Povsem novi Opel Mokka: Veličina kompaktnosti

10.1.2012

  • Prvi avtomobil nemškega izdelovalca v novem podsegmentu malih SUV
  • Novi Mokka bogati Oplovo ponudbo in daje dodaten zagon hitro rastočemu trgu SUV v Evropi
  • Svež in dinamičen, združuje s športnim dizajnom prefinjene funkcionalnosti
  • Pogon spredaj ali na vsa štiri kolesa, ročni šeststopenjski ali samodejni menjalnik
  • Dva bencinska in dizelski motor, serijsko opremljeni s tehnologijo manjše porabe goriva Start/Stop

 

 

Rüsselsheim. Novo ime in nov segment za Opel. Na začetku leta, dva meseca pred svetovno premiero na avtomobilskem salonu v Ženevi 6. marca 2012, je Opel objavil prve uradne fotografije novega, dinamičnega, malega SUV, Opel Mokka.

 

Z novo Mokko je Opel prvi nemški izdelovalec avtomobilov z v rastočem SUV podrazredu. Kljub temu, da meri v dolžino le 4,28 m, ponuja Mokka udobno namestitev petim potnikom. Sočasno uresničuje Oplovo strategijo združevanja atraktivnega dizajna z inovativnimi tehnologijami in funkcionalnostjo višjih razredov, ki postajajo tako dostopnejše širšemu krogu uporabnikov.

 

»Mokka prevzema prednosti tradicionalnih večjih SUV, toda v sodobnem kompaktnem formatu,« pravi predsednik Opla Karl-Friedrich Stracke. »Mokka dopolnjuje Oplovo ponudbo vozil in daje dodaten zagon močni produktni ofenzivi znamke zadnjih let. Sočasno vnaša v novi SUV del segmenta B dodatno energijo, s katero bo tovrstna ponudba dodatno rasla v prihodnjih letih.«

 

Dinamična vožnja sodobnega življenjskega sloga

 

Opel Mokka združuje uporabnost in udobje višje pozicije sedenja z avanturističnim duhom. Na voljo je tudi s tehnologijo štirikolesnega pogona, ki samodejno, hipno preusmerja navor proti zadnjim kolesom, s čemer je zagotovljen učinkovitejši prenos pogona in natančnejše vodenje. Prepričljive zmogljivosti zagotavljajo trije učinkoviti motorji. Vse različice z ročnim menjalnikom so opremljene s sistemom zmanjševanja porabe goriva Start/Stop. Bencinsko ponudbo sestavljata 1,6-litrski atmosferski bencinski motor z največjo močjo 85 kW (115 KM) ter motor 1.4 Turbo z največjo močjo 103 kW (140 KM) in največjim navorom 200 Nm. Ponudbo dopolnjuje turbo dizelski motor 1.7 CDTI z največjo močjo 93 kW (130 KM) in največjim navorom 300 Nm. Obema motorjema, 1.4 Turbo in 1.7 CDTI, sta namenjena šeststopenjska ročni in samodejni menjalnik.

 

Mokka uvaja v SUV B segment najnovejše in posebej inovativne tehnologije, med katere sodijo tudi sistemi pomoči vozniku, delujoči na osnovi sistema kamere spredaj Opel Eye, kakor tudi kamera zadaj. Poleg tega se Mokka postavlja z ergonomičnimi sedeži s certifikatom združenja ARG - nemškega združenja strokovnjakov za zdravje hrbtenice, »Aktion Gesunder Rücken e.V.«. Poleg velikodušno odmerjenega prostornega prtljažnika ima lahko Mokka tudi popolnoma integriran, ekskluzivno Oplov, sistem nosilca koles najnovejšega rodu Flex-Fix.

 

S tovrstnimi vsebinami in opremo je bila Mokka zasnovana za ljudi prefinjenega okusa in aktivnega življenjskega sloga. To izpostavlja tudi njeno ime, izhajajoče iz ene izmed kav značilnih okroglih zrnc, prestižne arabske mešanice kave. Mešanice kave, ki vsebujejo Mokko , so izrazito sofisticirane, kultivirane in bogatega značaja. Prav takšna je tudi Opel Mokka, kompaktna, a kljub temu velika.

Samozavesten SUV dizajn v kombinaciji s prefinjeno funkcionalnostjo

 

Z Mokko je filozofija Oplovega dizajna združevanja umetniškega klesanja in nemške natančnosti dobila novo razsežnost in izraznost v SUV delu kompaktnega avtomobilskega segmenta. Opel Mokka se postavlja z odoločno oblikovanimi elegantnimi potezami, športno mišičaste, atletske zgradbe. Podobi daje posebno energijo značilna Oplova stranska zareza, ki se dviga proti zadnjemu delu. Športni značaj Mokke je dodatno poudarjen z večjim odmikom od podlage, kar jo naredi primerno za vožnjo po makadamskih cestah ter širokim, 1540-milimetrskim kolotekom. Robustna podoba je dodatno ojačena z 18-palčnimi kolesi, s platišči iz lahke litine, del serijske opreme stopenj opremljenosti Enjoy in Cosmo.

 

V notranjosti uveljavlja Mokka prepoznavne Oplove vrednote, kot so vsestranskost, prijaznost do uporabnika in funkcionalnost. Prtljažnik Mokke je mogoče povečati do 1362 litrov. Nadvse uporabnih je tudi 19 posebnih prostorov za shranjevanje in odlaganje najrazličnejših predmetov v notranjosti. Notranja prostornost je dopolnjena še z nosilcem koles Flex Fix nove generacije, ki je posebej skladen s potrebami uporabnikov aktivnega življenjskega sloga. Do uporabnikov prijazen nosilec koles je popolnoma integriran v zadnjem delu vozila, iz katerega ga je mogoče preprosto potegniti in nanj namestiti kar tri kolesa.

 

Pogon na vsa ali prednji kolesi ter številne ekskluzivne tehnologije

 

Opel Mokka bo na voljo s sprednjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa. Ob tem, da sistem pogona na vsa kolesa zagotavlja izjemno raven stabilnosti in varnosti, je Mokka z njim kos vsem, še tako zahtevnim razmeram vožnje. Da sta vodljivost in pogon vedno na pričakovani ravni, sistem samodejno, hipno prenese moč in navor k zadnjim kolesom.

 

Serijski elementi, ki zagotavljajo izjemne vozne lastnosti vsem različicam Mokke so: sistem elektronskega nadzora stabilnosti (ESC), sistem nadzora pogona (TC), sistem pomoči pri speljevanju navkreber (HSA) in sistem pomoči vožnje po klancu navzdol (HDC). Slednja večata udobje vožnje in varnost ob vožnji navkreber in navzdol.

 

Prefinjena in oplemenitena z bogato vsebino, uvaja Opel Mokka v SUV B segment najnaprednejše tehnologije, ki so doslej bile nemenjene le avtomobilom najvišjih razredov. To zgovorno potrjuje tudi sistem aktivnih sprednjih luči AFL+ s tretjo generacijo bi-ksenonskih žarometov, s sistemom samodejnega uravnavanja svetlobnega snopa nezasenčenih sprednjih luči (HBA). Na voljo je tudi kamera spredaj nove generacije Opel Eye. Z njeno pomočjo delujejo številni sistemi pomoči vozniku, med katerimi sistem opozarjanja za vožnjo preko vzdolžnih oznak na cestišču (LDW) in sistem prepoznavanja prometnih znakov druge generacije. Nobeden drug kompaktni SUV ne ponuja tovrstnih sistemov za večjo varnost in udobje v vožnji.

 

Opel Mokka bo v prodajne salone Opel pripeljala konec leta 2012.