Opel 4x4: inteligenten pogon na vsa kolesa za zagotavljanje velike varnosti in učinkovitosti.

29.1.2014

  • Opel Mokka in Opel Insignia Country Tourer z vrhunskim pogonom
  • Prilagodljiv pogon na vsa kolesa za večjo varnost skozi celo leto, ne le pozimi
  • Insignia OPC s pogonom 4x4 z elektronsko zaporo diferenciala za najboljšo vozno dinamiko

 

Rüsselsheim. Napočil je čas zimskih razmer in v tem obdobju zasneženih cest zagotovo prav pride pogon na vsa kolesa. Vendar pametni pogon na vsa kolesa varnosti in vozne dinamike ne zagotavlja le pozimi. Štirikolesni pogon ima namreč s svojim brezkompromisnim delovanjem številne prednosti skozi celotno leto in odločno veča učinkovitost vsakdanje rabe vozila. Še posebej velja to za pametne sisteme pogona na vsa kolesa Opel Insignie Country Tourer, Opel Insignie OPC in Opel Mokke. Sistemi predstavljajo svojevrstni tehnološki vrhunec več kot 100-letne tradicije avtomobilov s pogonom na vsa kolesa. Današnji Oplovi pogoni na vsa kolesa so namreč posebej sofisticirani, saj dobesedno čutijo in se samodejno prilagajajo spreminjajočim se razmeram na cesti, celo preden nastopijo kritične razmere v vožnji.

 

Razvoj kompleksnih elektronskih podatkovnih in krmilnih omrežij pogonskih sistemov v današnjih Oplih je skladen s spremembami, ki smo jih doživeli v dobi digitalne informatike. Pred 22 leti je na trg zapeljala Opel Frontera, vozilo, ki je vzpostavilo nove trende v segmentu SUV in sodilo med najbolje prodajane terence v Evropi. Njen štirikolesni pogon je bil klasično mehanski in voznik ga je po želji vključil in izključil. Pri Fronterini vnukinji, Opel Mokki, pa se pogon deli in razporeja v skladu z zahtevami in potrebami izraženimi v bitih in bajtih. To velja tudi za različice Insignie 4x4, s Country Tourerjem na čelu. Za idealno porazdelitev pogona namreč poskrbi elektronika. Tako se pameten Oplov pogon na vsa kolesa pridružuje ostalim varnostnim sistemom, kot sta ABS in ESP.

 

Prednosti sistemov z neposrednem nadzorom in upravljanjem porazdelitve pogona, v primerjavi s povsem mehanskimi sistemi, ki jih še vedno lahko zasledimo pri nekaterih današnjih vozilih, so izjemne. Tako so pri sodobnih Oplovih modelih 4x4 odpravljeni moteči tresljaji, vzvojne obremenitve elementov prenosa pogon in večja poraba goriva. Sočasno je zagotovljena večja raven udobja v vožnji. Sodoben Oplov sistem štirikolesnega pogona natančno razporeja pogon z veliko odzivnostjo, saj se na spremenjene vozne razmere odzove v nekaj milisekundah. Prav zato je učinkovitejši od mehanskega štirikolesnega pogona. Ta se razmeram prilagaja z določenim časovnim zamikom, potem, ko posamično kolo oziroma več koles, že zdrsne. To deluje slabšalno tako na vozno dinamiko, kot na raven udobja.

 

Oplov pogon na vsa kolesa ima elektronsko večploščno sklopko na zadnjem diferencialu. Oljna kopel v kateri deluje zagotavlja veliko odzivnost. Zapora se sproži v nekaj milisekundah, ob pomoči integriranega nadzornega modula. Tovrstna zasnova je Oplovim inženirjem zagotovila uravnavo specifičnih strategij nadzora in vodenja delovanja, z optimizacijo štirikolesnega pogona in možnost prilagoditve delovanja v različnih avtomobilih. Zato so pri različnih modelih uporabili primerljive elemente.

 

Tako ob zasnovi štirikolesnega pogona z večploščno sklopko združuje Opel Mokko, Opel Insignio Country Tourer in Opel Insignio OPC tudi kompleksno omrežje prenosa podatkov vozila preko vmesnika CAN bus podobne zgradbe. Oplov štirikolesni pogon namreč deluje na osnovi nenehne izmenjave podatkov med nadzornimi moduli. Podatke posredujejo tipala vozne dinamike, uporabljena tudi za delovanje sistemov ABS in ESP. Strategija delovanja štirikolesnega pogona se oblikuje na osnovi podatkov o zasuku vozila, kotu odklona volana in hitrosti vrtenja koles. Sistem ob tem zajema in upošteva še podatke o ostalih pogojih vožnje. Neposreden prenos podatkov, brez časovnega zamika, omogoča Oplovemu štirikolesnemu pogonu, da deluje s svojevrstnim predvidevanjem razmer. V dogajanje na primer nemudoma poseže ob sočasnem upoštevanju podatkov kota zasuka volana in trenutni moči motorja, katere vrednost je pridobljena s tipalom na ventilu dušilne lopute. S tem se z vnaprejšnjim posegom v delovanje prepreči zdrs kolesa in nestabilnost vozila v vožnji. V grobem je mogoče pametni Oplov štirikolesni pogon označiti, kot v nasprotni smeri delujoč sistem ESP. Pri elektronskem programu stabilnosti namreč posamične zavore v kritičnih voznih razmerah ohranjajo vozilo v želeni smeri. Elektronsko nadzorovan in voden štirikolesni pogon pa preventivno stabilizira vozilo, še preden se to znajde v kritičnih razmerah.

 

Razlike med štirikolesnim pogonom Opel Mokke, Insignie Country Turer in Insignie OPC izhajajo iz različnih ciljev, skladnih s specifikami posameznega vozila.

 

Štirikolesni pogon Opel Mokke

 

Ob razvoju štirikolesnega pogona Mokke je bila med najbolj izpostavljenimi prioritetami okoljska odgovornost. Zato ne preseneča, da je Oplov mali SUV postavil nova merila za omejeno porabo goriva in izpuste CO2. Razvojni cilj je bil uspešno dosežen s ciljno parametrizacijo delovanja sistema štirikolesnega pogona. Ob normalni, vsakdanji uporabi deluje Mokka, kot varčen avtomobil s sprednjim pogonom, glede na razmere pa se pogon hipno porazdeli med sprednjimi in zadnjimi kolesi od razmerja 100:0 do 50:50. Zaradi tovrstnega delovanja so lahko razvojni inženirji uporabiti komponente majhne mase. Tako znaša masa celotnega sistema štirikolesnega pogona, vključno s pogonsko gredjo, sklopko in diferencialom manj kot 65 kilogramov. Štirikolesni pogon Mokke je ob mirovanju vključen, s čemer se prepreči zdrs koles ob speljevanju. Vključi se neopazno v trenutku, ko voznik potisne stopalko sklopke. Ko se začne vozilo premikati se pogon v popolnosti prenese na sprednja kolesa. Štirikolesni pogon se vključi le v primeru, ko to vozne razmere zahtevajo. Tako kot pri večini SUV, je Mokkin štirikolesni pogon podprt s sistemom pomoči pri speljevanju navkreber HSA (Hill Start Assist) in sistemom uravnavanja hitrosti ob vožnji navzdol HDC (Hill Descent Control). Elektronski nadzor pogona s hipnim samodejnim zaviranjem opravlja tudi funkcijo zapore diferenciala.

 

Štirikolesni pogon Opel Insignie Country Tourer in Opel Insignie OPC

 

Ob razvoju različice Insignie s pogonom 4x4 so se Oplovi razvojni inženirji osredotočili na optimizacijo vozne dinamike. Zgradba pogona na vsa kolesa in integracija sistema prenosa podatkov preko vmesnika CAN bus sta primerljiva s sistemom v Mokki. Izvedba v Insignii pa je bogatejša za elektronsko zaporo diferenciala zadaj (eLSD) nameščeni ob večploščni sklopki. Elektronska zapora diferenciala eLSD omogoča prečno porazdelitev pogona med zadnjima kolesoma ter vzdolžno med prednjimi in zadnjimi kolesi. Optimalna prilagodljivost vozne dinamike je zagotovljena s športnimi algoritmi nadzora delovanja in zmožnostjo prenosa navora na zadnja kolesa. Skupaj s pametno zaporo diferenciala, ki prav tako zmore hipno porazdeliti pogon v skladu s prevladujočimi vozniki razmerami, zagotavlja Opel Insignia 4x4, ob izjemnem nadzoru veliko užitkov v vožnji. Da bi voznik v celoti izkoristil veliko vozno dinamiko Insignie, še posebej različice OPC z največjo močjo motorja 325 KM, je bil optimiziran tudi ESP. Tako Oplov štirikolesni pogon dviguje varnost in užitek v vožnji, z veliko hitrostjo delovanja, na povsem novo raven.