Novi aluminijski trivaljnik s turbinskim polnilnikom postavlja nova merila za rafiniranost

7.8.2013

  • Novi motor 1.0 Turbo največje moči 85 kW/115 KM postavlja nova merila za rafiniranost trivaljnikov
  • Prvi iz povsem nove družine bencinskih motorjev z majhno delovno prostornino in neposrednim vbrizgom goriva bo najprej vgrajen v Opel ADAM
  • Večji navor in večja učinkovitost kot pri 1,6-litrskem motorju
  • V glavo motorja integriran izpušni kolektor
  • Z novim šeststopenjskim menjalnikom, 30 odstotkov lažjem kot menjalnik prejšnjega rodu

 

Rüsselsheim. Čist, tih in tekoče delujoč: Oplov novi trivaljnik bo premierno predstavljen na septembrskem mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu. Bencinski motor s turbinskim polnilnikom in delovno prostornino enega litra ni le okoljsko in klimatsko sprejemljiv, marveč postavlja tudi nova merila za rafiniranost trivaljnikov. Torej nova merila za nizko raven tresljajev, uglajenost in uspešno dušenja hrupa, tudi za večino štirivaljnikov.

 

Ob največji moči 85 kW/115 KM doseže ta, lahko bi mu rekli tudi žepni motor, med 1800 in 4700 vrtljajev na minuto velik največji navor 166 Nm. Tako motor 1.0 SIDI Turbo (Spark Ignition Direct Injection) doseže večji navor, kot številni motorji večje delovne prostornine. V primerjavi z obstoječim atmosferskim 1,6-litrskim motorjem je ob tem učinkovitejši za 20 odstotkov.

 

Novi 12-ventilni motor 1.0 Turbo, prvi iz nove modularne družine tri in štirivaljnih motorjev SIDI do prostornine 1,6 litra, z variabilnim odpiranjem ventilov ter lahkim blokom iz aluminija, bo prihodnje leto premierno vgrajen v ADAM skupaj z novim šeststopenjskim menjalnikom. Od nove družine motorjev pričakuje Opel doseganje velike gospodarnosti in izjemno omejen izpust CO2, manjši od 100 g/km.

 

»Z razvojem tega malega motorja nismo želeli le zmanjšati porabe goriva in izpust CO2. Želeli smo tudi dokazati, da so lahko trivaljniki povsem primerljivi, oziroma so lahko celo bolj rafinirani kot štirivaljniki,« pravi Dr. Matthias Alt, Oplov direktor odgovoren za inženiring malih bencinskih motorjev. »Prepričani smo, da bodo uporabniki posebej prijetno presenečeni z doseženim. Izjemno odločno smo se namreč lotili - za trivaljne motorje značilne - izvore hrupa in tresljajev ter vsega, kar je povezano z uravnovešanjem. Poleg izjemne živahnosti in rafiniranosti tako motor z ničemer ne kompromitira užitka v vožnji.«

 

Nemški inženiring za najboljšo akustiko v razredu

 

Zasnovo novega motorja so Oplovi inženirji začeli z nepopisanim listom. S tem jim je bilo omogočeno, da vključijo številne ukrepe za odpravo motečega hrupa, tipičnega za sicer po gospodarnosti delovanja privlačnih trivaljnikov.

 

Blok motorja izdelan iz visokotlačno litega aluminija je zasnovan tako, da uspešno duši hrup in sočasno zmanjšuje maso motorja. Visokotlačni vod za gorivo in injektorji so strukturno ločeni od glave motorja, s čemer se zmanjšuje prenos pulzirajočega hrupa in tresljajev. Ob tem sta črpalka za gorivo in vod za gorivo v celoti posebej akustično obdelana.

 

Med ostale pomembne dejavnike velike rafiniranosti sodi tudi uravnalna gred v oljnem karterju. Poganja jo veriga s posebno obliko zobovja za majhno hrupnost. V nasproti smeri vrteča se gred ima izjemno natančno optimizirano maso, s čemer se odločno zmanjšujejo tresljaji, tipični za delovanje trivaljnega motorja.

 

Med ostale posege in rešitve posvečene odločnemu dušenju hrupa sodijo še obloge na vrhu in sprednjem delu motorja, posebna izvedba sesalne veje in vpetja odmičnih gredi. Ta je namreč vpeta v osrednje jeklene elemente. Svoje doda še posebej oblikovano zobovje pogona odmičnih gredi, omejeno sikanje turbinskega kompresorja in korito oljnega karterja iz jekla.

 

Zaradi vsega tega novi motor 1.0 SIDI Turbo ni le bolj rafiniran v primerjavi z ostalimi trivaljnimi motorji, marveč je tišji tudi v primerjavi z večino štirivaljnikov. Ob preizkušanju v laboratoriju dosega ob polni obremenitvi manjšo raven hrupa pri vseh vrtljajih v primerjavi s primerljivo zmogljivini bencinskimi motorji s turbinskim polnilnikom, vse tja do 1,6 litra delovne prostornine. Rafiniranost delovanja je tolikšna, da ne zahteva dodatnega dušenja hrupa, kompleksnega vpetja na karoserijo ali pomožnega nosilnega ogrodja.

 

Velika moč in navor

 

Motor 1.0 SIDI Turbo doseže ob največji moči 85 kW/115 KM več navora kot trenutni Oplov atmosferski 1,6-litrski motor z enako največjo močjo.

 

Združitev izpušne veje z glavo motorja iz aluminija je bila opravljena s filigransko natančnostjo. Izpušni sistem je privit neposredno na vodno hlajeni turbinski polnilnik majhne inertnosti. Kompaktna zgradba zagotavlja hitro doseganje visokega tlaka za velike zmogljivosti že pri majhnih vrtljajih motorja. Največji navor 166 Nm tako motor doseže že od 1800 vrtljajev na minuto dalje. To pomeni, da je njegov navor pri enaki hitrosti vrtenja za 30 odstotkov večji od navora 1,6-litrskega motorja.

 

Injektorji goriva s šestimi izhodnimi točkami motorja so nameščeni na osrednjem delu valja nad bati. Dve odmični gredi s sistemom prilagodljivega odpiranja ventilov zagotavljata optimalen dotok zraka motorju v vseh okoliščinah in režimih dela. Oljna črpalka z dvojno prostornino deluje prilagodljivo. Ob hladnem zagonu motorja je na primer izključena. To pripomore hitrejšemu ogrevanju, kar je povezano z zagotavljanjem majhne ravni porabe goriva.

 

Povsem novi ročni šeststopenjski menjalnik omejene mase

 

Motor 1.0 SIDI Turbo je združen s povsem novim, šeststopenjskim menjalnikom, posebej zasnovanim za srednje velike vrednosti navora. Njegova suha masa znaša 37 kilogramov, kar je za 30 odstotkov manj, kot znaša masa trenutnega tovrstnega menjalnika. Ob tem je tudi izjemno kompaktne mase, saj preko osrednje gredi meri 375 mm.

 

Z zagotavljanjem velike kakovosti prestavljanja, s kratkimi hodi, pri katerih je potrebno majhna moč za premikanje prestavne ročice, združuje novi menjalnik številne ukrepe rafiniranosti, ki jih je pred kratkim Opel uporabil pri svoji najnovejši generaciji menjalnikov. Mednje sodijo zobniki s širokimi, asimetrično rezanimi zobmi, s sinhronom trojnega stožca za prvo in drugo prestavo in dvojnim sinhronom za tretjo in četrto prestavo. Sinhronizirana je tudi vzvratna prestava.

 

Novi menjalnik bo uporabljen v številnih majhnih in sub-kompaktnih avtomobilih znamke Opel, ki jih ženejo motorji z vrednostmi največjega navora do 220 Nm. Za optimalno učinkovitost pogonskega sklopa sleherne izvedbe je na voljo 12 zbirk zobnikov različnih prestavnih razmerij s sedmimi različnimi prestavnimi razmerji v diferencialu.

 

Nov korak pri Oplovi prenovi pogonskih sklopov

 

Motor 1.0 SIDI Turbo in njegov novi šeststopenjski menjalnik predstavljata nov korak v Oplovi obsežni prenovi ponudbe pogonskih sklopov treh družin motorjev. Med 2012 in 2016 bo tako kupcem ponujenih 13 novih motorjev in vrsta novih menjalnikov.

 

Program prenove je bil zagnan z novimi srednje velikimi bencinskimi in dizelskimi motorji. Tem 1,6-litrskim motorjem se sedaj pridružuje motor s turbinskim polnilnikom delovne prostornine enega litra. Vse izdelujejo v Oplovi novi tovarni v Szentgotthardu na Madžarskem, kjer so bencinski in dizelski motorji izdelani na isti proizvodni liniji.

 

Nova generacija Oplovih pogonskih sklopov je v skladu z rastočim povpraševanjem kupcev po zmanjšanih motorjih, ki zagotavljajo zmanjšano porabo goriva in CO2, ob izjemni rafiniranosti značilni za motorje velike delovne prostornine.