Opel FlexFix: preprosto prevaža do štiri kolesa

22.5.2013

  • Oplov ekskluzivni nosilec koles na voljo za devet modelskih različic
  • Druga generacija nosilca koles na zadnjem delu vozila sedaj na voljo tudi za ADAMA in Mokko
  • Sofisticirana izvedba zagotavlja preprosto vpetje koles, brez obremenitve hrbtenice
  • Ohranitev prostornosti prtljažnika in neoviran dostop do prtljažnika tudi ob kolesih na nosilcu
  • Do 20 odstotkov prihranka porabe goriva v primerjavi s strešnimi nosilci

 

 

Rüsselsheim. Oplov povsem integriran sistem nosilcev omogoča vožnjo na počitnice s kolesi brez najmanjših težav. Družine in posamezniki, ki aktivno preživljajo prosti čas namreč lahko s pomočjo nosilca FlexFix s seboj na pot vzamejo povsem varno do štiri kolesa. Opel jim namreč zagotavlja patentiran sistem skorajda za vse svoje avtomobile, od Astre, Corse, Antare in Merive, vse tja do Zafire Tourer. Nova člana FlexFix kluba sta sub-kompaktni SUV Mokka in ADAM, avtomobil sodobnega urbanega življenjskega sloga.

 

Opel je edini izdelovalec avtomobilov, ki zagotavlja uporabnikom prijazen prevoz koles s popolnoma integriranim nosilcem na zadnjem delu vozila. Nosilec koles se preprosto, povsem lahkotno potegne iz zadnjega odbijača v katerega se prav tako brez težav in brez napora potisne nazaj, kadar ga ne potrebujemo. Nosilec je tako vedno in povsod pripravljen na uporabo. Tako lahko uporabnik kjer koli in kadar koli z avtomobilom pobere otroka, ki se okrog podi s kolesom skupaj s kolesom v primeru nenadne nevihte. Med ostale večje prednosti nosilca FlexFix druge generacije gre šteti tudi to, da tudi takrat, ko so na nosilec vpeta štiri kolesa, le-ta ne ovirajo dostop do prtljažnika, saj se lahko nagnejo.

 

Druga generacija FlexFix – vsa družina s kolesi na počitnice

 

Druga generacija Oplovega sistema FlexFix lahko pri vsestransko uporabnima karavanu Astri Sports Tourerju in kompaktnemu enoprostorcu Zafiri Tourer nosi tudi do štiri kolesa. Na nosilec Mokke SUV pa je mogoče vpeti tri kolesa. Napreden sistem Opel FlexFix namreč ponuja domiselno povečanje zmogljivosti. Masa prvih dveh koles na nosilcu lahko znaša tudi 30 kg (prej 20 kg). Tako je mogoče na nosilec vpeti tudi večino električnih koles. Tudi urbano modni ADAM lahko na svoj nosilec namesti kolo težko do 30 kg in z dodatnim adapterjem še drugo kolo za sopotnika.

 

Za FlexFix druge generacije pri večjih avtomobilih znamke Opel je na voljo poseben kit z adapterjem na zaskok, ki omogoča vpetje dodatnih dveh koles z maso (posamičnega kolesa) do 20 kilogramov. Skupna nosilnost nosilca s tovrstnim adapterjem znaša 80 kg (Mokka 60 kg). Ob tem zagotavljajo gumjasti elementi vpetja varno in trdno vpetje koles.

 

Prilagodljiva, preprosta in do hrbta prijazna ekskluzivno Oplova tehnologija

 

S sistemom FlexFix ostaja Opel edini izdelovalec avtomobilov, ki ponuja na vozilo trajno nameščen, torej integriran nosilec koles. Do uporabnika prijazen nosilec koles je preprost za uporabo, saj ga je mogoče ročno nastaviti, brez uporabe orodja. Ob tem ponuja številne, posebej uporabne funkcije. Ko ni v uporabi se ga preprosto potisne v zadnji odbijač. To je le ena izmed prepoznavnih, izjemnih ter posebej prilagodljivih rešitev »á la« Opel.

 

Med izstopajoče značilnosti Oplovega sistema FlexFix sodi tudi izjemna ergonomija. Drugače kot pri klasičnih strešnih nosilcih koles, pri katerih mora uporabnik obrniti in dvigniti kolo nad glavo, je FlexFix blizu tal. Zato dvig koles, namestitev na nosilec in vpetje ne zahteva nikakršnega napora in je do hrbta povsem prijazno. Strokovnjaki združenja za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) so zaradi tega Merivi podeli posebno priznanje, oziroma jo označili s posebnim znakom celostne ergonomije. K temu je seveda odločno prispeval tudi nosilec FlexFix. Meriva je prvi serijsko izdelan avtomobil na svetu, ki je prejel tovrstno priznanje.

 

Študije so pokazale, da nosilec koles na zadnjem delu vozila zagotavlja za 20 odstotkov manjšo porabo goriva v primerjavi z nosilcem na strehi. Tako integriran Oplov nosilec koles FlexFix omogoča prihranek pri porabi goriva, s čemer zmanjšuje obremenitev okolja. V nasprotju z vozili s strešnimi nosilci, za ta vozila ne velja omejitev hitrosti 120 km/h, saj imajo kolesa nameščena zadaj. Velika trdnost vpetja pride še posebej do izraza ob odločnem zaviranju in tudi ob morebitnih trkih. Če je vozilo opremljeno z radarskimi tipali na zadnjem delu vozila, ob vzvratni vožnji opozori voznika na to, da je nosilec popolnoma izvlečen iz ležišča, poseben zvočni opozorilni znak.

 

Ponudba nosilcev FlexFix se prične pri 550 evrih, koliko je potrebno odšteti za nosilec pri Corsi in konča pri 957 evrih za Zafiro Tourer*. Posebni adapter za vpetje tretjega in četrtega kolesa se naroči posebej iz kataloga dodatne opreme. Integrirani nosilec koles FlexFix praviloma stane manj od primerljivega nosilca koles zadaj, ki ob vsem za trdno vpetje potrebuje tudi kljuko za vleko prikolice.