Poziv študentom, da dizajnirajo Ampero 2020 v oblikovalskem natečaju na družabnih omrežjih

Ponudba za plačano šolnino zmagovalcem

17.1.2012

Rüsselsheim. Jan, 2012: 'Dizajnirajte Ampero 2020' je izziv študentom na vseh koncih Evrope, v novem natečaju, ki sta ga razpisala Car Design News in Opel. Študentje bodo dizajnirali avtomobil z uporabo socialnih omrežij, ki bo orodje za upoštevanje pripomb ostalih udeležencev razpisa in sočasno medij, preko katerega bodo deležni nasvetov in usmeritev Oplovih strokovnjakov za dizajn.

 

Natečaj izziva študente, naj predstavijo svojo vizijo zunanjosti in notranjosti Ampere, električnega avtomobila znamke Opel, v letu 2020. Ob tem, da se bodo posvetili dizajnu in tako dosegli novo raven 'združitve umetnosti klesanja z nemško natančnostjo', so naprošeni, da upoštevajo tudi tehnologije, materiale in komunikacije, ki bodo vozilo naredile učinkovitejše, bolj dinamično in tehnološko usmerjeno.

 

»Želimo si naprednega dizajna in aktivnega odzivanja na zamisli natečaja,« pravi Mark Adams, podpredsednik Opla zadolžen za dizajn vseh vozil. »Posebej vznemirljivo je videti, kakšne zamisli imajo dizajnerji jutrišnjega dne.«

 

Na natečaju lahko sodelujejo študentje katerekoli smeri dizajna v Evropi. Dodatna spodbuda zanje je dejstvo, da bodo zmagovalci lahko opravljali plačano prakso v oblikovalskih studiih Opla, kar bo predstavljalo izjemen korak na njihovi poti do profesionalnega avtomobilskega oblikovalca.

 

Uporaba tehnik socialnih omrežij je izvirno domiselna rešitev natečaja. Drugače, kot pri konvencionalnih natečajih, pri katerih se ocenjujejo le končni izdelki, bodo študentje zamisli naložili na delovno omizje spletne strani natečaja in jih tam razvijali naprej. Vse to bo vidno ostalim sodelujočim, mentorjem in širšemu krogu oblikovalcev. Ti bodo delo sproti komentirali, delili nasvete in pripombe o tem, kako bi določene zamisli lahko bile nadgrajene in razvite. Študentje bodo lahko tako razvijali svoje zasnove v interaktivnem procesu, vse do zaključka natečaja.

 

»Žirija natečaja bo pri ocenjevanju upoštevala, kako se v osnovne zamisli vključujejo pripombe ter odzivanje na odgovore in mnenja,« pravi Joe Simpson, izredni urednik Car Design News.vorna za dizajn notranjosti vozil pri Oplu v Rüsselsheimu. »Oblikovalcu pomagajo mnenja drugih videti lastno ustvarjanje v novi luči.«

 

Natečaj Car Design News in Opla je sestavljen iz dveh faz. V prvi bodo vsi sodelujoči predstavili zamisli notranjosti in zunanjosti vozila. Ta del natečaja se bo zaključil maja 2012, ko bodo izbrani finalisti.

 

Finalisti bodo nadalje razvijali svoje dizajne do avgusta, ko se bo s proglasitvijo zmagovalcev natečaj zaključil. Dela vseh finalistov bodo predstavljena na avtomobilskem salonu v Parizu, septembra 2012, kjer bodo tudi proglasili zmagovalce.

 

Opel in Car Design News verjamejo, da bodo digitalna orodja in spletna javnost v prihodnje imeli pomembno vlogo pri oblikovanju avtomobilov. Tudi zato lahko v natečaju sodelujejo vsi slušatelji, vseh smeri oblikovalskega študija v Evropi, ne le avtomobilskega dizajna. Ob tem lahko kdorkoli iz Evrope zapiše komentar na njihovo delo.

 

Letos poteka natečaj drugič zapored. Prvi natečaj se je zaključil lani, na avtomobilskem salonu v Ženevi, ko so za zmagovalce bili proglašeni študentje Instituto Europeo di Design (IED) iz italijanskega Torina in University of Coventry iz Velike Britanije. Za nagrado jim je Opel plačal pripravništvo.

 

»Kontakti, ki jih vzpostavimo s študenti v času natečaja so izjemno koristni,« pravi Friedhelm Engler, direktor naprednega dizajna pri Oplu. »Posebej vznemirljivo je opazovati energijo in strast, ki ju kažejo do svojih zamisli.«

 

Podrobnosti o natečaju so na voljo na spletnem naslovu www.cardesigncontest.com/ov, kjer se je mogoče tudi registrirati in prijaviti. Zgodbo o zmagovalcih natečaja leta 2011 je mogoče prebrati na v spletnem naslovu Car Design News, dosegljivem preko povezave: http://www.cardesignnews.com/site/home/new_cars/display/store4/item219010/

 

Car Design News je vodilni spletni medij za profesionalne oblikovalce avtomobilov. Predstavlja nove koncepte in nove serijske avtomobile, razvoj oblikovanja, objavlja intervjuje z vodilnimi direktorji oblikovanja in novosti iz globalnega oblikovalskega sveta. Vse je podkrepljeno s knjižnico 50.000 fotografij in skic velike resolucije.

Kontakti:

Opel/Vauxhall
Peter Vos, Manager Brand Communications
peter.vos@opel.com

Richard Shaw, Chief Designer Advanced Vision
richard.shaw@opel.com

Car Design News
Joe Simpson, Associate Editor
joe.simpson@cardesignnews.com +44 208 987 0966

Ashleigh Ralfe, Competition Organisation
ashleigh.ralfe@ultimamedia.com +44 208 987 0953

 

Opomba:

Ultima Media je B2B medijska družba, osredotočena na globalno avtomobilsko industrijo. Izdaja revijo, organizira konference, podeljevanje nagrad in zagotavlja spletne storitve na številnih področjih delovanja. Med ostalimi dejavnostmi, povezanimi s oblikovanjem, izstopajo Car Design Awards China, Interior Motives Student Design Awards, revija Interior Motives, prireditev Car Design Night, Car Design News Webinars in ostale prireditve ter spletno delovanje.