Opel Mokka: Novi turbo dizelski motor 1.6 CDTI za prodajno uspešnico.

22.9.2014

  • Svetovna premiera: Mokka z novo generacijo aluminijastega dizla bo premierno predstavljena v Parizu
  • Varčen: Kompaktni SUV porabi le 4,1 l/100 km in izpusti v ozračje 109 g CO2/km
  • Merilo za ostale: Najboljša v razredu glede uglajenosti delovanja in zasnove z omejeno maso

 

Rüsselsheim. Vse od prihoda Mokke na trg pred skoraj dvema letoma, stopa ta trendovski sub-kompaktni Oplov SUV iz uspeha v uspeh. Z več kot 275.000 kupci je kot dvakratni zmagovalec v izboru za Avtomobil leta s štirikolesnim pogonom, velika prodajna uspešnica segmenta in seveda znamke Opel. A bo sedaj zagotovila še več užitkov v vožnji, saj bo od začetka leta 2015 na voljo tudi s povsem novim Oplovim turbo dizelskim motorjem 1.6 CDTI največje moči 100 kW/136 KM. Mokka bo z novo generacijo pogonskih agregatov premierno predstavljena na avtomobilski razstavi Mondial de l'Automobile 2014 v Parizu, od 4. do 19. oktobra.


Dosedanji 1,7-litrski dizelski motor v Mokki bo zamenjal kompaktni štirivaljnik, ki se ga je zaradi izjemno tihega in prefinjenega delovanja oprijel vzdevek ‘šepetajoči dizel’. Ob manjši delovni prostornini doseže večjo moč in večji navor (šest KM in 20 Nm več) ob občutno manjši porabi goriva. Tako bo motorna ponudba Mokke, v kateri sestavi so bencinski, dizelski in motorji na LPG, dopolnjena z novim visokotehnološkim motorjem.


Živahni motor 1.6 CDTI sodi v novo družino Oplovih dizelskih motorjev izdelanih iz aluminija. Različica največje moči 100 kW/136 KM doseže specifično moč 85 KM na liter delovne prostornine, kar pomeni, da nima tekmeca med motorji z enako prostornino. Prožnost in poskočnost, ob odločnem pospeševanju, zagotavlja veliko užitkov v vožnji. Mokka 1.6 CDTI namreč pospeši od nič do 100 km/h v 9,9 s. Ob tem od 80 km/h do 120 km/h potrebuje v peti prestavi le 9,9 s. Največja hitrost znaša 191 km/h. Ta tihi, šepetajoči dizel je ob vsem tudi ekstremno gospodaren in prijazen do okolja. S pomočjo natančnega Oplovega šeststopenjskega menjalnika in serijsko vgrajenega sistema Start/Stop porabi Mokka 1.6 CDTI v kombiniranem ciklu le 4,1 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje 109 g CO2/km. Skorajda 0,5 l/100 km manj in 11 g CO2/km, kot dosedanji motor z delovno prostornino 1,7 litra. Ta novi dizelski motor je ob vsem že skladen z ostrimi merili Euro 6, kar pomeni, da je mogoče njegove izpušne pline primerjati z izpušnimi plini bencinskega motorja.


Nova merila uglajenosti delovanja


Ob razvoju so inženirji omejili hrupnosti delovanja, zadušiti tresljaje in zagotoviti izjemno raven uglajenosti. Vse to so dosegli s celostno zasnovo, z osredotočanjem na zagotavljanje tihega in tekočega delovanja v vseh razvojnih korakih. Za dosego želenih akustičnih značilnosti motorjev so bili uporabljeni najsodobnejši postopki simulacije delovanja CAE (Computer Aided Engineering) in optimizacija slehernega sestavnega dela in podsistemov še preden so izdelali prototipni motor.


Poleg zagotavljanja velike uglajenosti delovanja so se inženirji osredotočili tudi na zmanjševanje mase. Zato so za blok motorja, namesto litega železa, prvič za dizelski motor pri Oplu, uporabili aluminij. Tudi spodnja plošča motorja in glav sta iz aluminija. Z vsem tem je bila masa motorja zmanjšana za 20 kg.


Najsodobnejše komponente za velike zmogljivosti in omejeno obremenitev okolja


K zmogljivosti in čistosti delovanja pripomorejo tudi komponente, kot so turbinski polnilnik z variabilno geometrijo (VTG) in visokotlačni sistem vbrizga goriva s skupnim vodom. Slednji doseže tlak vbrizga 2000 barov in do 10 pulzov vbrizga na posamični valj v ciklu vbrizga. S tovrstnim visokotlačnim vbrizgom se izboljšuje razpršenost goriva in učinkovito mešanje z zrakom. Za doseganje strogih meril Euro 6 je Mokka 1.6 CDTI serijsko opremljena še z redukcijskim katalizatorjem za dušikove okside (Lean NOx Trap - LNT) in sistemom naknadnega čiščenja sajastih delcev, s posebnim filtrom zanje.


Mokka s povsem novim motorjem 1.6 CDTI je serijsko opremljena s sistemom Start/Stop in šeststopenjskim ročnim menjalnikom z majhnim trenjem, za zagotavljanje tekočega in natančnega prestavljanja. Menjalnik je bil deležen številnih izboljšav pri komponentah prestavnega mehanizma in elementih vgradnje v vozilo. Z njimi zagotavlja odločen dvig ravni udobja. Pogonski sklop novega dizelskega motorja, s turbinskim polnilnikom in ročnim šeststopenjskim menjalnikom, je na voljo tako z izključno sprednjim pogonom, kot štirikolesnim pogonom. Mokko z motorjem nove generacije bo mogoče naročiti proti koncu leta. V prodajne salone bo zapeljala v začetku leta 2015.