Uraden začetek izdelave Opel ADAMA: Sodoben življenjski slog in inovacije »Made in Eisenach«

11.1.2013

  • Edini avtomobil segmenta izdelan v Nemčiji
  • Tovarna v Turingiji se postavlja z izjemno fleksibilnostjo in najvišjo ravnijo kakovosti
  • Naložba v višini 190 milijonov evrov
  • Več kot 16.000 naročil pred prihodom na trg 19. januarja*
  • Prvak individualizacije z več kot 61.000 kombinacij zunanjosti in 82.000 kombinacij notranjosti
  • Kmalu na voljo tudi Applova programska oprema SIRI za zvočno upravljanje – prvič v segmentu

 

Eisenach/Rüsselsheim. Velik dogodek za majhen avtomobil! Opel je včeraj v svoji tovarni v Eisenachu slavnostno zagnal serijsko izdelavo majhnega avtomobila sodobnega življenjskega sloga. S prisotnostjo ob zagonu izdelave so ADAM počastili številni posebni gostje. »To je poseben trenutek za Eisenach in za celotno družbo Opel. ADAM je namreč izstopajoč, inovativen, posebej uporaben, saj združuje pionirski duh, ki pelje Opel v novo obdobje,« pravi Steve Girsky, predsednik nadzornega sveta Opla, podpredsednik GM in predsednik GM Europe.

 

Gospodarski minister Turingije Mattias Maching in podpredsednik upravnega odbora Opla dr. Thomas Sedran sta ob tem posebej poudarila, da je Opel ednini izdelovalec avtomobilov, ki ne le razvija, marveč tudi izdeluje majhen avtomobil v Nemčiji. Sedran: »ADAM je izjemen dokaz zaupanja naši tovarni v Eisenachu in celotni Nemčiji.« Z izjemnimi možnostmi individualizacije je ADAM izjemen izziv za načrtovanje, logistiko in samo izdelavo. »Danes so lahko ponosni prav vsi, izjemno kompetentni in posebej strokovni zaposleni v Eisenachu, kakor tudi vsi ostali v družbi, ki so sodelovali pri projektu,« je dodal Sedran.

 

* Velja za Nemčijo.

 

Posebej ponosna je bila tudi Ariane Friedrich, evropska dvoranska prvakinja v skoku v višino leta 2009 in večkratna nemška prvakinja. Bila je počaščena z vožnjo ADAMA s tovarniškega tekočega traku, ob predsedniku nadzornega sveta Opla Steve Girskyu. To se je zgodil na poseben dan zanjo, saj je praznovala rojstni dan.

 

Vložek 190 milijonov evrov v posebej fleksibilne in sodobne proizvodne zmogljivosti

 

Ključni predpogoj za izdelavo ADAMA je fleksibilnost. Saj ni drugega avtomobila v tem razredu na svetu, ki bi ponujal več kot 61.000 izvedb zunanjosti in približno 82.000 izvedb notranjosti. Od izjemnega nabora barv in platišč, do posebnih dodatkov, kot so na primer različne stropne obloge. Dr. Sedran pravi, »Kdorkoli bo naročil ADAM je lahko popolnoma prepričan, da na cesti ne bo srečal enakega avtomobila. Praktično sleherni ADAM je namreč edinstven, kar je dokazuje kolikšno stopnjo različnosti zmoremo doseči v izdelavi.« Opel je ožil približno 190 milijonov evrov, da bi ob Corsi zagnal izdelavo drugega avtomobila v tovarni v Eisenachu.«

 

Po tem, ko je avtomobil »Made in Eisenach« naredil izjemen vtis ob predstavitvi na avtomobilskem salonu v Parizu, ga sedaj le še nekaj dni loči od uradnega prihoda v prodajne salone Opla v Nemčiji 19. januarja. »Že danes imamo zanj več kot 16.000 naročil iz vse Evrope,« pravi dr. Thomas Sedran.

 

Ekstravaganca cenovno dostopnih inovacij

 

»ADAM ni le simbol Eisenacha in Turingije. Je simbol celotnega podjetja. Danes ima namreč Opel najbolj atraktivno modelno ponudbo vozil v 150 let zgodovine in ADAM je eden izmed njenih najbolj vitalnih delov,« je dejal direktor tovarne Stefan Fesser. Ob tem je posebej izpostavil nove domiselne in cenovno dostopne tehnologije v avtomobilu. Zabavno informacijski sistem IntelliLink omogoča ADAMU, da je najbolje povezan mali avtomobil, saj povezuje lastnikov pametni telefon (Apple iOS in Android) z vozilom. Kmalu bo na voljo tudi z Applovo inovativno programsko opremo glasovnega upravljanja SIRI. Avtomobil sodobnega življenjskega sloga ob tem ponuja spektakularen izbor inovativnih rešitev, ki so doslej, če sploh, bile na voljo le v višjih avtomobilskih razredih. Tako je edinstven v tem avtomobilskem segmentu samodejni sistem pomoči pri parkiranju Park Assist nove generacije, sistem ogrevanja volana, sistem opozorila na vozilo v mrtvem kotu in ekskluzivno Oplov, popolnoma integriran nosilec za kolesa FlexFix.

 

Večmilijardna modelna ofenziva Opla se nadaljuje brez popuščanja. V startnem položaju je že elegantni kabriolet Cascada, ki bo v prodajne salone Opla pripeljal ob koncu prve polovice leta. Od leta 2012 do 2016 namreč namerava Opel na trg pripeljati 23 novih vozil in 13 novih motorjev.