Štiri Oplove svetovne premiere na ženevskem avtosalonu 2013

25.2.2013

  • Svetovna premiera novega, elegantnega, srednje velikega kabrioleta Cascada
  • Študijski urbani crossover ADAM ROCKS odkriva svobodomiselnost v najbolj individualni obliki
  • ADAM R2 Concept, študija dirkalnika za reli, ki bo na hitrostne preizkušnje zapeljal že letos
  • Učinkovit novi 1,6-litrski turbo dizelski motor premierno v Zafiri Tourer
  • S IntelliLink in sistemom govornega upravljanja Siri Eyes Free je ADAM najbolj omrežen in povezan mali avtomobil

 

Ženeva/Rüsselsheim. Opel bo na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi (odprt za obiskovalce od 7. do 17. marca 2013) predstavil štiri svetovne premiere. Na novinarski tiskovni konferenci 5. marca ob 9. uri na razstavnem prostoru 2231 hale 2 ženevskega razstavišča Palexpo bo namreč razkril novi srednje velik kabriolet Cascada, študijski urbani crossover ADAM ROCKS, študijo reli dirkalnika ADAM R2 in Zafiro Tourer 1.6 CDTI.

 

Z elegantnim štirisedežnim kabrioletom Cascado je Opel ponudil atraktivno, cenovno dostopno alternativo v delu trga, v katerem prevladujejo dragi, srednje veliki kabrioleti. Z mišičastimi proporci in občutkom neomejenosti napoveduje konceptni crossover ADAM ROCKS možne nove smeri zasnove absolutno edinstvenega in toliko bolj individualnega avtomobila. ADAM R2, namenjen kupcem, ki nameravajo z njim že letos zapeljati na relije, dodaja nesporni avtomobilski zvezdi dodaten sijaj. Ključna med obsežno prenovo Oplovih motorjev je premiera nove družine srednje velikih dizelskih motorjev. Nova generacija motorja 1.6 CDTI ECOTEC bo v Ženevi premierno predstavljena v Zafiri Tourer. Oplov prvak individualizacije, avtomobil sodobnega urbanega življenjskega sloga ADAM, ki je poleg ostalega tudi izjemno omrežen, oziroma povezan je močno razburkal in zapeljivo pritegnil javnost že ob prihodu na trg. A se bo v Ženevi proti njemu obračalo zagotovo še več glav, saj ADAM nadaljuje z večanjem svojih tehnoloških prednosti z novimi funkcijami povezave IntelliLink, kot sta govorno upravljanje Siri Eyes Free in aplikacija Tuneln za globalno pretočne radijske vsebine.

 

Svetovna premiera: Nova Cascada – glamurozen kabriolet za vse letne čase

 

Nova Opel Cascada je avtomobil dolge silhuete s klasično platneno zložljivo streho za štiri. Srednje velik kabriolet Cascada se uvršča v vrh Oplove ponudbe ne le zaradi velikosti, marveč zaradi izjemne privlačnosti ter številnih premijskih tehnologij in rešitev.

 

Ostrina, odzivnost in vodljivost izhajajo iz trdne zgradbe, naprednega vpetja sprednjih koles s HiPerStrut vodili in prilagodljivega sistema blaženja FlexRide. Premijska kakovost platnene zložljive strehe, ki jo je mogoče spustiti in dvigniti v 17 sekundah tudi v vožnji s hitrostjo do 50 km/h, zagotavlja enak užitek vsem potnikom. Ko avtomobil miruje je mogoče streho dvigniti, oziroma zložiti tudi z daljinskim upravljalnikom.

 

Glamurozni kabriolet za vse letne čase je s posebej velikim, 380-litrskim prtljažnikom (zaprta streha) tudi vsakdanje uporaben. Prtljažnik je mogoče povečati s sistemom FlexFold pri katerem se v razmerju 50/50 deljivo naslonjalo zadnjih sedežev preklopi naprej z električno sprostitvijo vpetja. Tovrstna rešitev ni mogoča pri kabrioletih z zložljivo trdo streho.

 

Izjemni stopnji varnosti in udobja večajo premijski elementi opreme med katere sodijo samodejni zategovalniki varnostnih pasov, ekskluzivno oblazinjenje sedežev z usnjem Nappa, ergonomični sedeži s sistemom prezračevanja in še vrsta drugih varnostnih sistemov. Toda kljub izjemno bogati serijski opremljenosti ostaja cena Cascade posebej atraktivna. Na izhodišče ponudbe je namreč postavljena različica za katero je zahtevano 25.945 evrov (Nemčija). Nova Opel Cascada bo v prodajne salone pripeljala še pred poletjem.

 

Svetovna premiera: ADAM ROCKS Concept – svobodomiselnost v najbolj individualni obliki

 

Avtomobil sodobnega življenjskega sloga Opel ADAM je pravi prvak individualizacije in najbolje omrežen, oziroma povezan mali avtomobil. Toda za Opel to ni dovolj. Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo namreč predstavljena nova možnost dodatne individualizacije ADAMA, študijski trivratni urbani mini crossover ADAM ROCKS. Z mišičastimi proporci, ostrim dizajnom in možnostjo zlaganja strehe vzpostavlja 3,7 metrov dolg ADAM ROCKS novi tržni segment.

 

Študijsko vozilo ADAM ROCKS je nastalo z mislijo na tiste, ki si želijo svobode izven omrežja utrjenih cest. Inspiracijo zanj so snovalci našli v Parkour urbanih atletih. Zato je širši, z večjim odmikom od podlage, ob tem ostrejši in kompaktnejši. Njegova samozavestna podoba z vpadljivo masko motorja in lučmi z LED diodami zgovorno odkriva kam meri. Smerni kazalci v obliki bumeranga zagotavljajo slogu ADAM ROCKA še več individualnosti, kar velja tudi za vstavke na velikih, 18-palčnih platiščih, posebej ekspresivnega dizajna.

 

Osebnostna svoboda je pri ADAM ROCKU ob vsem izpostavljena tudi z zložljivo streho, ki omogoča neomejen pogled v nebo. Platnena streha se razteza po celotni širini potniškega prostora do zadnjih stebričkov strehe. Platnena streha prepriča in pritegne tudi zavoljo »inteligentnosti«. Sistem je namreč oplemeniten s posebno aplikacijo za spremljanje vremena, katere podatki se izpisujejo na barvnem zaslonu z možnostjo upravljanja na dotik, voznikovega informacijsko zabavnega sistema IntelliLink. Aplikacija nenehno preverja vreme in nemudoma sproži samodejno zapiranje strehe, če se približuje deževje. ADAM pač prav po rokersko zažiga!

 

Svetovna premiera: ADAM Rally R2 – ADAM brez omejitev

 

Opel se je novembra 2012 uradno vrnil v avtomobilski šport z ADAM Cup. Na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi bo znamka predstavila novo različico avtomobila sodobnega življenjskega sloga za reli pokal, pripravljeno skladno s predpisi FIA R2. Posebni sestavni deli iz ponudbe Opel OPC, zaklopke na pokrovu motorja za hitro odpiranje, zaščitni plošči dna spredaj in zadaj, dodatno izpostavljajo športno namembnost reli specialke. Tudi zaščitni oklep avtomobila sodi med izjemno napredne tehnološke rešitve. ADAMA R2 poganja 1,6-litrski motor ECOTEC s 16 ventili, s sistemom spreminjajočega se krmiljenja ventilov dirkaške izvedbe. Motor doseže največjo moč približno 136 kW/185 KM in največjim navorom 190 Nm. Na voljo sta dve izvedbi vzmetenja, z različnimi nastavitvami za asfalt in makadam, za zagotavljanje najvišje ravni oprijema in dinamičnega vodenja. Izjemno zaviranje zagotavlja zavorni sistem s hidravlično ročno zavoro brez zapore položaja, zavorne čeljusti Brembo s štirimi bati spredaj in sistem prilagoditve zavorne moči zadaj.

 

Notranjost dirkalnika R2 je prepoznavna po profesionalnih dirkaških elementih. Oprema združuje integrirano varnostno zgradbo s tekmovalnima sedežema SPARCO z voznikovim varnostnim sistemom HANS, ploščo z merilniki s prikazovalnikom izbrane prestave na tekoče kristale, nadzorno lučko in potovalni računalnik MONIT. Osrednja nadzorna plošča je dirkaške izvedbe. Opremo bogatijo še dodatna lučka za branje in elektronski sistem sprožanja protipožarne zaščite. Po homologaciji bo ADAM R2 na voljo kupcem, ki bodo z njim nastopili v relijih na številnih državnih prvenstvih po Evropi.

 

Svetovna premiera: Nova Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI – turbo dizel največje učinkovitosti

 

Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo Opel predstavil motor 1.6 CDTI ECOTEC, najčistejši dizel v zgodovini znamke. S pomočjo Oplove tehnologije SCR (selective catalytic reduction) »BlueInjection«, dosega nova generacija štirivaljnega dizla že sedaj stroga merila sestave izpušnih plinov Euro 6.

 

V Zafiri Tourer doseže motor 1.6 CDTI ECOTEC nove generacije največjo moč 100 kW/136 KM in največji navor 320 Nm. Postavlja se z izjemno učinkovitostjo saj porabi le 4,1 litra goriva na 100 km in v ozračje izpusti 109 g CO2 na kilometer. Noben drug kompaktni enoprostorec ne združuje tolikšnega navora, zmogljivosti (največja hitrost 193 km/h) in izjemno gospodarne porabe goriva. Novi motor 1.6 CDTI ECOTEC ne postavlja le novih meril za zmogljivosti, z veliko močjo in navorom, marveč z odločno omejitvijo hrupa, tresljajev in robustnosti, postavlja povsem nova merila tudi za uglajenost in prefinjeno rafiniranost. Motor nove generacije je bil v celoti razvit, vključno z inovativnim krmilnikom, v domačih razvojnih oddelkih znamke v Torinu, Rüsselsheimu in ZDA.

 

Premiera informativno zabavnega sistema: ADAM IntelliLink z novim sistemom glasovnega upravljanja Siri Eyes Free

 

Oplov prvak individualizacije ADAM je najbolje omrežen in povezan mali avtomobil na trgu. Njegov informativno zabavni sistem IntelliLink je povezljiv tako z operacijskim sistemom iOS iPhonea kot z pametnimi telefoni operacijskega sistema Android, saj združuje njihove številne funkcije in aplikacije z avtomobilom. S sistemom glasovnega upravljanja Siri Eyes Free (za pametne telefone iPhone, ki delujejo z operacijskim sistemom Apple iOS 6) in aplikacije kot je Tuneln za globalni pretok radijskih vsebin nadaljuje ADAM s povečevanjem tehnološkega vodstva, saj sistemu IntelliLink dodaja nove funkcije in vsebine.

 

Sistem govornega upravljanja Siri Eyes Free preprosto veča varnost in udobje vožnje. Tuneln približa vozniku in sopotniku mednarodno radijsko ponudbo. Uporabniki aplikacije namreč lahko spremljajo 70.000 radijskih postaj in več kot dva milijona programov na zahtevo. Za ADAMOV sistem IntelliLink so na voljo še številne druge aplikacije, vključno z globalnim podajanjem (podcast) internetnega radia Stitcher in navigacijski sistem BringGo za Zahodno in Vzhodno Evropo. Vsi podatki, nanašajoči se na delovanje aplikacij se jasno izpisujejo na sedempalčnem barvnem zaslonu na dotik sistema IntelliLink.