Opel Ampera tudi letos uspešna na Eko reliju.

9.4.2014

Med posadkami s hibridnimi vozili je zmagala ekipa z vozilom Opel Ampera, ki je za pot porabila 2,80 litrov goriva.

 

Gornja Radgona. Prvi vikend v aprilu je društvo Planet Zemlja organiziralo že četrti Eko reli, katerega osnovni namen je poučiti sodelujoče in javnost, da je varna in varčna vožnja tudi manj obremenjujoča za okolje. V tekmovalnem programu je nastopilo 14 posadk, z različnimi vozili, ki so uporabljali vse vrste energentov, ki v tem času vozijo po slovenskih cestah. Vozila so uporabljala bencinske in dizelske motorje, hibridne pogone, sodelovalo pa je tudi vozilo na električni pogon.

 

Trasa letošnjega relija je potekala od Ljubljane do Gornje Radgone v dolžini 180 km. Vsi udeleženci Eko relija so znova dokazali, da je mogoče izbrano pot prevoziti v času, ki ga omogočajo prometna pravila, s prilagojeno tehniko po bistveno znižati porabo goriva in s tem tudi izpuste vozil. Okolju prijaznejša vožnja se krepko pozna na denarnici, saj je bila letošnja povprečna poraba vseh tekmovalnih posadk le 3,27 litra goriva na 100 kilometrov.

 

Pri razglasitvi zmagovalcev, sta se tekmovalcem in organizatorjem pridružila tudi evropski komisar dr. Janez Potočnik in minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, ki je bil tudi med aktivnimi udeleženci. Zmagovalec letošnjega Eko relija je postala ekipa Andreja Pečjaka z električnim vozilom, ki je za traso porabil zgolj za slaba 2 EUR energije, kar bi preračunano pomenilo približno 1,5 litra goriva. Med posadkami s hibridnimi vozili pa je zmagala ekipa Prleški pojoči evrokrem z vozilom Opel Ampera, ki so za pot porabili 2,80 litrov goriva.

 

Od podelitvi prehodne zastave zmagovalcu Eko relija je evropski komisar dr. Janez Potočnik poudaril, da si tovrstne akcije zaslužijo pozornosti in promocije, saj dosegajo enega od ključnih ciljev varovanja okolja. Izobražujejo ljudi, kaj lahko storijo sami, da s svojimi aktivnostmi čim manj obremenjujejo okolje.