Novi Opel KARL – majhen, odličen, preprosto izjemen.

3.12.2014

  • Preprosto smiseln: Vstopni model Opla za manj kot 10.000 evrov
  • Preprosto živahen: Najsodobnejša generacija trivaljnika z litrom delovne prostornine velike učinkovitosti
  • Preprosto izjemen: KARL s tehnologijami višjih avtomobilskih razredov
  • Preprosto praktičen: Kljub kompaktni zunanjosti pet vrat in prostor za pet oseb
  • Preprosto privlačen: Velikokrat nagrajevan Oplov oblikovalski jezik v segmentu majhnih avtomobilov

 

Rüsselsheim. Majhen navzven, velik navznoter, oblikovno izstopajoč, vsestransko domiseln - to je novi Oplov avtomobil, po katerem bodo kupci lahko segli od poletja 2015 dalje. Imenoval se bo enostavno KARL, v spomin na sina ustanovitelja družbe. Z dolžino 3,86 metra, petimi vrati in prostorom za pet ljudi, bo kupcem na voljo za manj kot 10.000 evrov.

 

Novinca v Oplovi ponudbi bo mogoče opremiti s številnimi varnostnimi in udobnostnimi sistemi ter z informacijsko zabavnimi tehnologijami, ki si jih doslej ni bilo mogoče omisliti v tem avtomobilskem razredu. KARLA bo poganjal trivaljni bencinski motor najnovejše generacije z delovno prostornino enega litra. S KARLOM, ADAMOM in Corso bo imel Opel najmočnejše in najbolj sveže zastopstvo med majhnimi avtomobili od poletja 2015 dalje in s tem ponudbo, ki bo zmogla zadovoljiti vse zahteve in želje.

 

»Kratko, sveže in karakterno, ime KARL je skladno z vsem, kar predstavlja in ponuja. Oplov novi vstopni model je v bistvu velik avtomobil, ki bo prepričal tako srce kot razum,« razlaga predsednik Opel Group Karl-Thomas Neumann. »KARL se postavlja z značilno Oplovimi vrlinami, ki jih izpostavlja visokotehnološki, tih trivaljni motor z delovno prostornino enega litra in neštetokrat nagrajen informacijsko zabavnim sistemom IntelliLink. Opel KARL je idealen avtomobil za kupce pozorne na ceno, ki želijo združiti vsakdanjo uporabnost z visoko ravnijo udobja in sodobnimi tehnologijami.«

 

Ostre linije z značajem

 

Na športnem sprednjem delu KARLA je z dinamično kromirano prečko, na kateri je nameščen logo znamke, narisan tipičen Oplov nasmeh. Bok najmanjšega Opla označujejo tri odločne oblikovne črte. Oblikovna zareza na boku poudarja izrez vrat in odkriva Oplovo filozofijo dizajna natančnega klesanja. Odločni oblikovni črti, ki potekata čez kljuke vrat, odločno izpostavljata dinamičen značaj in visoko raven kakovosti. Veliki žarometi spredaj in luči zadaj dajejo privlačnosti zunanjosti posebno noto vznemirljivosti. Zaokrožijo obliko v prepričljivo celoto z izpostavljeno pozornostjo do detajlov v tem avtomobilskem razredu.

 

Tehnologije in rešitve, ki se bodo dotaknile src lastnikov

 

Vendar Opel KARL ni le oblikovno privlačen. Posebej prepričljiv je tudi glede vsebine. Pod pokrovom motorja domuje najnovejša generacija Oplove pogonske tehnologije. Novi motor 1.0 ECOTEC z največjo močjo 55 kW/75 KM, z najsodobnejšim litrskim trivaljnikom izjemno tekočega delovanja in velike učinkovitosti je bil razvit posebej za KARLA. Izrabo zmogljivosti v največji možni meri omogoča, tekoče in mehko delujoči, sodoben petstopenjski menjalnik. Podvozje in volan sta bila razvita za zagotavljanje najvišje ravni varnosti in udobja v razredu.

 

KARL bo opremljen še s številnimi drugimi elementi zagotavljanja varnosti in udobja, ki jih doslej kupci v tem cenovnem razredu še niso bili deležni. Opel bo namreč, tako kot vedno, z novincem uporabnikom ponudil najsodobnejše tehnologije po dostopnih cenah. Ob serijskem ESP s sistemom nadzora pogona, zavornim dodatkom ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne moči, sistemom Hill Start Assist, za preprečevanje premikanja vozila vzvratno ob speljevanju navkreber, bo KARL opremljen še s številnimi drugimi sistemi, kot je na primer sistem Lane Departure Warning. Sistem sprednje kamere, s tipali za nadzor ceste, z zvočnimi opozorili in utripanjem rumenega znaka na plošči z merilniki opozori voznika, da je zapeljal na, oziroma preko vzdolžnih oznak na cestišču.

 

V KARLU je ob tem, tako kot v ADAMU in Corsi, mogoče s preprostim pritiskom na stikalo sprožiti delovanje programa servo ojačevalnika volana City mode, s čemer se zmanjša potreba po moči za obračanje volana. Park Assist je sistem pomoči pri parkiranju. Z zvočnimi opozorili oznanja približevanje oviram za vozilom ob parkiranju vzvratno in tako pomaga vozniku, da se izogne morebitnim poškodbam zunanjosti. Tempomat z omejevalnikom hitrosti zagotavlja pomoč pri spoštovanju omejitev hitrosti, kar je še posebej dobrodošlo v gostem mestnem prometu in v območjih z omejitvijo hitrosti na 30 km/h. Meglenke izboljšujejo osvetlitev ceste v zaostrenih vremenskih razmerah in s funkcijo cornering light večajo varnost ob vožnji skozi zavoje tako vozniku, kot ostalim udeležencem v prometu.

 

KARLOV seznam sistemov za višanje ravni udobja in varnosti ter obsežne podpore in pomoči vozniku, z vsem tem še zdaleč ni zaključen. Za prijetno počutje v hladnih zimskih dneh poskrbita ogrevana sprednja sedeža in ogrevan usnjen volanski obroč. V poletnih dneh pa s seznama za doplačilo za pravšnje vzdušje poskrbi strešno okno.

 

Praktično lep – lepo praktičen

 

Majhen Opel KARL ni odrasel le zaradi visoke stopnje varnosti in udobja. Prostorna notranjost, z vozniško usmerjeno armaturno ploščo, daje vozniku in potnikom poseben občutek prostornosti. Pozornost do detajlov izpostavlja kakovost, doslej značilno le za občutno dražje avtomobile. Lastniki KARLA bodo popolno in brezhibno povezani in omreženi z večkrat nagrajenim Oplovim informativno zabavnim sistemom IntelliLink. Z njim je mogoče v avtomobil integrirati naprave delujoče na osnovi operacijskih sistemov Apple iOS in Android, torej v avtomobil prenesti svet pametnih telefonov.

 

Ob najsodobnejši povezanosti in omreženosti je KARL tudi izjemno praktičen. Kljub kompaktnim zunanjim meram se postavlja z veliko prostornostjo. Navzven pa bo pritegnil pozornost z desetimi različnimi barvami in izvedbami platišč ter s pnevmatikami velikosti od 14 do 16 palcev. Najmanjši Opel bo ponudbo majhnih avtomobilov znamke dopolnil prihodnje poletje. Praktično lep in lepo praktičen bo kupcem na voljo za manj kot 10.000 evrov.