Opel z OnStar povezavo: Vsestranske storitve za vozila.

4.3.2014

  • Varno in brezskrbno: Opel bo OnStar zagnal v Evropi leta 2015
  • Hitro: OnStar ponuja dostopno točko za hitro Wi-Fi mobilno povezavo
  • Tri novosti v ponudbi: ADAM ROCKS, ADAM 1.0 in ADAM S
  • Super športni avtomobil: Astra OPC EXTREME prenaša dirkaško tehnologijo na vsakdanje ceste

 

Ženeva/Rüsselsheim. Opel na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavlja novo stopnjo povezovanja avtomobilov. Na današnji novinarski konferenci je predsednik Opla, Dr. Karl-Thomas Neumann napovedal zagon in vključitev v ponudbo sistema OnStar. »OnStar in Opel bosta poskrbela, da bo vožnja z avtomobilom v Evropi od leta 2015 varnejša in bolj brezskrbna,« je dejal Neumann. »S povezavo 4G/LTE sistema OnStar bodo vozniki Oplov deležni vseh prednosti hitre mobilne internetne povezave, s čemer bo storjen velik korak k uresničitvi naše vizije o povezovanju, ki smo jo predstavili lani jeseni z Opel Monzo Concept.« OnStar je vodilna znamka rešitev za varno in brezhibno povezavo, prava dodana vrednost dosedanjim mobilnim storitvam in sočasno najbolj napredna informacijska tehnologija.

 

Opel je v hali 2 ob tem predstavil še tri nove vroče modele: kul in karizmatičen ADAM ROCKS, dirkaški ADAM S in super športno Astro OPC EXTREME. ADAM ROCKS je ob tem v ponudbo vnesel še dodatno novost, motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. ADAM je namreč prvi avtomobil s tem majhnim motorjem, ki bo postopoma na voljo tudi v drugih modelih znamke. Ob tem se obsežna motorna ofenziva Opla se nadaljuje tudi na dizelski strani. Tako je obiskovalcem avtomobilskega salona v Ženevi prvič na ogled postavljena Astra z motorjem 1.6 CDTI nove generacije, največje moči 81 kW/110 KM.

 

Opel in OnStar: nova stopnja povezanosti vozila

 

Sistem OnStar trenutno uporablja že več kot 6,5 milijona lastnikov vozil v ZDA, Kanadi, na Kitajskem in v Mehiki. Opel načrtuje, da bo sistem OnStar uvedel v celotni paleti osebnih vozil v nekaterih evropskih državah v začetku leta 2015. Karl-Thomas Neumann je v Ženevi razložil, s katerimi storitvami sistema bo vožnja uporabnikov varnejša in bolj brezskrbna:

 

1. Povezava 4G LTE: S povezavo OnStar 4G LTE se avtomobil spremeni v zmogljivo mobilno Wi-Fi dostopno točko, za lažji dostop in uporabo aplikacij ter storitev delujočih na osnovi hitrega prenosa podatkov. Ob tem ponuja povezavo do sedem mobilnih naprav.

 

2. Pomoč v sili: Ne glede na vrsto težave na katere naleti voznik na cesti je OnStar nenehno ob njem in mu zagotavlja pomoč. Če se sproži varnostna zračna blazina pošlje sistem OnStar sporočilo o tem samodejno. Če je potrebna zdravniška pomoč, ali je voznik le priča nesreče, prav tako lahko pomaga s preprostim pritiskom na stikalo za pomoč v sili sistema OnStar.

 

3. Povezava na daljavo: Vozniki lahko nadzirajo vozilo na daljavo z uporabo mobilne aplikacije OnStar RemoteLink. Z njo lahko prenašajo podatke o predvideni življenjski dobi olja v motorju in tlaka v pnevmatikah v pametne telefone, s katerimi je mogoče tudi zaklepanje in odklepajo vozila. V navigacijski sistem vozila lahko neposredno pošljejo tudi izbrane destinacije.

 

4. Pomoč pri kraji vozila: Če je vozilo ukradeno, posreduje sistem OnStar policiji pomembne podatke, da hitro in varno izsledijo vozilo.

 

5. Pomoč na cesti: Če voznik z avtomobilom obstane ob cesti ni nikoli sam. Naj gre za prazno posodo za gorivo ali počeno pnevmatiko, dovolj je le stisk stikala in sistem OnStar pošlje pomoč.

 

6. Spremljanje stanja vozila: Sistem OnStar pošilja podatke o stanju vozila mesečno z elektronsko pošto. Tovrstno poročilo je mogoče zahtevati kadarkoli, s preprostim pritiskom na stikalo.

 

7. Pomoč na daljavo: Voznike ne bo nikoli več skrbelo, da bi zaklenili ključ v vozilo. Če se bo to zgodilo, bodo le preprosto poklicali center OnStar, kjer bo svetovalec preveril njihov račun, poslali signal vozilu in ga tako preprosto odklenili na daljavo. S pomočjo aplikacije RemoteLink ali pritiskom na stikalo OnStar je mogoče nemudoma poslati izbrano destinacijo v navigacijski sistem vozila.

 

Vroče novosti: ADAM ROCKS, ADAM S in Astra OPC EXTREME

 

»Ta avtomobil zažiga,« je dejal Karl-Thomas Neumann, ob napovedi najnovejšega ADAMA serijske izdelave. ADAM ROCKS namreč združuje užitek vožnje pod milim nebom s pustolovsko zabavnostjo mini crossoverja. Z dolžino le 3,74 m je poln energije in veselja do življenja navznoter in navzven. S serijsko, električno vodeno zložljivo platneno streho Swing Top, vpadljivimi obrobami karoserije in za 15 mm večjo oddaljenostjo od podlage vzpostavlja ADAM ROCKS novo tržno nišo. To je namreč prvi trivratni urbani mali crossover, z dolžino manj kot štiri metre. Med ostalimi motorji ga žene tudi povsem nov Oplov trivaljnik 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Ta visokotehnološki mini motor, glede sestave izpušnih plinov skladen z merili Euro 6, dviguje merila za rafiniranost trivaljnikov z izjemno nizko ravnijo hrupa, tresljajev in izjemnim udobjem. ADAM ROCKS bo naprodaj od letošnjega poletja dalje.

 

»Toda ROCKS ni edini, ki bogati ponudbo ADAMA,« je na predstavitvi novosti nadaljeval predsednik Opla. Blizu serijske izdelave je tudi različica ADAM S, nov in vroč zmogljiv model z vrha ponudbe Oplove super kul družine malega avtomobila. Z 1,4-litrskim motorjem ECOTEC, s turbinskim polnilnikom in največjo močjo 110 kW/150 KM, s športnim podvozjem in zavornim sistemom OPC povezuje ADAM S moč in odločnost, s poskočnostjo, odzivnostjo in ostrino. Motor s turbinskim polnilnikom namreč požene dirkaškega ADAMA S do hitrosti 220 km/h. »Z ultimativno športnostjo se perfektno skladata tudi slog in podoba ADAMA S.«

 

Tretja vroča avtomobilska novost je Astra OPC EXTREME. Razvita neposredno iz dirkalnika OPC Cup, prenaša različica EXTREME z dvolitrskim motorjem s turbinskim polnilnikom največje moči 300 KM in z visokokvalitetnimi komponentami iz ogljikovih vlaken, za 100 kg manjšo maso v primerjavi s konvencionalno Astro OPC, čistokrvno dirkaško tehnologijo na vsakdanje ceste. »OPC EXTREME je najhitrejša Astra doslej, namenjena čistokrvnemu užitku v vožnji,« je dejal Karl-Thomas Neumann, ob opisu spektakularnega študijskega avtomobila. Če se bo javnost nanj odzvala pozitivno, kar gre vsekakor pričakovati, načrtuje Opel zagnati izdelavo številčno omejene serije super športne različice EXTREME, skladne s predpisi za vožnjo v vsakdanjem prometu.

 

Seveda ima Opel veliko veljavo tudi na drugih področjih, ne le področju ekstremne športnosti. Njegov tihi dizel 1.6 CDTI je namreč tudi izjemno gospodaren. Povsem novi motor s turbinskim polnilnikom največje moči 100 kW/136 KM, oziroma 81 kW/110 KM zagotavlja v osrednjem delu ponudbe Opla - v družini različic Astre - zmogljivo, a posebej čisto vožnjo z najvišjo stopnjo rafiniranosti. V Ženevi je premierno predstavljena različica največje moči 110 KM, ki (v skladu s proceduro testiranja NEDC) porabi le 3,7 litra plinskega olja na 100 km in izpusti v ozračje 97 g CO2/km, torej manj kot 100 g/km. Ob tem vnaša najnovejši informacijsko zabavni sistem v avtomobile bogato paleto vsebin pametnih telefonov in izpostavlja Opel, kot znamko s pionirsko vlogo na področju mobilnega povezovanja.