Nova Opel Insignia z dizelskimi in bencinskimi motorji najbolj gospodarna v razredu.

26.8.2013

  • Novi turbo dizelski motor: motor CDTI z največjo močjo 120 in 140 KM s kombinirano porabo le 3,7 l/100 km in izpustom CO2 99g/km
  • »Najčistejši«: 1.4 Turbo s sestavo izpušnih plinov skladno z merili Evro 6, s porabo le 5,2 l bencina na 100 km
  • Novi bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom: ultra učinkovit, zmogljiv in tekoče delujoč
  • Nova aerodinamika: najboljše vrednosti Cd na svetu za petvratno Insignio in različico Sports Tourer

Rüsselsheim. Na 65. mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu, ki bo potekal od 12. do 22. septembra, bo premierno predstavljena nova Opel Insignia. Oplov zastavonoša bo uveljavil številne najnovejše tehnologije, posebej pod motornim pokrovom. Toliko bolj bo privlačen zaradi nove oblike. Postavljal se bo tudi s povsem novimi, zabavno informativnimi sistemi. Zmogljivi, ultra učinkoviti motorji z neposrednim vbrizgom goriva, tako bencinski, kot turbo dizel z izpustom le 99 g CO2/km, odločno večajo pestrost ponudbe pogonskih agregatov. Različice s štirimi in petimi vrati, z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in sistemom Start/Stop, v dveh zmogljivostnih izvedbah (88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM) porabijo v kombiniranem ciklu (skladno s predpisom EC Št. 715/2007) le 3,7 l goriva na 100 km. Ob tem znaša kombinirana poraba različice Sports Tourer 3,9 l/100 km. Opel Insignia 2.0 CDTI je torej glede porabe najbolj učinkovit avtomobil z dizelskim pogonskim agregatom v razredu, kar ga postavlja v nemški razred učinkovitosti A+. Veliko vozno dinamiko in veliko raven udobja v vožnji zagotavljajo številne izboljšave podvozja. Ob vsem so oblikovalci in inženirji poskrbeli tudi za boljšo aerodinamiko nove Insignie. Z vrednostjo količnika zračnega upora 0,25 je sedaj Insignia najbolj aerodinamična kombilimuzina na svetu.

 

 

»Nova opel Insignia ponuja vse, kar kupci pričakujejo od prestižnega avtomobila srednjega razreda. Napredne motorje z velikim navorom in veliko močjo, ob posebej omejeni porabi goriva. Z našim premijskim podvozjem zagotavljamo ob tem izjemne občutke v vožnji od lagodnega udobja, do šprotne surovosti,« pravi Michael F. Ableson, podpredsednik GME inženiringa in član upravnega odbora Opel Automobile GmbH.

 

 

Najboljši dosežek: izpust CO2 dveh zmogljivostnih izvedb dizelskega motorja le 99 g/km

 

Obogatena, pestra motorna ponudba motorjev zagotavlja zmogljivosti in izjemno raven udobja brez kompromisov. Ponuja možnost izbire med motorji treh pogonskih goriv, bencina, plinskega olja in LPG (utekočinjen naftni plin), v izjemnem razponu zmogljivosti od največje moči 81 kW/110 KM do 184 kW/250 KM.

 

 

Insignia 2.0 CDTI je z najmanjšo porabo goriva »eko« prvakinja. Novi dvolitrski turbo dizelski motor z največjo močjo 88 kW/120 KM oziroma 103 kW/140 KM doseže skladno s predpisom EC Št. 715/2007 izpust CO2 le 99 g/km (Sports Tourer 104 g CO2/km), s čemer se uvršča v avtomobilski razred učinkovitosti A+. Različici s štirimi in petimi vrati, s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom Start/Stop porabita v kombiniranem ciklu le 3,7 litra goriva na 100 km (Sports Tourer 3,9 l/100 km), kar predstavlja najboljšo vrednost v razredu. S tem največ pridobita okolje in denarnica lastnika. V primerjavi z avtomobilom, ki ga zamenjuje, se različica največje moči motorja 103 kW/140 KM postavlja z desetimi KM več, ob sočasnem zmanjšanju porabe goriva za 14 odstotkov in zmanjšanjem izpusta CO2 za 13 odstotkov. Celo najbolj zmogljiva izvedba tega dvolitrskega turbo dizelskega motorja, z največjo močjo 120 kW/163 KM porabi le 4,3 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje 114 g CO2/km (Sport Tourer 4,5 l/100 km in 119 g CO2/km). Se pravi, da se tudi ta najzmogljivejša izvedba uvršča v razred učinkovitosti A+.

 

 

Motor 2.0 CDTI je izjemen tudi glede navora. Različica največje moči 88 kW/120 KM doseže največjo moč 320 Nm, različica največje moči 103 kW/140 KM pa 370 Nm. Različica z največjo močjo 120 kW/163 KM je na voljo tako s sprednjim kot štirikolesnim pogonom. Vrednost največjega navora znaša 380 Nm. Največja vrednost navora je dosežena s pomočjo samodejno delujočega sistema overboost, katerega delovanje se sproži ob polni obremenitvi stopalke za plin.

 

Dizelsko ponudbo Insignie zaokroža najzmogljivejši motor 2.0 BiTurbo CDTI z največjo močjo 143 kW/195 KM. Motor s sekvenčnim sistemom dvostopenjska nadtlačnega zračnega polnjenja se postavlja z izjemnim navorom 400 Nm, izjemno odzivnostjo ter zmožnostjo odločnega pospeševanja v vseh vrtljajih delovanja. Dva turbinska polnilnika zagotavljata izjemno odzivnost stopalke za plin in hipen prirast moči motorja. Sistem dveh hladilnikov polnilnega zraka zagotavlja ob tem optimalno hlajenje stisnjenega zraka obeh turbinskih polnilnikov. Limuzinska različica z motorjem BiTurbo, z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, pospeši od nič do 100 km/h v 8,7 s in doseže največji hitrost 230 km/h (Sports Tourer 8,9 s in 225 km/h). Ob tem porabi le 4,7 l goriva na 100 km. Vrednost izpusta CO2 uvršča tudi to različico med posebej zelene avtomobile, v razred učinkovitosti A (Sports Tourer 4,9 l/100 km, 129 g CO2/km). Ob pogonu izključno na sprednji kolesi in ročnem menjalniku je Insignia BiTurbo na voljo tudi s prilagodljivim štirikolesnim pogonom in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom.

 

 

Zmogljiv, rafiniran in gospodaren: Bencinski motor nove generacije SIDI Turbo

 

Na bencinski strani ponudbe predstavljata poglavitno novost dva nova motorja z neposrednim vbrizgom goriva. Dvolitrski motor SIDI Turbo (Spark Ignition Direct Injecton) z največjo močjo 184 kW /250 KM in največjim navorom 400 Nm ter povsem nova generacija motorja 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 125 kW/170 KM in največjim navorom 260 Nm (280 Nm s pomočjo sistema overboost) od 1650 vrtljajev na minuto dalje.

 

 

Motor se postavlja z izjemnim porastom moči, veliko rafiniranostjo delovanja in veliko gospodarnostjo porabe goriva. Različici Insignie s štirimi in petimi vrati z motorjem 1.6 SIDI Turbo porabita le 5,9 l bencina na 100 km in v povprečju izpustita v ozračje 139 g CO2/km (skladno s predpisi EC Št. 715/2007). Kombinirana poraba različice Sports Tourer s tem motorjem znaša 6,2 l/100 km, izpust CO2 146 g/km. Podatki dokazujejo skorajda 16-odstotno izboljšanje v primerjavi z 1,6-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom prejšnje generacije. Motor deluje tako na 95-oktanski, kot na super bencin.

 

 

Za zagotavljanje čim manjše porabe goriva, ob čim večjih zmogljivostih in kar največjemu voznemu udobju, je bilo med ključne cilje razvoja nove generacije motorja 1.6 SIDI vključeno doseganje, kar se da majhne ravni hrupa in tresljajev, ob odpravi vseh nenavadnih zvokov. Ob optimizaciji sesalnega in izpušnega sistema je bil tako za pričvrstitev pokrova glave motorja izbran poseben sistem, s posebnim tesnjenjem. Tako so inženirji občutno zmanjšali raven hrupa, vključno s hrupom pulzirajočega zgorevanja bencina ob neposrednem vbrizgu. Rezultat tovrstnega »zvočnega inženiringa« je posebej mirno delovanje Insignie v prostem teku motorja in prijeten zvok delovanja tudi pri velikih hitrostih, ob velikih vrtljajih ter velikih obremenitvah. Svoje k dušenju hrupa in tresljajev dodata tudi gredi za uravnoteženje prostih sil, vgrajeni v poseben prostor v bloku motorja. Motor z delovno prostornino 1,6 litra, turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgom goriva je edini med bencinskimi motorji te velikosti, ki je opremljen s tovrstnima gredema.

 

 

Tako motor 1.6, kot 2.0 SIDI Turbo je mogoče naročiti z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in sistemom Start/Stop ter novim, šeststopenjskim samodejnim menjalnikom majhnega trenja. Poleg izključno s prednjim pogonom, so različice z motorjem 2.0 SIDI Turbo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom.

 

 

Ob prihodu na trg bo vstopni bencinski motor, 1,4-litrski štirivaljnik s turbinskim polnilnikom. Motor je posebej čist, saj s sestavo izpušnih plinov zadovoljuje stroga merila Euro 6. Ob tem se ob ročnem šeststopenjskem menjalniku in sistemom Start/Stop, postavlja tudi z izjemno majhno porabo goriva. Ob največji moči 103 kW/140 KM in največjem navoru 200 Nm (220 Nm z overboostom) zahteva v kombiniranem ciklu le 5,2 litra goriva na 100 km in izpusti v ozračje v povprečju le 123 g CO2/km (Sports Tourer 5,6 l/100 km, 131 g CO2/km).

 

 

Posebej gospodarno alternativo predstavlja Insignia, ki jo žene 1,4-litrski motor z največjo močjo 103 kW/140 KM na LPG (utekočinjen naftni plin). Tako kot pri bencinski različici je sestava njegovih izpušnih plinov skladna z merili Evro 6. S kombinirano porabo goriva le 7,6 l/100 km (Sports Tourer 7,9 l/100 km) in posebej omejenim izpustom CO2 124 g/km (Sports Tourer 129 g/km), je Insignia LPG brez primerjave v razredu učinkovitosti A. Ob omejenih izpustih in majhnih stroških za gorivo sodi med dodatne prednosti različice še velik doseg. Ob obeh polnih posodah, za LPG in bencin, lahko avtomobil prevozi do 1700 km, ne da bi se ustavil na bencinskem servisu.

 

 

Izboljšana aerodinamika: Insignia z najboljšimi vrednostmi zračnega upora

 

Posebej omejeno porabo goriva zagotavljajo novi Insigniji tudi aerodinamične izboljšave zunanjosti, s številnimi posegi za zmanjšanje količnika zračnega upora. Mednje sodi večji del prekritega dna vozila, večji sprednji spojler, zunanjost zadnjih luči, ki učinkoviteje usmerja zračni tok in integriran zadnji spojler.

 

 

Insignie 2.0 CDTI s sistemom Start/Stop z največjo močjo motorja 88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM se postavlja še z izjemno učinkovitim, ultra sodobnim dodatkom: aktivno aerodinamično loputo odprtine na maski motorja. Delež zračnega upora, toka zraka skozi reže maske motorja, s katerim se hladi motor, namreč v celotnem zračnem uporu vozila dosega osem odstotkov. Za njegovo zmanjšanje se loputa samodejno zapre in tako prepreči vstopanje in vrtinčenje zraka. Ob hladnem zagonu ima sistem dodatno prednost, saj pomaga motorju hitreje doseči optimalno delovno temperaturo, kar prav tako prispeva k zmanjšanju porabe goriva in manjšemu izpustu CO2. Vsakič, ko potrebuje motor za hlajenje večji zračni pretok se loputa samodejno odpre. Z vsemi tovrstnimi izboljšavami so Oplovi inženirji z Insignio postavili nova merila za aerodinamičnost. Tako kombilimuzina, s količnikom zračnega upora Cd 0,25, kot Sports Tourer z vrednostjo količnika 0,28, imata med primerljivimi karoserijskimi izvedbami najugodnejšo vrednost zračnega upora na svetu.

 

 

Po voznikovem izboru: športno ali udobju naravnano podvozje

 

Ob veliki osredotočenosti na gospodarno porabo goriva je nova Insignia brezkompromisna tudi glede udobja. Oplov zastavonoša namreč postavlja nova merila tudi za delovanje podvozja. Prav zaradi voznih značilnosti, vodljivosti in udobja so že doslej Insignii podelili številna priznanja in nagrade ter jo kot najboljšo izbrali v številnih izborih. Nova izvedba pa vse to dviguje še na višjo raven. Oplovi inženirji so namreč opravili številne izboljšave, vključno z izboljšanimi blažilniki, stabilizatorji in volanskim mehanizmom. Z vsem tem so poleg ostalega odločno zmanjšali tudi hrup, zdušili tresljaje in dodatno dvignili raven udobja. Nove Insignie imajo nove blažilnike in vzmeti z omejitvijo giba. Povsem nov sistem vpetja koles sestavljajo še nova vodila in točke vpetja, ki tvorijo povsem novo arhitekturo za izboljšanje udobja vožnje. Stabilizatorja spredaj in zadaj imata spremenjen premer.

 

 

Oplova izjemna, premijska izvedba podvozja FlexRide, s samodejnim hipnim prepoznavanjem sloga vožnje, je seveda prav tako na voljo v novi Insignii. To inovativno, elektronsko nadzorovano in vodeno podvozje uravnava trdoto blaženja in skladno s hitrostjo vožnje prilagaja stopnjo delovanja hidravličnega servo ojačevalnika. Ob tem vse to usklajuje z delovanjem vseh ostalih sistemov od katerih je odvisna dinamika vožnje. Voznik lahko ob tem izbira še med tremi načini delovanja podvozja: Standard je naravnan večjemu udobju, Tour je še za stopnjo mehkejši in zato še bolj naklonjen večjemu udobju, Sport zagotavlja večjo neposrednost in z njo bolj športen način vožnje.