Slovenska premiera: Opel ADAM

21.3.2013

  • Prvi Opel modnega življenjskega sloga nadaljuje produktno ofenzivo znamke
  • ADAM ponuja virtualno neomejen potencial individualizacije
  • Najbolje povezan majhen avtomobil z zabavno-informacijskim sistemom IntelliLink
  • V Sloveniji na voljo od 20. marca z vstopno ceno 11.400 evrov

Ljubljana. V prodajne salone je z včerajšnjim dnem zapeljal povsem novi Opel ADAM, ki bo zagotovo pustil izjemen vtis tudi na cestah. Za modnim, urbanim, majhnim prvakom individualizacije se bodo obračale glave v naših mestih, tako kot se je to že zgodilo ob svetovni premieri septembra, na avtomobilskem salonu v Parizu. To zagotavlja moderna, izstopajoča in barvita podoba, kakor tudi skorajda neomejen potencial individualnih izvedb, ki virtualno sleherni ADAM naredi izvirno edinstven. Ni ga namreč avtomobila v razredu v svetovnem merilu, ki bi ponujal več kot 61.000 možnih izvedb zunanjosti in približno 82.000 izvedb notranjosti.


Oplova strategija treh korakov

ADAM prihaja na trg v ključnem trenutku Oplove produktne ofenzive. Od leta 2008 je namreč Opel popolnoma posodobil ponudbo. Začel je z zastavonošo znamke Insignio, nadaljeval s količinskimi modeli in sedaj nadaljuje s tistimi, ki vzpostavljajo povsem nove avtomobilske segmente: lani z Ampero (električnim avtomobilom s sistemom podaljšanega dosega) in Mokko (malim SUV), na začetku letošnje pomladi z ADAMOM (modnim majhnim avtomobilom) in pred poletjem še s Cascado (srednje velikim kabrioletom) kot del tretjega vala široko zastavljenega programa rasti in bogatenja ponudbe znamke Opel. V letih 2012 do 2016 namerava Opel na trg pripeljati kar 23 novih modelov in 3 družine novih motorjev.

 

Opel ADAM in pozicioniranje

S povsem novim modelom ADAM vstopa Opel v rastoči del segmenta A, v katerem je vodilo moden življenjski slog. Z le 3,69 metra v dolžino in 1,72 v širino (brez vzvratnih zunanjih ogledal) je Opel ADAM kratek, a z močjo prežet avtomobil. Poskočen trivratni avtomobil je pravšen za urbani prostor. Z veliko dinamiko, ki mu jo zagotavljajo podvozje ter natančen in odziven volan, iz česar izhaja tudi veliko zabave in okretnosti, je primeren tudi za vožnjo izven mesta. Navznoter ponuja Opel ADAM udobno namestitev štirim potnikom, ki so deležni vzdušja v premijskem slogu in potniki spredaj uživajo v nenavadno veliki prostornosti za majhen avtomobil. Tudi voznikov delovni prostor je mogoče individualizirati po osebnem okusu s številnimi barvami, dekorji, slogovnimi poudarki in efekti osvetlitve, ki se jih lahko tudi kasneje spreminja.

 

ADAM ne posnema uveljavljenih receptov. Ob tem, da so poglavitni tekmeci v segmentu nastali v retro slogu, je namreč vpadljiv in svež sočasno. ADAM dokazuje, da retro ni pravilo igre. Svojo vrednost namreč temelji na inovativnosti, opazni podobi in individualizmu. Sodobno in modno obliko združuje z virtualno neomejenimi možnostmi osebnih izvedb, kar ga odločno loči od tekmecev. Ob tem uvaja v ta del trga značilnosti, prepoznavne za premijske modele višjih razredov, s čemer potrjuje izjemno kakovost notranjosti in tehnologij, ki dvigujejo raven varnosti, udobja in zabave. Sočasno ohranja Oplovo cenovno dostopnost z bogato serijsko opremljenostjo vseh različic.

 

Individualizacija – virtualno noben ADAM ni enak drugemu

Namesto običajnega stopnjevanja opremljenosti uveljavlja ADAM tri različne izvedbe označene s tremi besedami za »vzdušje«, stil. To je osnova, v bistvu prvo korak individualizacije. ADAM JAM je izstopajoča, privlačna svojevrstna ulična »funky« izvedba, ADAM GLAM je elegantna in slogovno skladna, namenjena ljudem prefinjenega okusa in poznavalcem mode. ADAM SLAM je dokaj možata in športna izvedba.

 

Za zunanjost lahko kupci izbirajomed 12 barvami karoserije in 3 barvami strehe. Z izvirnimi poimenovanji, ki so posebej zgovorna za ljubitelje filmov: “I’ll be Black”, “Papa don’t Peach”, “Purple Fiction”, “James Blonde”, “Saturday White Fever” in “Buzz Lightgreen”. Skladno s sleherno barvo zunanjosti je tudi individualizirana izvedba ključa. Torej tudi po tem, ko lastnik parkira ADAMA ostaja del izjemne originalnosti in individualnosti vedno z njim. Streha ADAMA je lahko tudi enake barve kot ostala zunanjost. A so za posebno poudarjanje kontrastnega učinka na voljo tri barve, ki jih je mogoče povezovati z vsemi drugimi barvami zunanjosti. To so svetleča črna “I’ll be Black”, svetla krem barva “White my Fire” ter bogata in temna “Men in Brown”.


Pogonski sklopi: trije učinkoviti motorji

ADAM je na voljo s tremi preizkušenimi bencinskimi motorji. Z 1,2-litrskim z največjo močjo 51 kW/70 KM ter dvema 1,4-litrskima motorjema največje moči 64 kW/87 KM in 74 kW/100 KM. Vsem je namenjen petstopenjski ročni menjalnik. Dodatno jim učinkovitost lahko poveča paket ecoFLEX Technology, ki združuje sistem Start/Stop z visokozmogljivim akumulatorjem, zmogljivejši zaganjalnik, optimiziran generator in stikalo “eco” za zagon in izključitev delovanja sistema. V paket je vključen tudi indikator za pomoč za varčno vožnjo Eco Drive Assistant, ki nadzira rabo energije in opozarja na pravi trenutek za prestavljanje.


Inovativne tehnologije

Privlačne so tudi domiselne in cenovno dostopne tehnologije. Informacijsko-zabavni sistem IntelliLink omogoča ADAMU, da je najbolje omrežen in povezan mali avtomobil, saj ponuja povezavo avtomobila s pametnimi telefoni, na voljo pa je tudi z inovativno Appleovo programsko opremo prepoznavanja glasu SIRI Eyes Free. Izbrane aplikacije za pametne telefone z operacijskimi sistemi Android in Apple iOS je mogoče prenesti kar z interneta. Tako je na primer navigacijski sistem BringGo na voljo na App Store in ga je mogoče prenesti kot verzijo z zemljevidi vzhodne in zahodne Evrope.

 

Avtomobil sodobnega življenjskega sloga ponuja spektakularni izbor inovacij do sedaj na voljo, če sploh, le v višjih avtomobilskih razredih. Izjemne za razred, ki mu ADAM pripada, so: nova generacija sistema pomoči pri parkiranju (Advanced Park Assist), ogrevan volanski obroč, opozorilo na vozilo v mrtvem kotu (Blind Spot Alert), servo ojačevalnik volana z možnostjo mestnega načina delovanja z »rahlim dotikom« (CITY mode) in Oplova ekskluzivna rešitev, popolnoma integriran nosilec koles FlexFix.

ADAM in TI

ADAM bo pritegnil mlade in mlade po srcu obeh spolov, ki želijo z avtomobilom izpostaviti svojo individualno osebnost. Ti kupci veljajo za poznavalce mode in individualnosti, saj ne sledijo preprosto trendom, namreč trende soustvarjajo in veljajo za tiste, ki ustvarjajo mnenje o njih. Z ADAMOM Opel ne bo pritegnil le svojih lojalnih kupcev, ki si želijo izvirnega vznemirjenja majhnega avtomobila, marveč bo kot zmagovalec izšel tudi pri novi skupini kupcev, ki se doslej še niso poistovetili z znamko. Odzvali se bodo na ADAM, ker je ta avtentičen in preprosto drugačen od vseh njegovih potencialnih tekmecev. Lastnikom se  ne bo več potrebno navajati na svoj ​​avtomobil, ker ADAM dejansko odraža njihov značaj in življenjski slog. Vso to čustveno privlačnost združujemo z najboljšim nemškega inženirstva in kakovosti.


ADAM in dostopnost

ADAM ne zagotavlja le več individualnosti kot tekmeci, z izjemnim naborom serijske opremljenosti namreč ponuja tudi občutno ugodnejše razmerje med vsebino in zneskom denarja, ki ga je potrebno odšteti zanj. Za vstopno različico ADAMA z 1,2-litrskim motorjem največje moči 51 kW/70 KM je potrebno odšteti 11.400 evrov (priporočena maloprodajna cena z DDV). Ob tem so cenovno dostopne tudi premijske tehnologije in številne možnosti individualizacije izbrane zanj. Tako je na primer potrebno za informacijsko-zabavni sistem IntelliLink odšteti le 290 evrov, obloga stropa z zvezdnatim nebom s 64 diodami LED pa je ocenjena na 280 evrov.

 

Strokovnjaki predvidevajo, da bo sodobnemu življenjskemu slogu naravnan podsegment, v katerega vstopa ADAM, v naslednjih letih vztrajno rasel. V Evropi se je od leta 2000 dalje namreč prodaja modnih avtomobilov segmenta A (dolgih približno 3,7 m) povečala za 30 odstotkov, prestižnih avtomobilov segmenta B (dolžina približno štiri metre) pa za več kot 110 odstotkov. Tudi v Sloveniji je opazen trend rasti tega segmenta, saj se je njegov tržni delež med letoma 2011 in 2012 kar podvojil (iz 2% na 4%).

 

Vsekakor ne gre spregledati, da avtomobil ni bil le razvit v Nemčiji, v Oplovem Mednarodnem tehničnem in razvojnem centru v Rüsselsheimu, marveč je v Nemčiji tudi izdelan. Naročila za Opel ADAM, katerega proizvodnja se je začela januarja, se v nekaterih evropskih državah zbirajo že od premiere v Parizu lani septembra. Do danes je zbranih že več kot 30.000 naročil. V Sloveniji steče prodaja ADAMA z današnjim dnem in cilj je, da se bo v enem letu po slovenskih cestah vozilo približno 100 unikatnih novih ADAMOV.

Motor
1.2 70 KM
1.2 70 KM
1.4 85 KM
1.4 85 KM
1.4 100 KM
1.4 100 KM
SLAM
13.890
14.090
14.290
14.490
14.690
14.890

Menjalnik/

Oprema

5-st. ročni
5-st. ročni Start/Stop
5-st. ročni
5-st. ročni Start/Stop
5-st. ročni
5-st. ročni Start/Stop
ADAM
11.400
11.600
 
 
 
 
JAM
12.900
13.100
13.300
13.500
13.700
13.900
GLAM
13.600
13.800
14.000
14.200
14.400
14.600