Informacijsko zabavni sistem v novi Opel Insignii: inovativno, intuitivno, individualno

30.7.2013

Enlarge
  • Nova generacija zabavno informacijskega sistema z drsno ploščico, govornim upravljanjem in funkcijskimi stikali na volanskem obroču.
  • Radikalno poenostavljeno upravljanje s številnimi osebnimi nastavitvami
  • Informacijsko zabavni sistem z osempalčnim barvnim zaslonom za upravljanje na dotik na sredinski konzoli

 

Rüsselsheim. Nova Opel Insignia in Insignia Country Tourer bosta s povsem novo armaturno ploščo z najsodobnejšim informacijsko zabavnim sistemom zadnje generacije premierno globalno predstavljena na 65. avtomobilskem salonu v Frankfurtu (od 12. do 22. septembra 2013). Ob posodobitvi armaturne plošče in širše voznikovega delovnega prostora je bila posebna pozornost namenjena informacijsko zabavnem sistemu, z doslednim spoštovanjem treh temeljnih kriterijev: jasnemu, preprostemu, torej intuitivnem delovanju in najvišji stopnji individualizacije ponudbe informacijsko zabavnih sistemov. Sočasno so bila spoštovana tudi vsa najzahtevnejša merila za zagotavljanje najvišje ravni udobja ter varnosti voznika in potnikov, ki sta bili povečani z odločnim zmanjšanjem motenj v vožnji.

 

»Z novo generacijo informacijsko zabavnega sistema in zelo sodobnim upravljanjem z drsno ploščico ponujamo sedaj številne možnosti zabavnega sistema, na neprimerljivo višji ravni, kot je značilna za insigniin avtomobilski razred,« pravi predsednik Opla Dr. Karl-Thomas Neumann. »Velik zaslon, omejeno število funkcijskih stikal, inovativne rešitve povezovanja in mreženja za zagotavljanje resnično individualne mobilnosti so izjemne in dodajajo novo raven individualni mobilnosti ter užitku v vožnji z novo Insignio.«

 

Oblikovna čistost dizajna sredinske konzole za preprostejše upravljanje

 

Sredinska konzola ima popolnoma nov videz ter s tem tudi zaznavanje. Združuje številne najsodobnejše tehnologije in funkcije upravljanje. Nadzorna plošča s funkcijskimi stikali na njej je bila odločno poenostavljena, zato je upravljanje informacijsko zabavnega sistema in klimatske naprave hitro in intuitivno.

 

Informativno zabavni sistem nove generacije sodi v družino sistema IntelliLink, premierno vgrajenega v začetku letošnjega leta v Opel ADAM. Zahvaljujoč uporabnikom prijazni tehnologiji je mogoče z IntelliLinkom optimalno integrirati funkcije pametnega telefona v avtomobil. V Insignii lahko na primer voznik izbira med štirimi načini delovanja. Novi sistem Navi 900 Europa Touch je mogoče upravljati preko osempalčnega barvnega zaslona za upravljanje na dotik. Preko osnovne strani na zaslonu dostopa voznik do številnih podmenijev. Do podmenijev upravljanja radia, pregleda naslovov shranjenih skladb, povezave s pametnim telefonom ali tridimenzionalnega prikaza zemljevida navigacijskega sistema je mogoče dostopati s pomočjo zaslona na dotik, kakor funkcijskih stikal na volanskem obroču, z glasovnim upravljanjem in povsem novo možnostjo, drsno oziroma sledilno ploščico (touchpad).

 

Izjemna je tudi raven individualizacije sistema. Možna je namreč izbira 60 osebnih priljubljenih izborov (favorites). Če je prej informativno zabavni sistem omogočal le izbiro med različnimi radijskimi postajami, lahko sedaj voznik in sopotnik spredaj naredita osebni izbor priljubljenih tako v navigacijskem sistemu, kot tudi v telefonu in v vseh zabavnih sistemih. Tako so priljubljene radijske postaje na osebnem seznamu izpisanem na zaslonu neposredno za pomembnimi telefonskimi številkami. Le za dotik so oddaljeni tudi shranjeni poslovni naslovi v spominu navigacijskega sistema.

 

Informacijsko zabavni sistem z drsno ploščico: premikanje s prstom

 

Drsna ploščica je ergonomično nameščena na sredinski konzoli. Ponuja povsem nove možnosti hitrega in intuitivnega upravljanja ter dostopanja do različnih sklopov informacijsko zabavnega sistema. Njena, na dotik občutljiva površina prepozna s prstom izpisane črke in se z lahkotnim vibriranjem hipno odzove na premike prstov. To zagotavlja uporabniku povratne informacije delovanja sistema in izvedene izbire. Z drsno ploščico je tako upravljanje informacijsko zabavnega sistema nove generacije otroško preprosto in očiščeno motenj, ki bi odvračali pozornost voznika od dogajanja v prometu.

 

Za premikanje puščice na zaslonu je potreben le prst, s katerim se ob rahlemu pritisku na ploščico uporabnik enostavno premika skozi menije. S sočasnim premikom dveh prstov po ploščici lahko voznik zamenja izvor glasbe, z drsanjem treh prstov pa odpira priljubljene zbirke. Izpis zemljevida navigacijskega sistema je mogoče povečevati in zmanjševati, na primerljiv način, kot to omogočajo pametni telefoni. Z izpisom posameznih črk s prstom na površino ploščice je mogoče brskati med naslovi najljubših sklad v različnih zbirkah. Ob izpisu prve črke se prikaže tudi seznam vseh shranjenih naslovov, če uporabnik brska v meniju navigacijskega sistema. Drsna ploščica namreč deluje na različne premike prstov kot tipičen zaslon pametnega telefona. Kot takšna je izvirna in enkratna rešitev ter kot takšna, v tej izvedbi na voljo le v Opel Insignii.

 

Številne možnosti informacijsko zabavnega in navigacijskega sistema se z vsem tem ne zaključijo. Ko uporabnik išče ulice v mestu, v katerem se trenutno nahaja, je dovolj da izpiše le ime ulice. Če je dotična ulica v drugem mestu, se bo za njo izpisalo mesto v katerem se ulica nahaja. Vnos države je potreben le, če se v navigacijski sistem vnaša cilj poti, ki ni v državi, v kateri se uporabnik trenutno nahaja. Imena je mogoče vnašati brez ločil. Uporabnik namesto njih uporabi le presledek. Zemljevide z ulicami mest v več kot 30 evropskih državah sistem glede na izbiro uporabnika prikazuje v 2D ali 3D izpisu.

 

Posebej preprosta in učinkovita je sinhronizacija informacijsko zabavnega sistema s pametnimi telefoni. Uporabnik le preprosto poveže telefon z informacijsko zabavnim sistemom in nemudoma za tem se na barvnem zaslonu za upravljanje na dotik, nameščenem na sredinski konzoli, prikažejo vsebine shranjene v pametnem telefonu. Ne le telefonski imenik in zbirke priljubljene glasbe. Na osempalčnem zaslonu Insignie je mogoče predvajati tudi v pametnem telefonu shranjene video vsebine. Seveda, ko Insignia miruje.

 

Vozniki Insignie lahko nadzorujejo in vodijo informativno zabavni sistem nove generacije tudi z, na novo zasnovanimi, preprostimi funkcijskimi stikali na volanskem obroču. Uporabijo pa lahko tudi glasovno upravljanje. To napredno možnost vključijo s preprostim pritiskom na stikalo na volanskem obroču. Z govornim upravljanjem je mogoče shranjevati naslove v navigacijski sistem, izbirati je mogoče med različnimi shranjenimi skladbami in seveda preprosto poklicati prijatelje. Vse to ob sočasnem varnem držanju volana z obema rokama in doslednem spremljanju dogajanja v prometu. Pri Insigniah s stopnjama opremljenosti Sport in Innovation, z najbogatejšim in najbolj zmogljivim informacijsko zabavnim sistemom Navi 900 Europa Touch je drsna ploščica del serijske opreme. Pri Insignii Selection in Edition je zanjo potrebno odšteti 1180 evrov (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji).

 

Plošča z merilniki z osrednjim barvnim zaslonom

 

Plošča z merilniki nove zasnove z osempalčnim zaslonom visoko ločljivostnega barvnega izpisa prav tako doda svoje optimalnosti uporabe in nadzoru informacijsko zabavnega sistema. Ob klasičnih izpisih hitrosti, vrtljajev motorja in ravni polnosti posode za gorivo, se lahko na plošči, v neposrednem voznikovem vidnem polju izpišejo tudi podatki navigacijskega sistema, uporabe pametnega telefona in delovanja avdio sistema, ki jih uporabnik sam izbere.

 

Podobno kot na zaslonu informativno zabavnega sistema na sredinski konzoli je mogoče najbolj pomembne funkcije izbrati preko izhodiščnega menija v podmenijih. Za to uporablja voznik stikala na desni strani volanskega obroča. Stikala na levi strani volanskega obroča so namenjene varnostnim funkcijam kot je tempomat, oziroma omejitev najvišje hitrosti. Tako vozniki Insignij niso deležni le prednosti večfunkcijskega, osebnostnega urejanja informativno zabavnega sistema, marveč tudi številnih izpisov na sredinsko nameščenem barvnem zaslonu na plošči z merilniki. Izpis je ukrojen po individualnih željah in potrebah.

 

Izjemen zvok zagotavlja najsodobnejši avdio sistem Bose Sound System. Sestavljen je iz devetih zvočnikov, dveh nizkotonskih zvočnikov, oziroma subwooferjev, štirih srednjetonskih zvočnikov in visokotonskih zvočnikov. Vse skupaj zaokroža in podpira digitalni zvočni procesor. Potniki v Insignii si lahko zagotovijo ta izjemen, vrhunski avdio sistem za le 610 evrov (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji).