Prepolovite stroške vožnje:
Novi Opel ADAM LPG zmanjšuje stroške za gorivo

2.9.2013

  • ADAM 1.4 LPG ecoFLEX z nadvse ugodnimi stroški uporabe, ki mu jih zagotavlja motor delujoč na bencin in LPG
  • Inovativen digitalen indikator dosega vožnje v voznikovem vidnem polju
  • Novi ADAM LPG prvič na voljo kot tovarniški izdelek iz Eisenacha
  • Z ADAMOM LPG ima sedaj Opel v ponudbi deset modelov na LPG

 

Rüsselsheim/Eisenach. Modni Opel ADAM je sedaj na voljo tudi z motorjem na LPG. Z njim se ponudba majhnega urbanega avtomobila s številnimi možnostmi osebnih izvedb bogati tudi na strani pogonskih agregatov. Novi ADAM 1.4 LPG ecoFLEX je optimiziran in prilagojen delovanju na LPG (utekočinjen naftni plin), vendar lahko vozi tudi na bencin. Voznik lahko kadarkoli preveri doseg vozila s pogledom na merilnik z digitalni izpisom.

 

Ob vožnji na LPG porabi ADAM z motorjem največje moči 64 kW/87 KM 6,9 litra goriva na 100 km in ob tem izpusti 112 g CO2/km. Tako so njegovi stroški za gorivo ob primerjavi s stroški primerljivo zmogljivega bencinskega motorja, manjši za približno 50 odstotkov.

 

ADAM 1.4 LPG ecoFLEX je prvi tovarniško izdelan Opel z motorjem na LPG v tovarni v Eisenachu. Za njegovo osnovno različico je potrebno odšteti 15.260 evrov (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji).

 

Z ADAMOM 1.4 LPG ecoFLEX je Opel razširil svojo LPG floto na deset vozil. ADAM se je namreč pridružil Corsi (tri in pet vrat), Astri (pet vrat in Sports Tourer), Merivi, Zafiri Tourer in Insignii (s štirimi in petimi vrati ter Sports Tourer), ki so že doslej bile na boljo z različicami bi-fuel LPG.

 

Povečan doseg z zasnovo pogona »bi-fuel«

 

Motor ecoFLEX z delovno prostornino 1,4 litra je bil prilagojen in optimiziran za delovanje na utekočinjen naftni plin. Izvedbi na LPG so inženirji ojačili ventile in sedeže ventilov in skladno s tem prilagodili delovanje elektronske krmilne enote motorja. Vse posebne komponente, vključno s posodo za LPG so zasnovane ekskluzivno za ADAM in so, kar se da učinkovito vgrajene v vozilo. Osnovni cilj pri tem je bil, kar najbolj povečati doseg vožnje na LPG, brez kompromitiranja števila in raznolikosti individualnih izvedb avtomobila. Zahvaljujoč posebni kompaktni namestitvi in napeljavi, s kar se da majhnim poseganjem v zgradbo in notranjost vozila, je posoda za LPG nameščena v dno vozila zadaj. Tako je prostornina prtljažnika ohranjena v celoti. V dodatno posodo za LPG je mogoče natočiti do 35 litrov utekočinjenega plina. Samo na plin lahko ADAM prevozi, z upoštevanjem porabe v kombiniranem ciklu, več kot 500 km. V tako imenovanem načinu delovanja bi-fuel lahko ob polni posodi za gorivo prevozi do 1200 km.

 

Inovativni merilnik dosega vožnje je nameščen v neposredno vidno polje voznika. Na njemu se izpisujejo podatki kolikšen je celoten doseg vozila in doseg vožnje izključno na bencin, oziroma na LPG. Tako voznik vedno ve, kolikšno razdaljo lahko prevozi z določenim gorivom. Preklop med delovanjem na bencin in LPG poteka povsem samodejno in neopazno. Preklop pa je mogoče izvesti tudi ročno s pritiskom na stikalo na armaturni plošči. Ob preklopu na LPG se vključi posebna opozorila lučka. Ko začne motor delovati na bencin lučka nemudoma ugasne. Priključek za točenje utekočinjenega plina je nameščen v neposredni bližini odprtine za točenje bencina. S posebnim nastavkom, ki se ga privije nanj, je mogoče točiti LPG povsod po Evropi.

 

Prvi tovarniški Opel na LPG izdelan v Eisenachu

 

ADAM LPG je prva, v celoti tovarniško izdelana različica na LPG v Oplovi tovarni v Eisenachu. Ob tem gre izpostaviti, da imajo tovarniško vgrajeni sistemi pomembne prednosti pred sistemi naknadne vgradnje. Še posebej je pri vsem izpostavljena varnost. Na Oplov seznam preverjanja ustreznosti namreč med drugim sodi tudi poseben preizkus trdnosti, oziroma preizkusni trk za posodo za gorivo in druge komponente nameščene v posebnih varnostnih delih zgradbe vozila, z dovršeno zaščito proti trkom. Posodo prekriva posebna zaščitna zunanja plast, ki je dopolnjena s spodnje strani z zaščitno ploščo. Tako so uporabniki vozil na LPG deležni najsodobnejše tehnologije, z značilnimi prednostmi Oplovih tovarniško vgrajenih elementov, kot so zanesljivost, trajnost brezhibnega delovanja, tovarniško jamstvo in najvišja stopnja varnosti.

 

Utekočinjen naftni plin je atraktivna okolju in denarnicam prijazna alternativa

 

Številni uporabniki v Nemčiji in v Evropi so prepoznali različice na LPG kot izjemno atraktivne alternative, s katerimi lahko zmanjšajo stroške za gorivo za približno polovico, v primerjavi s stroški za neosvinčeni super bencin. Vlada ob tem zagotavlja davčne olajšave za uporabo LPG do 2018. Pri tem ni na dobrem le denarnica posameznih uporabnikov. Ugodnosti in številnih prednosti je deležno tudi okolje. Različice LPG izpustijo v ozračje do 15 odstotkov manj ogljikovega dioksida in do 80 odstotkov manj dušikovih oksidov, v primerjavi s konvencionalnimi pogonskimi sklopi. V Nemčiji je LPG na voljo na 6500 bencinskih servisih, torej skorajda na vsakem drugem bencinskem servisu, v Sloveniji pa je trenutno 87 polnilnih mest. V Evropi trenutno vozi približno 12 milijonov vozil na LPG, katerim je namenjeno omrežje več kot 35.000 točilnih mest utekočinjenega naftnega plina.

 

LPG dodatna možnost neštetih izvedb ADAMOV

 

Z možno izbiro motorja na LPG, namesto bencinskega motorja je ADAM še enkrat več potrdil sloves prvaka individualizacije. Avtomobil urbanega modnega sloga namreč ponuja več kot 61.000 možnih izvedb opremljenosti zunanjosti in približno 82.000 notranjosti. Tako ponuja več možnosti osebnih izvedb, kot katerikoli drugi avtomobil razreda, ki mu pripada. Od številnih barvnih kombinacij do izvedb platišč z izvirnimi vstavki in stropa posutega z zvezdami iz diod LED. V notranjosti se ADAM postavlja z visokotehnološkimi inovacijami, kot je sistem IntelliLink, združljiv tako z iPhonei, kot pametnimi telefoni delujočimi na osnovi operacijskega sistema Android. Ne le, da je z njim Opel ADAM najbolje povezan in omrežen majhen avtomobil, poleg ostalega omogoča tudi uporabo glasovnega upravljanja iPhonea SIRI Eyes Free.