Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI: Sedem sedežev in najvišja stopnja učinkovitosti

21.2.2013

  • Nova generacija motorja najnaprednejših tehnologij 1.6 CDTI ECOTEC, Oplov najčistejši dizel doslej
  • Zmogljiv in gospodaren: 320 Nm navora, a le 4,1 l/100 km (109 g CO2/km)
  • S selektivnim redukcijskim katalizatorjem skladen z merili Evro 6
  • Na voljo od spomladi 2013 dalje

 

Rüsselsheim. Na avtomobilskem salonu v Ženevi (od 7. do 17. marca 2013) bo Opel v Zafiri Tourer predstavil povsem novo generacijo dizelskega motorja 1.6 CDTI ECOTEC. Motor je najčistejši dizel v Oplovi zgodovini. S pomočjo Oplove tehnologije SCR (selective catalytic reduction) »BlueInjection«, že sedaj dosega izjemno stroga merila sestave izpušnih plinov Euro 6, ki bodo stopila v veljavo v prihodnosti. Nova generacija motor 1.6 CDTI ECOTEC doseže največjo moč 100 kW/136 KM in največji navor 320 Nm. Z njim Zafira Tourer porabi izjemno malo goriva, saj znaša njena povprečna poraba goriva 4,1 l/100 km, ob povprečnem izpustu 109 g CO2/km. Nobeden drug kompaktni enoprostorec na trgu ne združuje tako velikega motornega navora, celostnih zmogljivosti (največja hitrost 193 km/h) in gospodarnosti porabe goriva. Toda Oplov 1,6-litrski dizelski štirivaljnik najsodobnejših tehnologij, z izjemnim navorom v velikem razponu vrtljajev motorja, ne postavlja le novih meril za zmogljivosti, marveč z vrhunsko rafiniranostjo, odločno omejitvijo hrupa, tresljajev in robustnosti, postavlja povsem nova merila tudi za uglajenost.

 

Novi motor 1.6 CDTI ECOTEC dodatno širi že doslej bogato ponudbo pogonskih sklopov Zafire Tourer. Po novem jo tako sestavlja pet dizlov, vključno z visoko zmogljivostnim motorjem 2.0 BiTurbo CDTI največje moči 143 kW/195 KM, štirje bencinski motorji in motor na LPG. Široko razvejana ponudba pokriva vse zahteve, potrebe, pričakovanja ter okuse kupcev. »Opel nadaljuje z bogatitvijo ponudbe že doslej izjemno uspešne Zafire Tourer z vznemirljivo in posebej prepričljivo nemško tehnologijo,« pravi Mike Ableson, član upravnega odbora Opla in podpredsednik GM Europe, zadolžen za inženiring. »Naša nova generacija motorja 1.6 CDTI ECOTEC ni le najčistejši dizel Opla doslej. Še enkrat več postavlja našo Zafito Tourer nad ostale, saj ga ni avtomobila, ki bi na tovrsten način združeval impresivno majhno porabo goriva, izjemno rafiniranost ter kakovost najvišjega razreda z izvedbo sedmih sedežev.«

 

Prejemnica neštetih nagrad in zmagovalka številnih izborov, nazadnje so ji bralci evropski revij podelili laskavi naslov ‘Zlati volan 2012‘, združuje premijsko vzdušje in najvišjo raven fleksibilnosti notranjosti, z najsodobnejšimi tehnologijami, med katerimi so nekatere izjemne in enkratne v razredu. Tako glede večanja ravni varnosti, kot udobja. Med izjemne tehnične rešitve sodi mehatronsko vzmetenje FlexRide, kamera spredaj Opel Eye druge generacije, prilagodljiv sistem sprednjih luči AFL+ in panoramsko strešno okno, s katerim je notranjost osvetljena z naravno svetlobo. Izjemno prilagodljivost zagotavlja Zafiri Tourer nova generacija sistema sedežev Flex7, z izvirno in enkratno funkcijo klubskih sedežev, z izjemno prostornostjo in udobjem potnikov v drugi vrsti.

 

1.6 CDTI ECOTEC z največjo rafiniranostjo, zmogljivostjo in okoljsko spoštljivostjo v razredu

 

Z nadzorom zgorevanja v zaprtem krogu in blokom iz aluminija bo povsem novi dizelski motor 1.6 CDTI ECOTEC, od letošnjega avtomobilskega salona v Ženevi nadomestil obstoječi 1,7-litrski motor in nekatere izvedbe dvolitrskega motorja manjših zmogljivosti v Zafiri Tourer. Poglavitni razvojni cilji motorja so bili v razredu najbolj uspešno dušenje hrupa, tresljajev in robustnosti, izjemna zalogo navora in moči ter posebej omejena poraba goriva. Kot osnova sta bili za ciljno največjo moč in navor postavljeni vrednosti 100 kW (136 KM) in 320 Nm. V primerjavi s prejšnjim rodom 1,7-litrskega motorja je to predstavljalo 4,4, oziroma 6,6-odstotno povečanje. Glede na primerljivo zmogljiv dvolitrski dizel v Zafiri Tourer je ob tem poraba motorja 1.6 CDTI nove generacije manjša za deset odstotkov.

 

Majhno porabo goriva in ekstremno omejen izpust motorja 1.6 CDTI Zafire Tourer v primerjavi z bencinskim, omogoča Oplova tehnologija selektivnega redukcijskega katalizatorja SCR “BlueInjection”.

 

Ta okolju prijazen sistem naknadnega čiščenja dizelskih izpušnih plinov deluje z neškodljivo tekočine AdBlue®, sestavljeno iz ureje in vode, vbrizgano v izpušne pline. Tekočina se v procesu pretvori v amonijak, ki predstavlja katalitsko osnovo. Z njo reagirajo dušikovi oksidi (NOx), ki se v katalizatorju selektivno reducirajo v dušik in vodo.

 

Izjemno ravnovesje med zmogljivostmi in gospodarno porabo goriva

 

Novo Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI bo mogoče naročiti od konca februarja dalje. Prvi kupci jo bodo prevzeli spomladi.

 

Nova Zafira Tourer 1.6 CDTI bo zagotovo posebej priljubljena na trgih, kjer ji bo izjemno omejen izpust CO2, le 109 g/km, zagotavljal ugodnejšo obdavčitev. Na primer v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem. Njeno izjemno ravnovesje med gospodarnostjo in zmogljivostjo jo bo naredilo za izjemno priljubljeno na trgih posebej naklonjenih dizlom, kot sta Portugalska in Španija.