Novi visokozmogljivi sedeži prvič v Astri OPC

27.1.2012

 

 • Sedeži OPC z novimi organskimi materiali, z 45 odstotkov manjšo težo ohišja
 • Bolj športen in dinamičen občutek v vožnji, kot kadarkoli doslej
 • Prvi sedeži v segmentu kompaktnih kupejev s certifikatom AGR združenja strokovnjakov za zdravje hrbtenice

 

Rüsselsheim. Nova Astra OPC, najbolj zmogljiva Astra doslej, se postavlja med ostalim tudi z novimi, visokozmogljivimi školjkastimi sedeži, izdelanimi po najsodobnejši tehnologiji. Z njimi bo opremljena ob svetovni premieri na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi, ki bo vrata odprl 6. marca. Oba sprednja sedeža večata zaznavanje športnosti in dinamike vožnje z najsodobnejšimi materiali za zmanjševanje teže, znižanim položajem sedenja in večjo bočno oporo.

 

Inženirji OPC (Opel Performance Center) so za oblogo visokozmogljivega sedeža uporabili plast organskega vbrizganega materiala, ki zagotavlja zmanjšanje teže za 45 odstotkov, v primerjavi s klasični ohišjem. Ob tem sestavljajo zgradbo ohišja še kompozitni materiali iz poliamida in steklenih vlaken. Nov material je preprost za oblikovanje in sočasno izjemno trden, kljub temu da znaša njegova debelina le dva milimetra.

 

»Opel je prvi izdelovalec avtomobilov na svetu, ki je za ohišje serijsko izdelanega sedeža, uporabil ta material,« pravi Armin Rossman, vodja ekipe razvoja sedeža OPC. »Najbolj zmogljiva Astra doslej, zasluži najboljšo tehnologijo na vseh področjih, vključno s sedeži.«

 

Voznik in sovoznik uživata v izjemno neposredni športnosti, saj sedita za 17 milimetrov nižje, kot v Astri GTC coupé in celo 40 mm nižje, kot v izhodiščni Astri.

 

Z znižanjem višine sedalne površine, se je okrepilo zaznavanje avtomobila in občutek povezanosti voznika s cesto.

 

Nove sedeže je mogoče nastaviti v 18 smeri:

 

 • Celoten sedež naprej in nazaj (2)
 • Celoten sedež navzgor in navzdol (2)
 • Naslonjalo sedeža naprej in nazaj (2)
 • Naklon sedalne površine (2)
 • Dolžino sedalne površine (2)
 • Podporo v ledvenem delu v štirih smereh (4)
 • Bočno oporo na naslonjalu (2)
 • Bočno oporo na sedalni površini (2)

 

Visokozmogljivi sedeži ponujajo nastavitve z največjim razponom v razredu kompaktnih športnih kupejev, z izjemno stopnjo prilagodljivosti, tako za voznika, kot sovoznika. Ob vsem so opremljene tudi s pnevmatskim sistemom nastavljive izbočenosti bočnih opor. Prilagodijo se slehernemu telesu in zagotavljajo podporo s strani, ob pritisku na gumb. Mogoče jih bo naročiti s tremi izvedbami usnja, različnih barvnih kombinacij. Najprej v novi generaciji Astre OPC.

 

Opel je bil prvi izdelovalec avtomobilov s certifikatom za sedeže neodvisnega združenja strokovnjakov za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V) in sicer že leta 2003 s Signumom. AGR odtisne oznako le na sedeže, ki zadovoljujejo izjemno stroga merila ergonomičnosti. Da bi sedež pridobil oznako AGR mora namreč v popolnosti zadovoljiti deset meril. Mednje sodi podpora osrednjega dela hrbtenice v štirih smereh, ki sledi z obliko naslonjala, njeni naravni ukrivljenosti. Astra OPC nadaljuje to Oplovo tradicijo in bo edini avtomobil v segmentu kompaktnih kupejev, s sedeži z oznako AGR.

 

Najbolj zmogljiva Astra doslej

 

Najbolj zmogljiva Astra doslej, različica OPC z dvolitrskim bencinskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva, doseže največjo moč 206 kW/280 KM) in 400 Nm največjega navora. Njena največja hitrost znaša 250 km/h, s čemer je najhitrejša Astra do sedaj. Avtomobil je opremljen z ekskluzivnim visokozmogljivim podvozjem, z zaporo diferenciala in zavorami znamke Brembo.

 

Vsa tehnologija OPC (Opel Performance Center), je s ciljem doseganja najzahtevnejših meril Opla, tako glede zmogljivosti, kot varnosti, preverjena s programom testiranja športne vožnje pri največjih hitrostih. V obsegu 10.000 kilometrov so jo testirali na stari progi na Nürburgringu, legendarni Nordschleife. Zahtevnost športne vožnje na Nordschleife, je mogoče v primerjavi z vožnjo na vsakdanjih cestah, izraziti s faktorjem 18, kar pomeni, da je 10.000 kilometrov vožnje na legendarni progi, enakovrednih 180.000 kilometrov vožnje v vsakdanjem prometu.