Euro NCAP Advanced: Priznanje za Opel Side Blind Spot Alert.

3.12.2014

  • Nagrajen varnostni pripomoček: Inovativen Opel Side Blind Spot Alert (SBSA)
  • Nevarnost vožnje po in čez vzdolžnih cestnih oznak: razlog za desetino resnih nesreč v EU
  • Od ADAMA do Zafire: Side Blind Spot Alert na voljo v šestih modelih Opla
  • Razvojni cilji: Izogibanje nesreč in dvig ravni varnosti

 

Rüsselsheim. Oplu so podelili izjemno pomembno priznanje, nagrado za varnostno rešitev, ki ohranja človeška življenja Euro NCAP Advanced Reward. Nagrado prejmejo avtomobilski izdelovalci, ki kupcem vozil zagotovijo varnostne tehnologije, za katere se znanstveno dokažejo prednosti in večanje stopnje varnosti tako za uporabnike vozil, kot za celotno družbo. Strokovnjaki v Rüsselsheimu so tako razvili Side Blind Spot Alert, sistem pokrivanja mrtvega kota za odkrivanje skritih nevarnosti. Ob prečkanju vzdolžnih cestnih oznak, prehitevanju ali spreminjanju smeri se namreč lahko ostali udeleženci v prometu voznikom »skrijejo« v mrtvi kot. To je nevarnost, prisotna v vsakdanjem življenju vse od tedaj, ko so se ljudje začeli voziti. Raziskave kažejo, da je desetina vseh nezgod in pet odstotkov vseh resnih poškodb v prometu v EU povezanih z nevarnostmi mrtvega kota.


»Nagrada Euro NCAP potrjuje pravilnost strategije optimizacije varnosti naših avtomobilov skladno s scenariji odvijanja prometa v realnem prostoru in času ter scenarijev nesreč. Študije so pokazale v kolikšni meri je Side Blind Spot Alert povečal raven celotne varnosti. Velik obseg prodaje sistema končnim kupcev v vsej Evropi lahko v veliki meri zmanjša nevarnosti nesreč in prepreči, oziroma zmanjša težke posledic za približno odstotek,« pravi Günther Schmall, direktor oddelka Vehicle Safety Integration.


S pomočjo ultrazvočnih tipal nadzoruje elektronsko oko SBSA neposredno okolico bokov v ADAMU, Corsi, Astri, Cascadi in Zafiri Tourer. V Insignii je uporabljena radarska tehnologija, s katero je nadzorovana obsežna okolica vozila. Če sistem zazna objekt v smeri gibanja v kateri bi lahko prišlo do trka, se na pripadajočem zunanjem vzvratnem ogledalu prižge svetlobno opozorilo. Opozorilno svetilo z LED diodami je močno, dobro vidno tudi, ko na zunanje vzvratno ogledalo sije sonce. Opozorilo na nevarnost v mrtvem kotu deluje v hitrostnem intervalu od 10 km/h do 140 km/h. Na voljo je za doplačilo v vseh naštetih vozilih, vključno z novo Corso.


Najnovejša raziskava med lastniki Opel Insignie je pokazala, da so ti izjemno zadovoljni in posebej zaupajo sistemu Side Blind Spot Alert. Kar 97,2 odstotka jih nikoli ne izklopi sistema, 87 odstotka popolnoma zaupa delovanju sistema, 82 odstotka se jih bo za ta varnostni sistem ponovno odločilo, ko bodo kupili novi avtomobil.