Nova Opel Meriva z novo generacijo motorjev in številnimi drugimi pridobitvami

9.10.2013

  • Ustreza merilom Evro 6: novi tihi dizelski motor in trije različni bencinski motorji
  • Izjemnost: različica z motorjem 1.6 CDTI z največjo močjo 136 KM porabi deset odstotkov manj goriva kot prejšnja tovrstna različica
  • Plemenitenje ponudbe: vpadljiva kromirana maska motorja, številni elementi opreme, visokokakovostne luči z LED diodami
  • Tekoče in mehko delovanje: novi menjalniki z majhnim trenjem in visoko ravnijo udobja
  • Povezljivost in omreženje: informacijsko zabavni sistem IntelliLink z zvočnim upravljanjem
  • Kmalu na trgu: svetovna premiera januarja

 

POVZETEK

 

Rüsselsheim. Opel Meriva je vse od prihoda na trg leta 2003 postavljala merila za majhne enoprostorce. Druga generacija, ki je med kupce zapeljala leta 2010 z inovativnimi rešitvami, kot so zadaj vpeta vrata FlexDoors, fleksibilno prilagodljivi sedeži, nasloni spredaj in zadaj ter številni domiselni predali in odprtine za odlaganje ter hranjenje različnih predmetov, je merila za tovrstne avtomobile dvignila na odločno višjo raven. Z vsem tem je Meriva postala prvakinja v ergonomiji, kar so potrdili tudi neodvisni strokovnjaki. Nova Meriva je sedaj storila še korak naprej. Je učinkovitejša in uporabnejša, bolj kot kadarkoli doslej. Svetovno premierno predstavitev bo doživela sredi januarja na avtomobilskem salonu v Bruslju (od 16. do 26. januarja 2014).

 

Nova Opel Meriva je dosledno nadaljevanje dosedanje zgodbe o uspehu. Uveljavljena in neštetokrat dokazana zasnova je nadgrajena in obogatena z najbolj prefinjenimi elementi. Označuje jo nova podoba sprednjega dela z značilnimi potezami, ki jih je uveljavila nova Opel Insignia na nedavnem avtomobilskem salonu IAA z elegantno, obsežno kromirano masko in iskrivim dizajnom luči. Tehnologija luči LED je sedaj na voljo za sprednje dnevne luči in za luči zadaj. Tovrstne luči zagotavljajo avtomobilu posebno visokotehnološko podobo. Uglajena kromirana obroba poudarja za avtomobila prepoznaven valovit potek spodnjega roba bočnih šip, s čemer se veča Merivina privlačnost. Z njo je Meriva ob tem povezana tako z ADAMOM, Cascado, kot Insignio.

 

Poleg privlačne in prepričljive podobe ima Meriva tudi prvorazredne motorje. Poganjajo jo namreč motorji nove Oplove motorne generacije. Motor 1,6 CDTI je bil pred nedavnim prvič vgrajen v Zafiro Tourer. Izjemno uglajen, najbolj tih dizelski motor v razredu je v Merivi na voljo kot različica z največjo močjo 100 kW/136 KM in največjim navorom 320 Nm. Z njim porabi Meriva kombinirano le 4,4 litra goriva na 100 km in izpusti v ozračje 116 gramov CO2 na kilometer. V letu 2014 bodo ob bok tega motorja zapeljali še drugi 1,6-litrski motorji večje učinkovitosti, torej z manjšo porabo in manjšim izpustom CO2.

 

Ob 1,6-litrskem dizelskem motorju dosegajo nova merila sestave izpušnih plinov Evro 6, ki bodo za motorje veljala v bodoče, tudi bencinski motorji in motor na LPG. Bencinski motor z delovno prostornino 1,4 litra (88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM) je sedaj na voljo s posodobljenim šeststopenjskim menjalnikom z majhnim trenjem. Posodobljeni so tudi ročni menjalniki, ki zagotavljajo natančno, tekoče prestavljanje, z najmanjšo zahtevano silo.

 

Nova Meriva se postavlja tudi z najsodobnejšim informacijsko zabavnim sistemom IntelliLink, ki poleg ostalega združuje tudi satelitsko navigacijo. Za veliki, sedempalčni barvni zaslon velike ločljivosti sta značilna preprosta berljivost ter lahkotno, intuitivno upravljanja. Na njem se prikazujejo tudi posnetki kamere zadaj. Sistem je mogoče glasovno upravljati. Telefonske pogovore je mogoče opravljati preko povezave Bluetooth, na voljo je tudi funkcija audiostreaming. Sistem Navi 950 IntelliLink je serijsko opremljen z obsežno podatkovno bazo zemljevidov celotne Evrope. Posodobitve je mogoče preprosto prenesti preko ključka USB.

 

»Pred desetletjem je bila prva Meriva edini tovrstni avtomobil na trgu. Danes je v segmentu že več kot 20 tekmecev. Kljub temu je glede ergonomičnosti in prilagodljivosti Meriva še vedno brez primerjave. Ob tem je bila nova Meriva deležna vsestranskih, obsežnih izboljšav. Posodobljena je bila tako oblikovno, kot z novo generacijo zmogljivih dizelskih motorjev, posodbljenih menjalnikov in z novo generacijo informacijsko zabavnega sistema IntelliLink. Z novo Merivo, ki sodi v našo produktno ofenzivo, želimo preprosto ostati v vrhu razreda, ki smo ga ustvarili pred desetimi leti,« pravi predsednik Opla Dr. Karl-Thomas Neumann.

 

S številnimi priznanji in zmagami v izborih, kot sta Zlati volan in Plus X Award je bila Meriva imenovana za »Vozilo z najvišjo ravnijo zadovoljstva kupcev v razredu kompaktnih enoprostorcev«, v pregledu J.D. Power VOSS 2013 za Nemčijo. Povedano na kratko, vozniki Merive  so najbolj zadovoljni med vsemi anketiranci pregleda. Ni je boljše in bolj zgovorne potrditve najvišje kakovosti, udobja vožnje in vrhunskosti tehnologije Oplovega malega enoprostorca.

 

PODROBNO

 

Svež dizajn z modnimi dodatki in elegantnimi kromiranimi elementi

 

Oplova oblikovalska filozofija umetnosti klesanja združena z nemško natančnostjo se odlično poda majhnemu, izjemno fleksibilnemu enoprostorcu. Nova Meriva se postavlja s številnimi posodobitvami, ki ji zagotavljajo izjemno rafinirano podobo. Spredaj je posebej vpadljiva nova maska motorja na kateri prevladujejo elementi iz kroma. Kromirane so tudi obrobe meglenk. Sprednje luči so nove oblike orlovih oči. Po novem so na voljo tudi dnevne luči z LED diodami. Na boku, nove elegantne obrobe poudarjajo spodnji rob bočnih stekel v obliki vala, ki se steka proti zadnjemu steklu. Obrobe in osrednje nameščene kljuke vrat odkrivajo inovativno izvedbo vrat FlexDoors, ki z zadnjimi vrati vpetimi zadaj možno lajša vstopanje in izstopanje iz vozila.

 

Dinamičnost in elegantnost zadnjega dela ima novo razsežnost z novimi lučmi z LED diodami, ki izpostavljajo visokokakovostno grafiko luči. Novi Merivi so namenjena 17 in 18-palčna premijska kolesa. Tako ostaja Meriva edini mali enoprostorec z 18-palčnimi kolesi, kar ji zagotavlja edinstveno podobo, ki zgovorno napoveduje dobro lego na cestišču, še posebej v primerjavi s tekmeci.

 

Nova generacija dizelskih motorjev skladna z merili Evro 6 z najsodobnejšimi tehnologijami

 

Novo Merivo poganja motor nove generacije Oplovega turbodizla srednje velike delovne prostornine 1.6 CDTI. Povsem na novo razvit je bil motor nedavno premierno vgrajen v Zafiro Tourer. Motor 1.6 CDTI bo postopoma nadomestil dosedanje Merivine motorje 1.3 CDTI in 1.7 CDTI. Štirivaljni motor je prepričljiv z veliko močjo, veliko učinkovitostjo in izjemno rafiniranostjo. Gre ga imeti za svojevrsten dokaz, da Oplu ni le do uporabnikov njegovih vozil, marveč veliko tudi do okolja. Že danes namreč 1,6-litrski dizelski motor s sestavo izpušnih plinov zadosti ostra merila Evro 6, ki bodo stopila v veljavo septembra 2015. Opel bo v Merivi najprej ponudil različico nove generacije tega motorja z največjo močjo 100 kW/136 KM. Povsem iz aluminija, z neposrednim vbrizgom goriva preko skupnega voda in s turbinskim polnilnikom s spremenljivo geometrijo (VTG) se motor postavlja z izjemno, spontano odzivnostjo, saj doseže 320 Nm pri 2000 vrtljajev na minuto. Motor je torej za šest KM močnejši in ima za 20 Nm več navora kot dosedanji motor 1.7 CDTI, s čemer se je odločno izboljšalo tudi pospeševanje avtomobila, ki ga žene. Nova Meriva tako od nič do 100 km/h pospeši v le 9,1 s. Z motorjem 1.7 CDTI je za to potrebovala 9,9 s. Ob tem je zaradi majhnega trenja, še posebej v območju delovanja med 1500 in 2500 vrtljajev na minuto izjemen tudi glede porabe goriva in izpusta CO2. Poraba goriva znaša le 4,4 litra na 100 km, na kilometer vožnje pa znaša izpust CO2 116 g. Gre za deset odstotno izboljšavo v primerjavi z dosedanjim motorjem 1.7 CDTI največje moči 96 kW/130 KM (4,9 l/100 km, 129 g CO2/km). Druge izvedbe nove generacije motorja 1.6 CDTI z večjo  učinkovitostjo porabe goriva in manjšim izpustom CO2 bodo ponudbo obogatile v prvi polovici leta 2014, s čemer bo najnovejša dizelska tehnologija ponujena širšemu krogu kupcev.

 

Štirivaljnik je ob vsem v vrhu razreda tudi glede uglajenosti delovanja. Ta izhaja iz učinkovitega zgorevanja s pomočjo večtočkovnega vbrizga, optimizirane zasnove sestavnih delov in uporabe posebnih elementov dušitve hrupa. Motor deluje tiho ne glede na obremenitev in vrtljaje.

 

Bencinski motorji skladni z merili Evro 6 in novi menjalniki z majhnim trenjem

 

Nova Meriva bo na voljo tudi s tremi 1,4 litrskimi bencinskimi motorji. Z atmosferskim, vstopnim motorjem največje moči 74 kW/100 KM in dvema izvedenkama s turbinskim polnilnikom največje moči 88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM. Oba sta po novem na voljo v povezavi z na novo razvitim samodejnim šeststopenjskim menjalnikom z majhnim trenjem s funkcijo ročnega sekvenčnega prestavljanja s prestavno ročico ActiveSelect. Tovrstna kombinacija bencinskega motorja in samodejnega menjalnika je del dodatnih izvedb za katere naj bi se odločilo od 15 do 20 odstotkov kupcev. Tako kot motor 1.6 CDTI dosegajo tudi bencinski motorji že danes posebej stroga merila sestave izpušnih plinov Evro 6.

 

Vse to velja tudi za novo Merivo z motorjem delujočim na LPG. Motor različice 1.4 Turbo LPG največje moči 88 kW/120 KM ob izjemno omejenem izpustu CO2, 121 g/km, zagotavlja uporabnikom tudi skorajda za polovico manjše stroške za gorivo. Pri tem ne gre spregledati, da je po Evropi že razpredeno izjemno gosto omrežje 30.000 točilnih mest za LPG.

 

Ne glede na motor se vse izvedenke Merive postavljajo z najvišjo ravnijo udobja prestavljanja, zahvaljujoč 50-milijonski evrski naložbi v optimizacijo obstoječih pet in šest stopenjskih menjalnikov. Številne spremembe in posodobitve komponent menjalnikov in mehanizma prestavljanja ter njihova integracija v vozila zagotavljajo, še posebej pri ročnih menjalnikih, dramatično izboljšanje delovanja. Prestavljanje zahteva najmanjši možni napor. Ob tem je hitrejše, preprostejše in bolj tekoče.

 

Najsodobnejši informacijsko zabavni sistem IntelliLink s satelitsko navigacijo

 

Novi Merivi so namenili tudi novo generacijo izjemnega, zabavno informacijskega sistema IntelliLink, ki omogoča popolno integracijo pametnega telefona z vozilom. Na velikem, sedempalčnem barvnem zaslonu z veliko ločljivostjo se izpisuje grafika za izjemno preprosto odčitavanje in lahkotno upravljanje. Sistem združuje tudi povezavo Bluetooth za brezročno upravljanje telefona, Bluetooth povezavo za pretok avdio vsebin in dodatne možnosti povezave preko WiFi in USB.

 

IntelliLink v novi Merivi je serijsko opremljen s CD predvajalnikom in sistemom DAB (Digital Audio Broadcast), ki odločno dviguje raven kakovosti sprejemanja in predvajanja radijskih vsebin. Navigacijski sistem je integriran pri izvedbah sistema Navi 650 in Navi 950 IntelliLink. Sistem je izjemno hiter in natančen, cilje pa je mogoče posebej preprosto vnašati tudi govorno, z uporabo hitrega, enkratnega vnosa, tako kot je to mogoče pri Insignii. Posodobitve podatkovnih baz zemljevidov je mogoče opraviti s pomočjo USB ključka. V podatkovni bazi bogatejše izvedbe Navi 950 IntelliLink so shranjeni zemljevidi celotne Evrope. Poleg osnovnega glasovnega upravljanja sistema, je sistem mogoče povezati tudi s pametnim telefonom in ga upravljati glasovno, na primer z aplikacijo SIRI za iPhone.

 

Notranjost Merive ostaja izjemno ergonomična, praktična in prilagodljiva

 

Meriva je prvi serijski avtomobil na svetu, ki je prejela nagrado, oziroma priznanje za celostno ergonomično zasnovo. Leta 2010 je namreč neodvisno združenje strokovnjakov za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) podelilo v okviru kampanje za zdravo hrbtenico zaščitni znak kakovosti AGR za celostno zasnovo Merive, na osnovi njene izjemne ergonomske zaščite hrbtenice uporabnikov. Podelitev certifikata so strokovnjaki utemeljili z bistvenimi in ekskluzivnimi inovacijami Merive. Mednje sodijo izvedba sedežev FlexSpace, sistem vrat FlexDoors in za doplačilo ergonomični sprednji sedeži ter integrirani nosilec koles FlexFix. Vse to omogoča Merivi, da ohranja vodilno vlogo v razredu.

 

Novi model vsekakor ne počiva na lovorikah, saj odločno dviguje raven kakovosti na vseh področjih v primerjavi s tekmeci. Večfunkcionalna sredinska konzola FlexRail ima tako krajša vodila, kar zagotavlja več prostora za noge potnika na osrednjem sedežu zadaj. Ob tem konzola FlexRail ponuja veliko prostora za potnike, ob prilagodljivih elementih, kot so naslonjalo za roke, držalo kozarcev, pločevink in plastenk in prostor za shranjevanje najrazličnejših predmetov. Merivino celostno zagotavljanje dobrega počutja zaokrožajo elementi, kot sta ogrevan volanski obroč in veliko strešno okno.

 

Pomembna komponenta izjemne ergonomičnosti Merive je revolucionarni, patentirani sistem vrat FlexDoors, z zadnjimi vrati vpetimi zadaj. Zadnja vrata se tako odpirajo pod kotom 84 stopinj, kar je občutno več, od kota odpiranja klasičnih vrat (približno 68 stopinj). zato v primerjavi z ostalimi avtomobili omogoča izjemno preprosto dostopnost do zadnjega dela notranjosti. Rešitev ponuja številne prednosti, kot je na primer posebej preprosto nameščanje otroka v varnostni sedež zadaj.

 

Strokovnjaki združenja AGR so podelili priznanje Merivi tudi zaradi domiselnih dodatkov in elementov opreme, ki ji omogočajo poleg ostalega, da je tudi prvakinja udobja v razredu. Sistem zadnjih sedežev FlexSpace omogoča uporabnikom da notranjost Merive hitro spreminjajo v avtomobil s petimi, štirimi in dvema sedežema. Z izvirnim sistemom klubske izvedbe sedežev je dvema potnikoma zadaj zagotovljen izjemno velik prostor za noge. Nosilec koles, sistem FlexFix je integriran v zadnji odbijač in dodatno veča raven udobja ter mobilnosti. Ko ga uporabnik ne potrebuje, ga preprosto potisne v odbijač.

 

Majhen avtomobil je glede na varnost velik

 

Nova Meriva je pravšnji in izjemen spremljevalec vsakdanjega življenja. Kompaktna, učinkovita, zmogljiva, tiha, udobna in praktična, ob vsem pa še posebej oblikovno privlačna. A ne le to. Meriva je namreč tudi izjemno varna. Preizkusni trk Euro-NCAP je namreč opravila z najboljšo oceno petih točk. Ob je opremljena z najboljšimi Oplovimi sistemi pomoči vozniku, ki so še nedavno tega bili na voljo v občutno višjih avtomobilskih razredih. Mednje sodi kamera zadaj, ki je vozniku v veliko pomoč pri parkiranju, saj se njen posnetek predvaja na velikem sedempalčnem barvnem zaslonu na armaturni plošči.