Opel Mokka LPG: majhna cena, majhen izpust CO2, veliko užitkov v vožnji!

22.11.2013

  • Opel Mokka 1.4 LPG je že na voljo od 21.560 evrov dalje
  • Pogonski sklop Bi-fuel izvedbe zagotavlja podaljšan doseg brez zmanjšanega prtljažnika
  • 50 odstotkov manjši stroški v primerjavi z bencinsko različico, izpusti CO2 za 13 odstotkov manjši

 

Rüsselsheim. Oplova Mokka, priljubljeni mali SUV je kupcem na voljo, ob klasičnih različicah z dizelskimi in bencinskimi motorji, tudi z motorjem na utekočinjen naftni plin (LPG). Po različici LPG lahko kupci sežejo od 21.260 evrov dalje (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji). Nova Mokka 1.4 LPG ima posebej optimiziran motor za vožnjo na LPG, a lahko deluje tudi na bencin. Voznik namreč lahko enostavno izbira med dvema gorivoma.

 

Ob delovanju na LPG porabi motor največje moči 103 kW/140 KM 7,7 litrov plina na 100 kilometrov (kombiniran cikel) in izpusti v ozračje 124 g CO2/km. Okolju prijazna Mokka LPG ob tem že dosega prihodnja evropska merila sestave izpušnih plinov (Evro 6). Majhna poraba, majhni izpusti – temu pri Oplu rečemo »ecoFLEX«. To velja tako za Mokko, kot njene Oplove sestrske modele - od Astre do Zafire Tourer. Ob vsem ne gre spregledati dejstva, da je strošek za gorivo Mokke 1.4 LPG v primerjavi z njenim bencinskim ekvivalentom za 50 odstotkov manjši.

 

Domiseln SUV privlači kupce po vsej Evropi. Na Finskem in Norveškem je Mokka vodilna v segmentu, v Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Belgiji, Irski, Italiji in Švici pa zaseda drugo mesto. Glede na to, da je bilo doslej naročenih že 145.000 Mokk, bo Opel v drugi polovici leta 2014 povečal obseg njene izdelave s preselitvijo proizvodnje v Zaragozo.

 

Različica LPG Mokke je del strategije Opla, da ponudi različice na LPG v celotni ponudbi avtomobilov. Tako je kupcem na voljo kar enajst tovrstnih modelov: Insignia (s štirimi in petimi vrati ter Sports Tourer), Astra (s petimi vrati in Sports Tourer), Corsa (tri in pet vrat), ADAM, Meriva, Zafira Tourer in Mokka.

 

Motor Bi-fuel zagotavlja izjemno varnost in velik doseg

 

Motor Merive 1.4 Turbo LPG z največjo močjo 103 kW/140 KM deluje v načinu Bi-fuel z aktiviranim bencinskim rezerovarjem in z LPG posodo prostornine 34 litrov. Prostornina posode za bencin znaša 53 litrov. Skupni doseg Merive LPG, v načinu delovanja Bi-fuel lahko sega do 1.300 kilometrov. Posoda za LPG v zadnjem delu avtomobila je povsem integrirana v prostor namenjen nadomestnemu kolesu in tako je prostornina prtljažnika nezmanjšana. Delovanje motorja na LPG ali bencin lahko voznik preprosto preklopi s stikalom.

 

Velike zmogljivosti in odgovornost: dinamični in učinkoviti motorji

 

Opel Mokka SUV je kupcem na voljo s petimi dinamičnimi in učinkovitimi pogonskimi sklopi. Združujejo velike zmogljivosti z izjemno gospodarnostjo, najboljšo v segmentu SUV-B. Tako SUV nemškega inženiringa prinaša na ceste vozno dinamiko in moč, z ohranjanjem učinkovitosti v vseh razmerah delovanja.

 

LPG: zmanjšuje stroške in ogljični odtis

 

Največji in najpomembnejši trg za različico LPG ostaja Italija. Sledijo ji drugi ključni trgi med katere sodi tudi Nemčija. Vendar se cenovno učinkovita in praktična alternativa konvencionalnim in dizelskim različicam vse bolj uveljavlja tudi na vseh ostalih trgih v Evropi. Ob tem, da je cena litra LPG za 50 odstotkov manjša od cene litra neosvinčenega bencina super, je tudi zpust CO2 ob vožnji v mestu manjši za 11 odstotkov (158 g/km, namesto 177 g/km). Kombiniran izpust ob vožnji na LPG znaša 124 g CO2/km, ob vožnji na bencin 139 g CO2/km, kar predstavlja 13-odstotno razliko. Ob vsem se voznikom ni potrebno obremenjevati z iskanjem točilnih mest za LPG saj je omrežje 35.000 bencinskih servisov z LPG gosto prepredeno po vsej Evropi.