Opel v letu 2013 ponovno prodal več kot milijon avtomobilov

17.1.2014

  • Opel ponovno druga največja znamka skupine General Motors
  • Zadržal mesto tretjega najmočnejšega izdelovalca osebnih avtomobilov v Evropi
  • Po številnih letih prvič izboljšan tržni delež na evropskem trgu


Rüsselsheim. General Motors je objavil podatke o globalni prodaji za leto 2013 iz katerih je razvidno, da je Opel ponovno zmagovita znamka. Izdelovalec s sedežem v Rüsselsheimu namreč vztraja na položaju druge največje znamke General Motorsa in se je lani, ob upoštevanju za zdaj še neuradnih podatkov, utrdil na položaju tretje avtomobilske znamke na trgu osebnih vozil v Evropi.


V zahtevnih razmerah na trgu je Opel prodal 1,064 milijona avtomobilov (+0%). S hčerinsko znamko Vauxhall v Veliki Britaniji je Opel dosegel 5,61-odstotni tržni delež na celotnem evropskem trgu, kar je bolje kot lani, ko je tržni delež znašal 5,59-odstotka. To je prvo povečanje tržnega deleža znamke na letni ravni po 14 letih.


»Naši novi modeli ADAM, Cascada in Mokka so odločno prispevali k izboljšanju tržnega deleža, toliko bolj ob upoštevanju izredno zahtevnih razmer na trgu. Do sedaj smo zbrali že 62.000 naročil za ADAMA in 177.000 naročil za Mokko,« pravi Peter Christian Küspert, član upravnega odbora zadolžen za prodajo in poprodajo.


Dosežek se nanaša na celotno področje delovanja. Opel je namreč lani uspel povečati tržni delež v enajstih državah, med katerimi so številni ključni trgi, kot so Nemčija, Velika Britanija in Španija. V dobrem položaju je tudi na rastočih trgih kot sta Turčija in Rusija. V Nemčiji je Opel povečal svoj tržni delež po podatkih Kraftfahrtbundesamta s 6,9 odstotka pred enim letom na 7,0 odstotkov.


V letu 2013 sta bili ponovno prodajni uspešnici na vseh evropskih trgih, tradicionalno najbolje prodajani Astra in Corsa. Uvrstili sta se na sedmo in osmo mesto najbolje prodajanih avtomobilov. Mali enoprostorec Mokka je na trg vstopil izredno agresivno in zasedel drugo mesto v segmentu na letni ravni. Nova Insignia je bila v svojem razredu, brez upoštevanja premijskih tekmecev, na drugem mestu. V Veliki Britaniji, največjem posamičnem trgu Opel/Vauxhalla, sta Insignia in Zafira bila najbolje prodajana avtomobila segmenta, Corsa, Astra in Mokka pa so se v svojih segmentih uvrstile na drugo mesto.


Na Oplovem domačem trgu v Nemčiji je bila najboljša v svojem segmentu Meriva. Corsa in Astra sta z uvrstitvijo na drugo mesto premagale neposredne tekmece segmenta. Opel je še naprej uspešen na Madžarskem, kjer ohranja vodilno vlogo na avtomobilskem trgu že tretje leto zapored. V Avstriji in Grčiji je dosegel tretje mesto, v Španiji pa največji tržni delež v zadnjih šestih letih in sicer 6,98 odstotka.V Sloveniji je Opel lani zasedel skupno peto mesto s 6,58-odstotnim tržnim deležem, Mokka je bila zmagovalka v razredu malih športnih terencev, Corsa in Insignia pa sta bili, vsaka v svojem razredu, tretji.