Novi 1,6-litrski dizelski motor nadaljuje prenovo motorjev pri Oplu

16.1.2013

  • Nova družina sodobnih štirivaljnih 1,6-litrskih dizelskih motorjev
  • V vrh razreda z rafiniranostjo in zmogljivostmi
  • Do deset odstotkov manjša poraba goriva
  • Sestava izpušnih plinov skladna s predpisi Evro 6

 

Rüsselsheim. Opel nadaljuje s temeljito prenovo motorne ponudbe s povsem novim štirivaljnim dizelskim motorjem s turbinskim polnilnikom. Druga družina novega zmanjšanega (downsized) motorja, dizelski štirivaljnik CDTI ECOTEC, sledi pred kratkim predstavljenemu bencinskemu motorju SIDI ECOTEC z enako delovno prostornino 1,6 litra. Dizelski motor bo zamenjal vse obstoječe 1,7-litrske dizelske motorje in dvolitrske motorje na plinsko olje manjših zmogljivosti.

 

S sistemom nadzora zgorevanja zaprtega kroga in blokom iz aluminija je novi 1.6 CDTI ECOTEC prvi dizel iz Opla, skladen s sestavo izpušnih plinov z merili Evro 6. Na voljo bo z različnimi stopnjami zmogljivosti v različnih modelih.

 

Uvrstitev v vrh segmenta glede učinkovitosti dušenja hrupa, tresljajev in omejevanju robatosti, izjemni vrednosti in razporeditvi navora in moči ter seveda posebej majhna poraba goriva so bili poglavitni cilji razvoja. V primerjavi z 1,7-litrskim motorjem sta bila največja moč in navor zvečana na 136 KM in 320 Nm, ob tem, ko se je poraba goriva zmanjšala za 10 odstotkov v primerjavi z dvolitrskim motorjem primerljivih zmogljivosti.

 

»Celovita prenova naše motorne ponudbe se nadaljuje s polnim plinom,« pravi dr. Thomas Sedran, podpredsednik uprave Opla. »Naš novi 1,6-litrski dizel bo postavil nova merila za rafiniranost, zmogljivost in spoštljivost do okolja. Do konca letošnjega leta bomo kupcem ponudili tri povsem nove generacije bencinskih in dizelskih motorjev. Do leta 2016 se jim bo pridružilo gledano v celoti 13 novih motorjev in 23 novih avtomobilskih modelov.«

 

Novi 1,6-litrski dizel z inovativnim sistemom nadzora delovanja je razvila globalna skupina inženirjev znotraj družbe v Torinu, Rüsselsheimu in v ZDA. Tovrstni pristop razvoju je zagotovil celovito sistemsko optimizacijo od začetka razvoja dalje. Izdelava motorja 1.6 CDTI ECOTEC bo stekla spomladi v prilagodljivi tovarni »flex plant« v madžarskem Szentgotthardu, kar pomeni v isti tovarni kot izdelujejo novi 1,6-litrski bencinski motor.