Nova Opel Cascada: športen in glamurozen kabriolet srednjega razreda

30.5.2013

  • Dolg, štirisedežni, srednje veliki, z močjo prežet kabriolet brezčasne elegance
  • Sofisticiran, visoko kakovosten sistem odpre platneno zložljivo streho v 17 sekundah, tudi v vožnji s hitrostjo do 50 km/h
  • Izjemna trdnost karoserije združena s HiPerStrut tehnologijo vpetja sprednjih koles
  • Bogata motorna ponudba z novo generacijo bencinskega motorja z neposrednim vbrizgom goriva 1.6 SIDI Turbo
  • Kabriolet premijske kakovosti in bogate opremljenosti po izjemno atraktivni ceni 23.600 evrov

Portorož. Novi Oplov kabriolet za vse letne čase Cascada se še pred poletjem predstavlja v Sloveniji. Klasičen štirisedežni avtomobil, z elegantno dolgo silhueto in visoko kakovostno zložljivo mehko streho se ne uvršča v vrh Oplove ponudbe, kot srednje velik kabriolet le zaradi mer (dolžina: 4696 mm, širina z vzvratnimi zunanjimi ogledali 2020 mm), marveč tudi zaradi privlačnosti, premijskih tehnologij in številnih elementov opreme.


Opel Cascada zagotavlja s svojo trdno karoserijo, vpetjem sprednjih koles s HiPerStrut obesami (prvotno razvitimi za visoko zmogljivo Insignio OPC) in prilagodljivim vzmetenjem FlexRide izjemno natančno vodljivost. Užitka vožnje pod vedrim nebom so voznik in potniki deležni s pomočjo daljinsko nadzorovane in vodene, premijske mehke strehe, ki jo je mogoče odpreti v 17 sekundah, tudi v vožnji do hitrosti 50 km/h. Premijski elementi varnosti kot so elektronski zategovalniki varnostnih pasov, ekskluzivno oblazinjenje z usnjem Nappa, ergonomični sedeži s sistemom prezračevanja in številni nevidni, a toliko bolj učinkoviti sistemi so prav tako ena izmed osnov izjemne ravni sproščenosti in popolnega občutka varnosti.


Ob bogati serijski opremi je mogoče Cascado naročiti od 23.600 evrov dalje (priporočena maloprodajna cena). Ob vključitvi te avtomobilsko žlahtne možnosti v Oplovo ponudbo je Borut Gazvoda, direktor Opla za slovenski trg dejal: »Cascada je v naši produktni ofenzivi trenutno najnovejši izdelek. Našo ponudbo bogatimo z vstopanjem v povsem nove segmente. Z električno Ampero, sub kompaktnim SUV Mokka, modno urbanim ADAMOM in sedaj s srednje velikim kabrioletom. Ponosni smo, da smo s srednje velikim kabrioletom vstopili v segment v katerem so zadnja leta prevladovali premijski izdelovalci z dragimi avtomobili. S Cascado ponuja Opel sedaj navdušencem vožnje z zloženo streho, tipične vsebine in premijsko kakovost srednje velikih kabrioletov. S to razliko, da je na voljo po dostopni ceni.«


Po številnih generacijah kompaktnih kabrioletov Kadetta in Astre se je Opel vrnil k nekdanji tradiciji prestižnih, nemnožičnih, štirisedežnih kabrioletov z zložljivo streho iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, kot sta bila Kapitän in Rekord. Cascada prikliče to obdobje, seveda na nov in svež način, z najboljšimi sodobnimi tehnologijami.


Drža: Čista eleganca mehko zložljive strehe za popoln užitek v vožnji pod milim nebom


Z vpadljivo podobo in tipično Oplovimi tekoče klesanimi potezami odslikava dizajn Cascade klasično neminljivo eleganco »Grandes Routières« nekdanjih glamuroznih časov. Z zloženo streho ima Cascada perfektno čist odprt profil. Za odločno nagnjenima A stebričkoma strehe ni nikakršnih elementov zgradbe, ali varnostnega loka, ki bi kvarili silhueto. Pod to oblikovno čistostjo je dodan ščepec dramatičnosti s subtilno Oplovo bočno oblikovno zarezo. Ta se s spodnjega dela boka dviguje navzgor proti zadnjemu delu in se izteče v zadnje luči. Mehke vzdolžne poteze izpostavlja kromirana obroba, z elegantnim zaokrožanjem in ločitvijo karoserije od strehe.


»Cascadi smo vdahnili nekaj tovrstne oblikovne dramatičnosti, zato da bi izstopala od ostalih kabrioletov,« pravi Malcom Ward, vodilni dizajner pri Oplu. »Večina kabrioletov je oblikovno prepričljivih s spuščeno streho, a so vse kaj drugega z dvignjeno streho. Zahvaljujoč izjemno kakovostni aerodinamični strehi, s perfektnim neprekinjenim profilom ima Opel Cascada prepričljivo, posebej skladno podobo tudi z dvignjeno streho.«


Skladno klesan, namensko zmogljivostno izbočen je pokrov motorja na vrhu sprednjega dela. Posebej izstopajočo podobo mu zagotavlja kromirana prečka na maski motorja. Meglenke so nameščene v dve odprtini v obliki plavuti morskega psa, ki ustvarjata vizualno ravnovesje s kromiranimi vstavki. Za dnevne sprednje in zadnje luči je uporabljena tehnologija diod LED v obliki značilnih Oplovih kril. Zadaj sta modula z diodami LED razširjena tako, da poleg ostre svetlobe zagotavljata avtomobilu tudi tipično premijsko podobo. Zadnje luči povezuje prominentna kromirana prečka, ki tako vzpostavlja ravnovesje s prednjim delom.


Perfekcija: Cascadina zložljiva mehka streha - preprosto najboljša tehnična rešitev


Za mehko zložljivo streho Opel Cascade so bili izbrani najboljši materiali, najboljših dobaviteljev premijskih kabrioletov. Za zgradbo ogrodja so uporabljeni elementi iz aluminija z omejeno maso. Zadnja šipa je dobesedno zlita z ostalimi deli strehe, kot je značilno za najbolj prestižno ponudbo kabrioletov. S posebno vmesno plastjo iz poliestra med zunanjo in notranjo oblogo je zagotovljena najboljša raven zvočne in toplotne izolacije.


Elektrohidravličen mehanizem, sprožen preko stikala na podaljšku sredinske konzole med prednjima sedežema, odpre streho v 17 sekundah, tudi v vožnji s hitrostjo do 50 km/h, kar postavlja Cascado med avtomobile, ki za odpiranje in zapiranje strehe postavljajo nova merila. Ob tem sodi v serijsko opremo vseh različic Cascade sistem daljinskega vodenja odpiranje strehe s stikalom na ključu. Ob začetku prodaje bodo na voljo tri barve strehe Black, Malbec Red in Sweet Mocca. Možno jih bo kombinirati z desetimi barvami zunanjosti, od športne Blue Buzz do elegantne Phantom Grey in luksuzne Dark Mahagony.


Razvajanje: Tehnološko napreden vozniški prostor izjemnega udobja in funkcionalnosti


Voznikov prostor v Cascadi označuje presenetljiv, klesan športni dizajn, poudarjen z natančnimi rokodelskimi detajli. Poteze armaturne plošče v obliki raztegnjenega krila, z resničnimi šivi na mehki prevleki, se stekajo v vrata, s čemer dinamično polkrožno obdajo sprednja sedeža. Povsem novim, prestižnim sprednjim sedežem so namenjena številne elegantne prevleke iz tkanin in usnja. Sprednja ergonomična sedeža s certifikatom AGR z vrha ponudbe sta odeta v prestižno, mehko usnje Nappa. Oplemenitena sta s sistemom ogrevanja in prezračevanja. Usnjeni sedeži so poleg tega prevlečeni še s premazom, ki odbija sončne žarke. V vročih poletnih dneh namreč veča udobje dotok svežega zrak skozi luknjice na usnju naslonjala sprednjih sedežev.


Raven udobja in varnosti na sprednjih sedežih veča varnostni pas, vpet na teleskopski nosilec, ki se samodejno iztegne. Poseben sistem Easy Entry lajša dostop do zadnjih sedežev in zagotavlja povečan prostor za noge potnikov na zadnjih sedežih.


Opel Cascada ima številne prednosti mnogih odlagalnih prostorov in predalov ter velike prostornosti za kabriolet, kar jo spreminja v avtomobil vsakdanje uporabnosti v vseh letnih časih. Okoli voznika je razporejenih več uporabnih, velikih predalov. V vratih in pod armaturno ploščo. Zahvaljujoč serijski električni ročni zavori tudi na sredinski konzoli, prav tam, kjer je odlagalni prostor najbolj potreben in koristen.


Osnovna prostornina prtljažnika ob spuščeni strehi znaša 280 litrov, ob dvignjeni 380 litrov. Prtljažniku je mogoče povečati prostornino in ga prilagoditi prevozu daljših predmetov. Ob tem je Cascada deležna prednosti sistema FlexFold, z električnim sproščanjem vpetja naslonjala zadnjih sedežev, deljenega v razmerju 50:50. To je rešitev, ki jo ni mogoče ponuditi v kabrioletih s trdno streho. S tem se prostornina prtljažnika poveča na 750 litrov. Ob tem je mogoče vanj takrat namestiti tudi predmete dolge do 1818 mm.


Opel Cascada je dosledno opremljena tudi za popolnoma sproščeno uporabo in udobno vožnjo tudi pozimi. Dobro toplotno izolacijo strehe dopolnjuje elementi, kot so ogrevan volanski obroč, sistem ogrevanja mirujočega vozila z izključenim motorjem, sistem hitrega ogrevanja. Vse to izjemno zaokroža vsakdanjo uporabnost avtomobila.


Odličnost: Izjemna trdnost karoserije združena z vrhunskim podvozjem


Trdnost zgradbe sodi med najpomembnejše značilnosti avtomobilov z zložljivo streho. Ima namreč izjemen vpliv na vozne lastnosti in je obenem temeljnega pomena za natančnost volana, akustične značilnosti, varnost in udobje ter za neposredno občutje kakovosti. Pri Cascadi tako vrsta elementov in posegov zagotavlja, kar se da veliko vzvojno in pregibno trdnost. Opel Cascada z jeklenimi ojačitvami spodnjega dela karoserije in točk vpetij elementov podvozja v popolnosti zadosti, po marsikaterem merilu pa tudi preseže, zahtevna merila trdnosti. Obenem ima vse to tudi izjemen vpliv na odločno omejitev hrupa, tresljajev in večanju celostne uglajenosti. V primerjavi z Oplovimi kabrioleti prejšnjega rodu, kot je na primer Astra TwinTop, je zgradba Cascade za 41 odstotkov vzvojno trša in 27 odstotkov odpornejša na upogibanja.


Nova srednje velika Opel Cascada ima veliko medosno razdaljo in velika koloteka, kar dodaja njeni zunanjosti poseben čar in prepričljivost. Njena medosna razdalja (2695 mm) je le za 40 mm krajša kot pri Insignii. Srednji in zadnji kolotek merita 1587 mm. Tako je sprednji kolotek celo za dva milimatra širši kot pri Insignii.


Sprednja kolesa Cascade so serijsko vpeta na karoserijo z najboljšo Oplovo tovrstno rešitvijo, obesami HiPerStrut, ki so bile izvirno razvite za Insignio OPC. Obese HiPerStrut (High Performance Strut) ločijo blaženje od krmiljenja, kar je osnova izjemno učinkovitega pogona in natančne vodljivosti v zavojih, ob sočasnem zmanjšanju navora obračanja volana in izboljšanju oprijema koles s podlago v vseh razmerah.


Opel Cascada ima električno podprt volanski sistem krmilnega gonila z zobato letvijo, s sistemom pomoči odvisnim od hitrosti. Za večjo natančnost vodljivosti in bolj neposreden občutek je električni motor nameščen na zobato letev, nasproti spodnjega dela volanskega droga.


V Cascadi je seveda na voljo tudi Oplov integriran in popolnoma prilagodljiv sistem nadzora podvozja FlexRide s tremi programi delovanja (Standard, udobju zapisan Tour in dinamični Sport). Izboljšuje vozne lastnosti in vodljivost, ob sočasnem zagotavljanju izjemne varnosti, saj se samodejno prilagaja voznim razmeram, slogu vožnje in specifičnim željam voznikov. Opel Cascadi so namenjena od 17- do 20-palčna platišča.


Zmogljivosti: Nova generacija bencinskega motorja 1.6 SIDI Turbo ECOTEC z neposrednim vbrizgom goriva


Za kabriolet Opel Cascada so na voljo številni pogonski sklopi. Na izhodišče je postavljen bencinski motor 1.4 Turbo z ročnim šeststopenjskim menjalnikom z dvema zmogljivostnima stopnjama 88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM. Zahvaljujoč funkciji overboost dosežeta obe največji navor 220 Nm.


Ob začetku prodaje bo svojevrsten vrhunec motorne ponudbe predstavljal bencinski motor z neposrednim vbrizgom bencina 1.6 SIDI Turbo ECOTEC. Ta srednje velik motor z neposrednim vbrizgom goriva bo prav v Oplovem novem kabrioletu doživel premierno uporabo. Motor 1.6 SIDI Turbo ECOTEC se postavlja z živahnim in tekočim naraščanjem moči ter navora, ob izjemni uglajenosti, ki se odlično sklada z značilno uporabo kabrioleta, tekočo uživaško vožnjo. Motor doseže največjo moč 125 kW/170 KM med 4250 in 6000 vrtljaji na minuto in največji navor 280 Nm s pomočjo funkcije overboost. To je najboljša vrednost navora med motorji 1.6 Turbo tega zmogljivostnega razreda. Motorju sta namenjena ročni šeststopenjski menjalnik in šestopenjski samodejni menjalnik nove generacije. Motor 1.6 SIDI Turbo ECOTEC obenem združuje tudi izjemno ravnovesje med zmogljivostmi (222 km/h in pospešek od nič do 100 km/h v 9,6 s) in omejeno porabo goriva (6,3 l/100 km, 148 g CO2/km).


Dizelske barve bo še pred poletjem branil nov, prefinjen 2.0 CDTI BiTurbo motor z 143 kW/195 KM in navorom 400 Nm, ki zagotavlja izjemno mešanico visoke zmogljivosti (največja hitrost do 230 km/h, pospešek od nič do 100 km/h v 9,4 s) in ekonomično porabo goriva (5,2 l/100 km in 138 g/km CO2). Kombiniranan je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom sistemom Start/Stop.


Dobro znani dizelski motor 2.0 CDTI z največjo močjo 121 kW/165 KM je na voljo tako s 6-stopnejskim ročnim kot utdi s samodejnim menjalnikom. Motor doseže s pomočjo funkcije overboost največji navor 380 Nm.


Cascada je prvi Oplov avtomobil, ki bo opremljena z novo generacijo samodejnega šeststopenjskega menjalnika. Novi šeststopenjski menjalnik z omejenim trenjem omogoča v Cascadi s funkcijo Active Select tudi ročno prestavljanje za bolj športno vožnjo.


Sproščenost: sofisticirane tehnologije in varnostna oprema


Cascada združuje vožnjo pod milim nebom z najboljšimi Oplovimi tehnologijami. Mednje sodi sistem prilagodljivega delovanja sprednjih luči z 10 samodejnimi funkcijami AFL+, druga generacija kamere spredaj Opel Eye s številnimi novimi funkcijami (napreden sistem prepoznavanja prometnih znakov, opozorilo na vožnjo po ali preko vzdolžnih talnih oznak, nov sistema opozarjanja na pravšnjo varnostno razdaljo in opozorilo na nevarnost naleta), kamera zadaj, napreden sistem pomoči pri parkiranju v omejenem prostoru, ultrazvočni sistem pokrivanja mrtvega kota, ergonomična sprednja sedeža, ogrevanje volanskega obroča in sistem pomoči ob speljevanju navkreber.


Cascadina izjemno trdna potniška celica, izdelana v največji meri iz posebej trdnega jekla, zagotavlja najmanjšo možno deformacijo in največjo raven varnostnega prostora ob primeru trka. V vratih so vgrajene diagonalne ojačitve iz posebej trdnega jekla z dodatnimi ojačitvami na zgornji strani. Vetrobransko šipo nosita sprednja stebrička strehe iz kaljenega jekla. Ob morebitnem prevračanju se s pomočjo pirotehničnih sprožilcev in vzmeti samodejno dvigneta varnostna elementa nameščena za zadnjima sedežema. Sprožita se tudi v drugih nevarnih razmerah, vedno, sočasno s sprožitvijo katere izmed varnostnih zračnih blazin. Tako je avtomobil pripravljen na morebiten sekundaren trk, katerega posledica bi bilo prevračanje. Oba sprednja sedeža sta opremljena z dvosmerno nastavljivima aktivnima vzglavnikoma in dvojnima zategovalnikoma varnostnih pasov. Zategovalnika sta nameščena tudi na varnostnih pasovih zadnjih sedežev.


Cascada je bila zasnovana in razvita v Nemčiji in zdelovali jo bodo v Oplovi tehnološko sodobni tovarni v Gliwicah na Poljskem.