Pionirstvo: Opel praznuje 25 let katalizatorja.

5.5.2014

  • Opel je bil prvi evropski izdelovalec, ki je vse avtomobile serijsko opremil s katalizatorji
  • Zavezanost pionirstvu in vodilnemu položaju na okoljskem področju, v 25 letih izpusti zmanjšani za 90 odstotkov
  • Še nikoli tako čisti: današnji katalizatorji dopolnjujejo delovanje pogonskih sklopov velike učinkovitosti

 

Rüsselsheim. Ko je pred 25 leti, aprila 1989, Louis R. Hughes stopil na čelo Opla, je bil soočen z neštetimi poslovnimi izzivi in nujnimi nalogami. Za številne presenetljivo, je pozornost nemudoma usmeril h katalizatorjem v izpušnih sistemih. Njegova prva poslovna odločitev in hkrati prva tovrstna odločitev pri kateremkoli evropskem izdelovalcu avtomobilov je bila: vsi avtomobili znamke Opel z bencinskimi motorji morajo biti serijsko opremljeni s katalizatorji za izpušne pline.

 

Skladno s Hughesovo odločitvijo, je od srede leta 1989, 19 od 20 Oplov z bencinskimi motorji v prodaji, bilo serijsko opremljenih s katalizatorjem v izpušnem sistemu. Odločitvi sta vsekakor botrovala skrb za okolje in davčne spodbude.

 

Danes so izpusti avtomobilov drastično zmanjšani. Dosegajo namreč le desetino vrednosti iz časov pred katalizatorji. Toda Opel jih kljub temu še zmanjšuje: »Smo v ospredju v razvoju do okolja prijaznih tehnologij za zmanjševanje ogljičnega odtisa naših avtomobilov. To ne dosegamo le z nenehno izboljšavo tehnologije katalizatorjev v izpušnem sistemu, marveč tudi z razvojem čistih in učinkovitih motorjev,« pravi Michael F. Ableson, podpredsednik GME Engineering. »Od leta 2013 do konca leta 2016 bo Opel na trg pripeljal tri povsem nove družine motorjev in 13 novih različic, vključno s številnimi, posebej gospodarnimi izvedenkami s še manjšimi emisijami. Ob tem pošilja nove na izdelke trg proaktivno in predčasno že presega stroga zakonsko določena merila.«

 

Racionalne rešitve

 

Andrea Dindorf, vodja ekipe inženirjev, med ostalim odgovorne tudi za skladnost izdelkov s tehničnimi predpisi, je povzel razloge, zaradi katerih je bila leta 1989 sprejeta odločitev o serijski vgradnji katalizatorjev v avtomobile znamke: »Avtomobili opremljeni s katalizatorji za izpušne pline so bili prijazni do okolja, njihovi kupci pa so bili deležni davčnih olajšav. Ob tem smo kot del General Motorsa lahko posegli po tehnologijah, ki so bile že uspešno uporabljene v ZDA in so vključevale katalizatorje, kar nam je vsekakor olajšalo njihovo uporabo v serijski izdelavi.«

 

Že davnega leta 1984 je Opel, kot prvi evropski izdelovalec avtomobilov, opravil razvojni projekt uporabe v Evropi izdelanega katalizatorja v lastnih avtomobilih. Namestili so ga v izpušni sistem Opel Ascone z 1,8-litrskim bencinskim motorjem, namenjeni nemški policiji, ki je avtomobil prevzela 7. decembra tega leta.

 

Vsekakor ni šlo le za piarovsko potezo. Konec leta 1984 je namreč Opel vložil v razvoj in izdelavo katalizatorjev približno milijardo nemških mark, več kot 500 milijonov evrov. Na tem področju je sočasno začelo delati 1000 zaposlenih. Do takrat so bili v Evropi na voljo le uvoženi, modificirani katalizatorji iz ZDA. Takrat je bil General Motors, matična družba Opla, največji izdelovalec katalizatorjev na svetu.

 

Razvoj od Euro 0 do Euro 6

 

»Da bi s katalizatorji dosegli, kar največjo stopnjo zaščite okolja, smo ob njihovem razvoju naredili številne evolucijske korake,« pravi inženir Roland Maucher, član ekipe strokovnjakov za razvoj komponent elektronskih krmilnih sistemov motorjev (EMS). »Opel je bil namreč vedno vodilni na področju okoljevarstva.«

 

S spoznanjem, da je potrebno zmanjšati obremenjevanje okolja, so vodilni avtomobilski izdelovalci, kot je Opel, od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja zmanjšali izpuste najrazličnejših plinov, s katerimi se onesnažuje ozračje, za več milijard ton. Od leta 1992 so katalizatorji v EU postali obvezni. Z njimi se je začelo obdobje odločnejšega zmanjševanja onesnaževanja ozračja, skladno s predpisi za sestavo izpušnih plinov, od Euro 0 do Euro 6.

 

»Čeprav so bila prva pravila in merila za izpušne pline uvedena že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je bil največji preskok storjen leta 1992, z uveljavitvijo meril Euro 1. Do takrat uporaba katalizatorja ni bila obvezna, odločitvi zanj so botrovali različni drugi razlogi,« je razvoj in dogajanje opisal Dindorf.

 

Dizelska ofenziva: prihajajo filtri trdnih delcev

 

Ko so leta 2005 v veljavo stopila merila Euro 4, je Opel avtomobile z dizelskimi motorji opremil s filtri trdnih delcev v izpušnem sistemu, s čemer je skoraj v popolnosti očistil izpušne pline trdnih, sajastih delcev. To je storil štiri leta pred tem, ko so leta 2009 začela veljati merila Euro 5. Opel je začel s proizvodnjo dveh novih sistemov: filtra dušikovih oksidov LNT (Lean Nox Trap) in selektivnega reduktorskega katalizatorja z vbrizgavanjem tekočine AdBlue SCR (Selective Catalyst Reduction), ki zmanjšujeta emisije dušikovih oksidov (NOx). Rezultati so neverjetni: emisije enega vozila z dizelskim motorjem leta 1992 so enake emisijam 140 vozil z dizelskim motorjem leta 2014.

 

»Letos bodo začela za nove avtomobile veljati merila Euro 6, s čemer se bodo dodatno zmanjšale dovoljene količine izpustov. Z merili Euro 6 bodo merila za izpuste dizelskih in bencinskih avtomobilov postala povsem primerljiva. Nova merila zahtevajo strožja testiranja in doslednejšo diagnostiko. Tako vstopamo v novo fazo,« pravi Dindorf. »Že dolgo ni več dvoma o tem, ali so avtomobili umazani ali čisti – vsi so namreč relativno čisti, vendar to ne pomeni, da jih ni mogoče narediti še čistejše.«

 

V prihodnosti bodo merila z novimi protokoli testiranja postala še ostrejša. »Pričakujemo začetek veljave novih pravil testiranj World Light-duty Test Procedure. Ob tem bodo morda zahtevani tudi dodatni testi, po proceduri RDE (Real Driving Emissions), pri katerih bo potrebno uporabiti mobilno opremo v avtomobilih ob vožnji po cesti za preverjanje skladnosti z emisijskimi standardi,« je še dodatno razložil Dindorf.

 

Učinkovitejši pogonski sklopi

 

»Z izpušnimi plini se ne ubadamo le, ko ti zapustijo motor,« pravi Dr. Maucher, »marveč najprej poskrbimo, da zmanjšamo količino plinov, ki nastajajo v motorju. Z večanjem učinkovitosti zmanjšamo količino plinov, ki izstopajo iz motorja. Zato naši inženirji vlagajo veliko naporov v večanje učinkovitosti z izboljšavo zgorevanja.«

 

Med leti 2013 in 2016 bo Opel s 13 izvedenkami treh novih družin motorjev, prenovil 80 odstotkov motorne ponudbe. Med novosti sodijo tudi izvedenke nove družine, po porabi goriva gospodarnega in sočasno zmogljivega 1,6-litrskega bencinskega motorja in dizelskih motorjev s posebej majhnim izpustom CO2. Ob tem bo novi bencinski trivaljnik z delovno prostornino enega litra postavil nova merila od letošnjega poletja dalje.

 

Med bistvene prednosti nove generacije štirivaljnega bencinskega motorja 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo sodijo optimizirana poraba goriva, velika zaloga navora pri majhnih vrtljajih in izjemna prožnost. V primerjavi s prejšnjim Oplovim 1,6-litrskim motorjem s turbinskim polnilnikom so emisije CO2 in poraba goriva manjša za 13 odstotkov, ob tem, ko sta največja moč in navor večja za 30 odstotkov. Nov srednje velik kabriolet Cascada je bil prvi Opel s tem novim motorjem. Motor sedaj poganja še Astro, Astro GTC in Zafiro Tourer.

 

Povsem nov Oplov turbo dizelski motor 1.6 CDTI dosega v razredu najboljše vrednosti glede vseh ključnih parametrov. Najprej je bil namenjen Zafiri Tourer. danes pa je na voljo tudi v Merivi in Astri. Oba Oplova sistema, selektivni reduktorski katalizator z vbrizgavanjem tekočine AdBlue SCR v Zafiri Tourer in filter dušikovih oksidov LNT v Merivi in Astri so s sestavo izpušnih plinov skladni z merili Euro 6. Zato je motor 1.6 CDTI po čistosti izpušnih plinov primerljiv z bencinskim motorjem.

 

Novi ADAM ROCKS in ADAM bosta prva Opla, ki ju bo gnala nova generacija trivaljnega bencinskega motorja 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Motor je že danes skladen z merili Euro 6 in odločno zaostruje merila rafiniranosti za trivaljnike.