Opel nadaljuje pozitivni trend na evropskem trgu.

16.7.2014

  • Junija se je prodaja avtomobilov v Evropi povečala za šest odstotkov
  • V prvi polovici leta 2014 zabeležena štiriodstotna rast v primerjavi s prvim polletjem lani
  • Povečanje tržnega deleža v enajstih evropskih državah, vključno z Nemčijo
  • Največji tržni delež Opla v Sloveniji po juniju 2012

 

Rüsselsheim/Ljubljana. Opel ostaja v družbi zmagovalcev evropskega avtomobilskega trga. Junija je namreč povečal število prvih registracij novih avtomobilov, v primerjavi z junijem lani, za šest odstotkov. Rast znamke na trgu je večja od krepitve celotnega trga, saj je obseg celotne prodaje na evropskem trgu junija letos za spoznanje manjši, v primerjavi z junijem lani. S 104.000 prvič registriranih novih vozil je Opel tako v juniju, z upoštevanjem preliminarnih podatkov, povečal tržni delež za 0,4 odstotka, na 6,4 odstotka.


Opel je tako prodal več avtomobilov v prvi polovici letošnjega leta, kot v enakem obdobju lani. Od januarja do junija je znamka povečala prodajo za štiri odstotke. S 564.000 prodanimi avtomobili je tržni delež ob tem povečal na 5,9 odstotka. Oplova rast je tako bila za eno odstotno točko večja od rasti celotnega trga.


»Prodajni rezultati v prvi polovici leta potrjujejo, da smo na pravi poti. Še posebej, ker so naši novi modeli nesporne prodajne uspešnice. Tako se je za Mokko odločilo že več kot 245.000 kupcev. Ob tem pa se naša modelska ofenziva nadaljuje. Novi Vivaro, tako kot nova Corsa, ki bo pripeljala na trg še letos, nam bosta zagotovila še večji pospešek,« pravi član upravnega odbora Opla, odgovoren za prodajo Peter Christian Küspert.


Opel je junija in v prvih šestih mesecih letos povečal tržni delež na enajstih evropskih trgih. Odločno je zrastel tudi v Nemčiji, kjer se je njegov tržni delež na celotnem trgu v prvi polovici leta povečal za 0,3 odstotka. Oplov tržni delež v Nemčiji se je tako zaokrožil na sedem odstotkov. Junija je celo znašal 7,6 odstotka. V primerjavi z lanskim letom se je povečal za 0,9 odstotka in bil največji mesečni tržni delež od decembra 2011. Pri prodaji le osebnih vozil je Opel dosegel osemodstotni tržni delež (po podatkih nemške Kraftfahrt-Bundesamt - KBA).


Mokka je bila v prvih šestih mesecih v Nemčiji številka ena v segmentu SUV. V enakem obdobju se je v primerjavi z letom prej, število prvih registracij novih Insignij povečalo za približno 50 odstotkov. Toda uspešni so bili tudi obstoječi modeli v Oplovi ponudbi. Zafira Tourer je bila po uspešnosti na izjemno velikem trgu enoprostorcev druga tako junija, kot v prvi polovici leta.


Z 9,1-odstotnim tržnim deležem v mesecu juniju, ki predstavlja najboljši rezultat zadnjih dveh let, je Opel tudi v Sloveniji zelo uspešno zaključil prvo polovico leta. Rast tržnega deleža, ki zdaj dosega 7,2 odstotka, uvršča Slovenijo med najuspešnejše trge za Opel v Evropi. To je še posebej spodbudno, saj transparentnost rezultatov v Sloveniji zamegljuje velik delež vozil, ki so registrirana zgolj za potrebe statistike in niso prodana slovenskemu kupcu.


»Zelo nas veseli, da smo rastli tako v prodaji vozil podjetjem, kot tudi fizičnim osebam. Z 9,5-odstotnim tržnim deležem v prodaji fizičnim osebam je bilo vozilo Opel tako tretja najbolj popularna izbira vozila v slovenskih gospodinjstvih v prvi polovici leta 2014« pravi Borut Gazvoda, direktor Opla v Sloveniji in dodaja: »Razlogov za uspešno prvo polovico leta je več, med njimi pa je vsekakor treba izpostaviti odličen sprejem, ki sta ga na trgu doživeli prenovljeni Insignia in Meriva, saj se jima je tržni delež v njunih segmentih povečal za kar 50 oziroma 42 odstotkov. Odlično se prodaja tudi Corsa, pri Mokki pa dobavljivost vozil še vedno ne sledi povpraševanju.«


Ob tem je Opel v Sloveniji vodilni proizvajalec na vedno večjem trgu tovarniško predelanih vozil na avtoplin (LPG), saj dosega kar 80% tržni delež. Cenovno in okoljsko odlična alternativa, ki jo predstavlja avtoplin, je na voljo pri večini Oplovih modelov, v letošnjem letu pa je že dosegla napovedanih 5 odstotkov Oplove prodaje ter ohranja trend rasti.

 

Opel je izboljšal tudi poprodajno ponudbo, saj je ob koncu prvega polletja 2-letni tovarniški garanciji dodal še dodatni dve leti jamstva in tako potrdil prepričanost v kakovost svojih vozil.


Opel optimistično gleda tudi v drugo polovico leta in leta pred njim. S 27 novimi ali prenovljenimi modeli in 17 novimi motorji, ki jih bo lansiral med leti 2014 in 2018, je produktna ofenziva šele na začetku. Zanesljivo pa lahko že danes reče “Opel is back”!