim spojlerjem. Dve izpušne cevi znamke Remus sta potisnjeni vstran posebnega difuzorja na spodjem delu zadaj. Avtomobilu poleg ostalih elementov zagotavljata odločno športno podobo.

 

Seveda je tudi notranjost prežeta z nezmotljivim športnim vzdušjem. Dirkaški sedeži Recaro zagotavljajo vozniku in sopotniku dovršeno oporo telesa v najbolj zahtevnih zavojih. Serijski v usnje odet volanski obroč, prestavna ročica OPC, športne stopalke in merilniki značilne izvedbe Opel Performance Centra zaokrožajo dirkaški pridih notranjosti avtomobila.

 

1.6 Turbo ECOTEC: 207 KM in 280 Nm

 

Pod motornim pokrovom nove generacije Corse OPC od zmogljivosti prekipeva bencinski motor s turbinskim polnilnikom največje moči 152 kW/207 KM. Motor delovne prostornine 1,6 litra doseže največji navor 245 Nm med 1900 in 5800 vrtljajev na minuto, dodatnih 35 Nm pa zagotavlja funkcija overboost. Moč in navor motorja OPC se na prednji kolesni par prenašata preko ročnega šeststopenjskega menjalnika kratkih, ostrih premikov prestavne ročice. Nova Corsa OPS pospeši iz mirovanja do 100 km/h v 6,8 s, kar je skoraj pol sekunde hitreje kot Corsa OPC prejšnje generacije. Ob prehitevanju v peti prestavi, potrebuje nova izvedba športnega avtomobila, za pospešek od 80 do 120 km/h le 6,4 s, kar je tri desetinke sekunde manj kot prej. Za pet km/h je večja tudi največja hitrost, ki znaša 230 km/h. Kljub izjemnim zmogljivostim porabi Corsa OPC v kombiniranem ciklu le 7,5 litra bencina na 100 kilometrov (174 g CO2/km).

 

Športno podvozje FSD: Vedno prava frekvenca

 

Da bi avtomobil zmogel prenesti na cesto celotno moč in navor, so se Oplovi inženirji povezali s specialisti družbe Koni in razvili inovativno vzmetenje. Tehnologija FSD (Frequency Selective Damping) omogoča prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila. S tem je zagotovljeno izjemno ravnovesje med brezkompromisno športnostjo in velikim udobjem. Tudi drugi deli podvozja so med seboj dosledno uglašeni. Ob tem lahko izkušeni vozniki elektronski program stabilnost ESP tudi popolnoma izključijo in vozijo do roba možnega. Na novo razvit je bil tudi volan, ki deluje bolj neposredno, z večjo odzivnostjo in zagotavlja voznikom več komunikativnosti.

 

Zmogljivostni paket: Čistokrvni dirkaški duh za vožnjo po vsakdanjih cestah

 

Vozniki, ki stavijo na dirkaško neposrednost lahko naročijo poseben paket opreme Corsa OPC Performance Package. Ta združuje večploščno mehansko zaporo diferenciala znamke Drexler, 18-palčna kolesa z zmogljivimi športnimi pnevmatikami Michelin in ostro športno nastavitev podvozja. Performance Package vključuje še visokozmogljiv zavorni sistem Brembo, s 330 milimetrskimi zavornimi koluti spredaj. Z vsem tem je Corsa OPC kos najbolj zahtevnim dirkališčem na svetu, kot je Nürburgring Nordschleife, kjer so jo razvili in ekskluzivno preizkušali. Sočasno je seveda kos tudi vsem zahtevam vsakdanjega prometa.