25 let Opel Calibre: Od prvakinje aerodinamike, do kultnega kupeja.

5.9.2014

  • Udarna predstavitev: Svetovna premiera na avtosalonu v Frankfurtu leta 1989
  • Tekoča oblika: Majhen količnik zračnega upora 0,26 Cd, najboljši med serijsko izdelanimi avtomobili
  • Cenovno dostopne sanje: Zahvaljujoč tehnologiji velikoserijske izdelave različica z največjo močjo 115 KM že za 33.900 nemških mark
  • Športni presežki: Calibra V6 s štirikolesnim pogonom leta 1996 zmaga v prvenstvu ITC
  • Najuspešnejši športni kupe devetdesetih let prejšnjega stoletja: V sedmih letih izdelanih 238.647 Caliber

 

Rüsselsheim. Če športni kupe pridobi kultni status, je zagotovo znamke Opel. To je jasno že od Mante, preko Opla GT in Monze. Njihovo oz. Oplovo formulo uspeha je s premierno predstavitvijo pred natanko 25. leti, na avtomobilski razstavi IAA 1989 v Frankfurtu, uspešno prevzela tudi Calibra. Lep športni kupe, tekočih oblikovnih potez je bil izredno napreden. Postavljal se je z najboljšim koeficientom zračnega upora med serijsko izdelanimi avtomobili, posamično vpetimi kolesi, obesami s poševnimi vodili zadaj, opcijskim štirikolesnim pogonom, sodobnimi bencinski motorji, s serijskim katalizatorjem izpušnih plinov, nadzorovanim v zaprtem krogu in še marsičem, daleč pred časom v katerem je zapeljal med kupce. To je potrdila tudi zmaga v izboru Zlati volan 1990, najprestižnejša avtomobilska nagrada v Nemčiji.


Izhodiščni dvolitrski motor največje moči 85 kW/115 KM je Oplovo prvakinjo aerodinamike potisnil do 203 km/h. Motor največje moči 150 KM, s štirimi ventili na valj pa ji je zagotavljal največjo hitrost 223 km/h. Kljub tem izjemnim zmogljivostim, je poraba Calibre 16V v kombiniranem ciklu znašala le 7,7 l na 100 kilometrov prevožene poti. To je bil športno privlačen, brezkompromisen avtomobil, s tipično Oplovo cenovno dostopnostjo, saj je bilo potrebno za izhodiščno različico odšteti le 33.900 nemških mark.


Vse te prepoznavne vrednote kupejev iz Rüsselsheima je udejanjila že legendarna Manta, saj je bila deležna številnih tehnoloških prednosti velikoserijske izdelave Ascone. Primerljivo je številne prednosti Calibri zagotavljalo bližnje sorodstvo z Opel Vectro. Tako sta bili Manta in Calibra cenovno dostopna sanjska avtomobila in postala kultna z uspešnim receptom združevanja športnosti z gospodarnostjo in zanesljivostjo.


Učna ura dizajna: Oblika podrejena funkciji


Calibra je združila vznemirljivi dizajn z optimizirano aerodinamiko in brezkompromisnostjo vsakdanje uporabnosti. Velika zadnja vrata nad prtljažnikom so omogočale preprost dostop do uporabnega, 980-litrskega prtljažnika. Kljub kupejevskem formatu, je dolga medosna razdalja zagotavljala štirim potnikom veliko prostora in visoko raven udobja. Bogata serijska oprema je združevala servo ojačevalnik volana, petstopenjski menjalnik s kratkimi prestavnimi razmerji, avdio sistem s šestimi zvočniki in zatemnjene šipe. Na seznamu dodatne opreme so bili klimatska naprava, štiristopenjski samodejni menjalnik in električno pomično strešno okno.


Najpomembnejše: Varnost


Pri razvoju Calibre so Oplovi inženirji že takrat postavili v ospredje zaščito pešcev, kar je ena izmed največjih varnostnih prioritet danes. S tekočimi oblikovnimi potezami, zaobljenimi robovi, skritimi brisalniki in skritimi kanali za prestrezanje vode na stranskih robovih strehe, so pokazali smer razvoja daleč naprej v avtomobilsko prihodnost.


Z elektronskim zavornim dodatkom ABS in novimi elipsoidni žarometi z močnejšim svetlobnih snopom manjše razpršenosti je bila avtomobilu odločno povečana stopnja aktivne varnosti. Zajetna, oblikovno izjemno uspešno integrirana prednji in zadnji odbijač, sta bila zasnovana za prestrezanje in izničevanje dobršnega dela uničevalne energije ob trkih.


Najpomembnejše različice: Po želji


Ob prihodu na trg leta 1990 so kupci, ob serijskem pogonu na sprednji kolesni par, lahko segli tudi po sodobnem štirikolesnem pogonu z obema izvedbama dvolitrskega bencinskega motorja. Calibra 4x4 je navduševala z izjemnim pogonom, veliko stabilnostjo ob zaviranju in visoko stopnjo celostne varnosti. Te lastnosti so dobesedno klicale po motorju večjih zmogljivosti. Tako je marca leta 1992 v Oplove prodajne salone, po izredno konkurenčni ceni 49.800 nemških mark, zapeljala Calibra Turbo. Pogon na vsa kolesa, šeststopenjski menjalnik, športni sedeži, 16-palčna platišča iz lahke litine s širokimi pnevmatikami mer 205/50, so bile del njene serijske ponudbe. Zgodba zase je bil dvolitrski motor s turbinskim polnilnikom največje moči 150 kW (204 KM), s posebej veliko zalogo navora, v izjemno ugodni krivulji rasti. Kadarkoli je voznik pohodil stopalko za plin, se je motor nemudoma odzval.


Status posebne legende je nedvomno pripadel Calibri Keke Rosberg Edition. Ob vstopu Calibre v dirkaško tekmovanje DTM (1993/94) je namreč Opel ponudil kupcem novo različico z 2,5-litrskim motorjem, največje moči 125 kW/170 KM, ki je bila tako kot različice z dvolitrskim štirivaljnikom na voljo v Oplovi belo-rumeni DTM barvni kombinaciji. Kupci Calibre Cliff Motorsport Edition, so maja 1996 lahko segli po še bolj ekskluzivni različici. Barvne kombinacije zunanjosti so povzemale zunanjost dirkalnika, s katerim je Manuel Reuter zmagal v tekmovanju ITC, ki je nasledilo tekmovanje DTM, s čemer si je Opel privozil naslov svetovnega prvaka. Različica Cliff je bila ob 20 mm nižjem športnem podvozju, platišči BBS iz lahke litine (7J x 16) ovrednotena z doplačilom 3601 nemško marko.


Veliki finale: Last Edition


Le leto po velikem zmagoslavju v prvenstvu ITC je Calibra dosegla naslednji, končni mejnik. Sledil je namreč zaključek izdelave. Po 222.000 prodanih primerkih od leta 1990, je zadnje poglavje Calibrine zgodbe napisala različica Last Edition. Naročiti jo je bilo mogoče do konca aprila leta 1997. Namenili so ji športno podvozje, platišča BBS, usnjeno oblazinjenje in klimatsko napravo. To je bil avtomobil športne prestižnosti. Kupci so lahko izbirali med 2,5-litrskim motorjem V6 in dvolitrskim štirivaljnikom največje moči 100 kW/136 KM.


Kot datum uradnega konca izdelave je zabeležen 29. avgust 1997. V sedmih letih je bilo v matični tovarni Opla v Rüsselsheimu in v tovarni Valmet v finskem Uusikaupunki izdelanih 238.647 Caliber. Od prvotno načrtovanih 20.000 izdelanih avtomobilov letno, se je obseg letne izdelave dvignil na 60.000, k čemu je pripomogla tudi izdelava v finski tovarni Valmet Automotive.


Calibra se je najbolje prodajala v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji, Španiji in Franciji. Kupci so najbolj stavili za vstopno različico z motorjem največje moči 115 KM, za katero se jih je odločilo 130.000. Druga najbolj množično prodajana Calibra je bila različica z dvolitrskim motorjem največje moči 150 KM, za katero se je odločilo 61.000 kupcev.


Zadnja različica iz serije Last Edition je bila zadnja Calibra, ki je zapeljala s tekočega traku. Bila je črne barve, poganjal jo je dvolitrski motor. Še danes Opel Classic, tovarniški oddelek zadolžen za avtomobile iz bogate zgodovine znamke, z veseljem postavi na ogled ta prekrasen športni kupe. Na številnih srečanjih zgodovinskih avtomobilov je vedno v središču pozornosti obiskovalcev.