Opel FlexFix: edinstven sistem za prevoz koles.

16.4.2014

  • Oplov ekskluzivni nosilec koles na voljo za devet modelskih različic
  • Sofisticirana izvedba zagotavlja preprosto vpetje koles, brez obremenitve hrbtenice
  • Ohranitev prostornosti prtljažnika in neoviran dostop do prtljažnika tudi ob kolesih na nosilcu
  • Do 20 odstotkov prihranka porabe goriva v primerjavi s strešnimi nosilci

 

Rüsselsheim. Pomlad je čas za kolesarjenje. Aktivne družine in posamezniki, ki so ljubitelji kolesarjenja, želijo čim več časa uživati na prostem in Oplov integriran sistem nosilcev omogoča vožnjo na počitnice s kolesi brez najmanjših težav. S pomočjo nosilca FlexFix lahko tako s seboj na pot vzamejo povsem enostavno in varno do štiri kolesa. Opel jim namreč zagotavlja ta patentiran sistem skorajda za vse svoje avtomobile, od nove Merive, Astre kombilimuzine in Sports Tourerja, tri in petvratne Corse, Antare in Mokke, vse tja do Zafire Tourer. Celo prvak individualizacije ADAM lahko prevaža do dve kolesi in s tem opravičuje sloves neobičajnega mestnega malčka.

 

Ergonomija z AGR certifikatom: nosilec koles FlexFix v novi Opel Merivi

 

Meriva je prvi serijsko izdelan avtomobil na svetu, ki je zaradi celostne ergonomije leta 2010 prejel priznanje strokovnjakov združenja za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.). K temu je seveda odločno prispeval tudi nosilec FlexFix. S sistemom FlexFix ostaja Opel edini izdelovalec avtomobilov, ki nudi uporabnikom prijazen prevoz koles s popolnoma integriranim nosilcem na zadnjem delu vozila, tudi na novi Merivi. Nosilec koles se preprosto, povsem lahkotno (kot predal) potegne iz zadnjega odbijača. Kadar ga ne potrebujemo, ga prav tako brez težav in brez napora potisnemo nazaj v Merivin odbijač, ne da bi pri tem zmanjšali prostornost prtljažnika.

 

Med izstopajoče značilnosti Oplovega sistema FlexFix sodi tudi izjemna ergonomija. Drugače kot pri klasičnih strešnih nosilcih koles, pri katerih mora uporabnik obrniti in dvigniti kolo nad glavo, je FlexFix blizu tal. Zato dvig koles, namestitev na nosilec in vpetje ne zahtevajo posebnega napora ter je tako do hrbta povsem prijazno. Prav tako ne potrebujemo specialnega orodja in prostora v garaži.

 

Dodatna prednost sistema FlexFix je, da v nasprotju z vozili s strešnimi nosilci, za ta vozila ne velja omejitev hitrosti 120 km/h, saj imajo kolesa nameščena zadaj. Velika trdnost vpetja pride še posebej do izraza ob odločnem zaviranju in tudi ob morebitnih trkih. Če je vozilo opremljeno z radarskimi tipali na zadnjem delu vozila, Park Pilot ob vzvratni vožnji opozori voznika na to, da je nosilec popolnoma izvlečen iz ležišča, poseben zvočni opozorilni znak.

 

Druga generacija FlexFix – kolesarska tura za vso družino

 

Druga generacija Oplovega sistema FlexFix lahko pri vsestransko uporabnima karavanu Astri Sports Tourerju in kompaktnemu enoprostorcu Zafiri Tourer nosi tudi do štiri kolesa, medtem ko je na nosilec SUV Mokke mogoče vpeti do tri kolesa. Napreden sistem Opel FlexFix namreč ponuja domiselno povečanje nosilnosti. Med ostale večje prednosti nosilca FlexFix druge generacije gre šteti tudi to, da tudi takrat, ko so na nosilec vpeta štiri kolesa, le-ta ne ovirajo dostop do prtljažnika, saj se lahko nagnejo.

 

Pri izboljšanem sistemu FlexFix je povečana tudi nosilnost: masa prvega in drugega kolesa  na nosilcu lahko znaša tudi 30 kg. Tudi urbano modni ADAM lahko na svoj nosilec namesti kolo težko do 30 kg in z dodatnim adapterjem še drugo kolo za sopotnika (do 20 kg). Za FlexFix druge generacije pri Astri Sports Tourer in Zafiri Tourer je na voljo poseben kit z adapterjem na zaskok, ki omogoča vpetje dodatnih dveh koles z maso (posamičnega kolesa) do 20 kilogramov. Skupna nosilnost nosilca s tovrstnim adapterjem znaša 80 kg (Mokka 60 kg). Ob tem zagotavljajo gumijasti elementi vpetja varno in trdno vpetje koles.

 

Študije so pokazale, da nosilec koles na zadnjem delu vozila zagotavlja za 20 odstotkov manjšo porabo goriva v primerjavi z nosilcem na strehi. Tako integriran Oplov nosilec koles FlexFix omogoča prihranek pri porabi goriva, s čemer zmanjšuje obremenitev okolja.

 

Ponudba nosilcev FlexFix se prične pri 560 evrih, koliko je potrebno odšteti za nosilec pri Corsi in konča pri 970 evrih za Zafiro Tourer*. Posebni adapter za vpetje tretjega in četrtega kolesa se naroči posebej iz kataloga dodatne opreme, njegova cena pa znaša 350 evrov. Integrirani nosilec koles FlexFix praviloma stane manj od primerljivega nosilca koles zadaj, ki ob vsem za trdno vpetje potrebuje tudi kljuko za vleko prikolice.

 

*Cene nosilcev po posameznih modelih in modelskih različicah so navedene v cenikih na Oplovi spletni strani.