Nominacija Opel Ampere za Avtomobil leta 2012

8.1.2012

  • Opel že četrto leto zapored v finalnem izboru
  • Sedem izbranih s seznama 35 avtomobilov

 

Rüsselsheim. Že četrto leto zapored je Opel s svojim avtomobilom vstopil v finalni izbor za najboljši avtomobil leta, z največjo veljavo v Evropi. Tokrat se za naziv Avtomobil leta 2012 poteguje Opel Ampera.

 

»Navdušeni smo, da je Ampera ena izmed finalistk izbora za avtomobila leta,« pravi Alain Visser, podpredsednik Opla, odgovoren za prodajo, marketing in poprodajo. »Ampera je zares revolucionaren avtomobil. Zato ne preseneča, da je doslej zmagala že v 25 evropskih izborih za najboljši avtomobil. Ob tem pa je Opel do sedaj trikrat zmagal v izboru za avtomobil leta in to s Kadettom E leta 1985, Omego A leta 1987 in Insignio leta 2009.«

 

Žirijo izbora Avtomobil leta sestavlja 59 vodilnih avtomobilskih novinarjev iz 23 evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija. Sedem letošnjih finalistov je izmed 35 avtomobilov, ki so med kupce zapeljali leta 2011, izbrala žirija z upoštevanjem strogih meril tehnološke inovativnosti in učinkovitosti,.

 

Ampera je prvi električni avtomobil, ki lahko vozi kamorkoli in kadarkoli. Njeni litij ionski akumulatorji energije 16 kWh napajajo električni motor največje moči 111 kW (150 KM). Odvisno od sloga vožnje in voznih razmer, je mogoče izključno na električni pogon, brez izpustov, z njo prevoziti od 40 do 80 kilometrov. Kadarkoli se njeni akumulatorji izpraznijo, se motor na notranje izgorevanje samodejno zažene in začne poganjati generator, ki zagotavlja električno energijo električnemu pogonskemu sklopu. Tako se doseg avtomobila, brez zaustavljanja na bencinskem servisu, poveča na več kot 500 km. Ob tem je žirija štela Opel Ampero in Chevrolet Volt, kot enega kandidata.

 

Zmagovalec izbora Evropski avtomobil leta 2012 bo proglašen 5. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi, kot prva uradna informacija salona.