Opel Zafira Tourer 147 kW/200 KM:
Najbolj zmogljiv kompaktni enoprostorec

22.10.2013

  • Nova generacija motorja 1.6 SIDI Turbo največje moči 147 kW/200 KM za vrh ponudbe Zafire in segmenta
  • Izjemna vrednost navora 300 Nm, 20 odstotkov več navora kot najbližji tekmeci
  • Nova generacija šeststopenjskega ročnega menjalnika s posebej tekočim lahkotnim prestavljanjem
  • Četrti novi pogonski sklop Oplove prvakinje prilagodljivosti v letu 2013


Rüsselsheim. Z največjo močjo 147 kW (200 KM) je Opel Zafira Tourer 1.6 SIDI Turbo najbolj zmogljiv kompaktni enoprostorec. Impresivne zmogljivosti ji zagotavlja visokozmogljiva različica nove generacije Oplovega srednje velikega bencinskega motorja z neposrednim vbrizgom goriva. Motor ni prepričljiv le z močjo. Zafiro Tourer 1.6 SIDI Turbo namreč poganja štirivaljnik, ki med 1700 in 4700 vrtljaji na minuto s pomočjo funkcije overboost doseže največji navor 300 Nm, kar je za 20 odstotkov več kot njegovi najbližji tekmeci v segmentu kompaktnih enoprostorcev. Izjemno veliko navora pri majhnih vrtljajih zagotavlja odločne pospeške in neverjetno prožnost. Ob tem sodijo med izjemnosti visokokakovostnega motorja tudi nizka raven hrupa in tresljajev. Najbolj zmogljiva različica motorja 1.6 SIDI Turbo je četrti novi pogonski agregat, ki je bil namenjen Zafiri Tourer v manj kot 12 mesecih. Ponudbo Oplove prvakinje v prilagodljivosti zaokroža, kot najzmogljivejši v novi družini motorjev.

 

Visokozmogljivem motorju 1.6 SIDI Turbo je namenjen novi ročni šeststopenjski menjalnik za zagotavljanje tekočega in hitrega prestavljanja, z najmanjšo zahtevano močjo za premikanje prestavne ročice. Združitev novega visokozmogljivega motorja in mehko delujočega, v tehničnem smislu, ostrega menjalnika dodatno veča privlačnost in prepričljivost Oplovega premijskega klubskega prostora na kolesih. Zafiri Tourer z največjo močjo motorja 147 kW/200 KM je namenjena tudi visoko sofisticirana tehnologija, kot so prilagodljivo podvozje FlexRide, najnaprednejši sistemi pomoči vozniku s kamero spredaj Opel Eye, sistem opozorila na nevarnost v mrtvem kotu Side Blind Spot Alert in kamera zadaj. Ob tem spreminjata panoramska sprednja šipa in strešno okno vožnjo in potovanje z Zafiro Tourer v izjemno doživetje.

 

»Zadnja, vrhunska pridobitev Zafire Tourer, motor 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 147 kW/200 KM in največjim navorom 300 Nm postavlja nova merila v segmentu kompaktnih enoprostorcev. Posebej zmagovita kombinacija visokozmogljivega motorja in ultimativnega udobja, zagotovljenega z vsestransko prilagodljivostjo,« pravi predsednik Opla Dr. Karl-Thomas Neumann.

 

Zafiro Tourer 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo motorja 147 kW/200 KM bo mogoče naročiti od sredine meseca novembra dalje, ko bo znana tudi cena.

 

Velike zmogljivosti z impresivno tekočo in mehko povečljivo močjo

 

Novi motor 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 147 kW/200 KM in ostalimi izjemnimi značilnostmi zaokroža motorno ponudbo Zafire Tourer. Najbližje tekmece presega z devet odstotkov večjo močjo in za 20 odstotkov, oziroma za 60 Nm, večjo vrednostjo največjega navora. Z njim pospeši Zafira Tourer od nič do 100 km/h v 8,9 s. Izjemno prožnost motorja potrjuje podatek o pospešku od 80 km/h do 120 km/h v peti prestavi v le 8,3 s. Največja hitrost znaša 225 km/h, v kombiniranem ciklu porabi sedem litrov goriva na 100 km (skladno s predpisi EC Št. 715/2007) in izpust CO2 znaša 164 g/km.

 

Osrednji del motorja SIDI Turbo je novi blok, ki z lahkoto zmore tlake zgorevanja v valjih do 130 barov. Za blok motorja je bila uporabljena siva litina, z aluminijasto spodnjo ploščo. V primerjavi z izvedbo največje moči 125 kW/170 KM ima različica z največjo močjo 147 kW/200 KM na novo razvite druge vrste batov. Ob tem je bilo kompresijsko razmerje zmanjšano z 10,5:1 na 9,5:1. Oplovi inženirji so ob vsem želeli združiti veliko moč s kar najbolj tekočim delovanjem, s čemer bi dosegli najvišjo raven udobja. Zato so bile opravljene številne optimizacije sesalnega in izpušnega sistema. Tako bodo voznik in potniki uživali v tihem in tekočem delovanju motorja v prostem teku ter prijetnem zvoku delujočega motorja pri velikih hitrostih, ne glede na število vrtljajev in obremenitev.

 

Novi 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 147 kW/200 KM je del impresivne Oplove ofenzive novih modelov in novih pogonskih sklopov. Ob tem je najbolj zmogljiv motor ponudbe Zafire Tourer. Samo v letu 2013 je Opel obogatil ponudbo Zafire Tourer z motorji kot je 2.0 BiTurbo CDTI, najsodobnejšim dizelskim motorjem največje moči 143 kW/195 KM in največjim navorom 400 Nm. Sledil je posebej uglajen in tih motor 1.6 CDTI nove generacije z največjo močjo 100 kW/136 KM in največjim navorom 320 Nm, ki v Zafiri Tourer porabi le 4,1 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje 109 g CO2/km. Med letošnje novosti sodi tudi motor 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 125 kW/170 KM. Bencinsko in dizelsko ponudbo sta dopolnili tudi motorja 1.4 LPG (Liquefied petroleum Gas) z največjo močjo 103 kW/140 KM in 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) z največjo močjo 110 kW/150 KM.

 

Oplov novi visokozmogljivi družinski avtomobil je prepoznaven po dveh izpušnih ceveh, nameščenih na skrajnima točkama. Pikolovci seveda ne morejo zgrešiti napisa turbo rdeče barve. Ob kolesih velikosti od 17 do 19 palcev je na voljo tudi Oplov prilagodljivi sistem podvozja FlexRide.

 

Premijski klubski prostor na kolesih

 

Velikokrat nagrajena in v številnih izborih zmagovita Zafira Tourer združuje premijsko vzdušje v notranjosti z najsodobnejšimi tehnologijami za odločno večanje ravni varnosti in udobja, med katerimi so nekatere ekskluzivne v segmentu. Ob mehatroničnem podvozju FlexRide sodijo med tehnične vrhunce sistemi pomoči vozniku kot so sistem opozorila na nevarnost v mrtvem kotu, kamera spredaj Opel Eye druge generacije, s sistemom prepoznavanja prometnih znakov Traffic Sign Recognition in s sistemom vožnje po in preko vzdolžnih talnih oznakah Lane Departure Warning. Sistem prilagodljivega delovanja sprednjih luči AFL+ je oplemeniten s sistemom samodejno uravnava delovanja nezasenčenih žarometov Intelligent Light Ranging. V vozniku v pomoč sta še napredni sistem pomoči pri parkiranju Advanced park Assist ter kamera zadaj. Ob zagotavljata panoramska sprednja šipa in veliko strešno okno prijetno naravno svetlobo za celoten potniški prostor.

 

Posebno razsežnost prilagodljivosti notranjosti zagotavlja Zafiri Tourer nova generacija sistema sedeže Flex7 z izjemnimi funkcijami in možnostmi Lounge Seating, s katerimi je potnikom zadaj zagotovljeno posebej veliko prostora. Vse tri sedeže v tretji vrsti je mogoče posamično zložiti v ravno dno. Ob tem poseben mehanizem omogoča preklop naslonjala osrednjega sedeža naprej. Tako je potnikoma na stranskih sedežih v drugi vrsti zagotovljen udoben naslon za roke. Potnikom s pomikanjem sedeža prav tako ni zagotovljeno le več prostora za noge spredaj, s prečnim pomikom je namreč zagotovljen tudi dodaten prostor v višini ramen, kar je izvirna inovacija segmenta.