Insignia BiTurbo: novo poglavje zastavonoše Opla

27.2.2012

  • Novi motor 2.0 BiTurbo CDTI z izvirnim sistemom hlajenja polnilnega zraka, pogon spredaj ali na vsa kolesa
  • Poskočnost, odzivnost, enakomerno večanje moči: 143 kW/195 KM, 400 Nm navora
  • Majhna poraba goriva 4,9 l/100 km (129 g/km CO2)
  • Podvozje SuperSport z izjemno zmogljivim vpetjem koles za vse Insignie AWD od spomladi 2012 dalje
  • Novi, na osnovi radarja delujoč sistem podpore vozniku veča varnost

 

 

Rüsselsheim. Opel nadaljuje z nenehnim izpopolnjevanjem in rafiniranjem Insignie, zastavonoše znamke izjemnega tržnega uspeha. Tako bo v letu 2012 dizelsko ponudbo razširila nova različica, z izjemno dinamičnim in učinkovitim motorjem BiTurbo. Dvolitrski CDTI motor se ne postavlja le z 143 kW/195 KM in navorom 400 Nm, marveč tudi z izjemno omejeno porabo. Limuzinska različica s sprednjim pogonom in ročnim menjalnikom porabi le 4,9 litra na 100 kilometrov (129 g CO2/km). Tako je Insignia 2.0 BiTurbo CDTI eden najbolj učinkovitih avtomobilov glede porabe goriva v srednjem razredu. Od spomladi 2012 dalje, bodo ob tem različice s pogonom na vsa kolesa (AWD) na voljo tudi s posebno izvedbo podvozja SuperSport iz različice Insignia OPC (Opel Performance Center) s pogonom na vsa kolesa. Vpetje izstopa z visokozmogljivim vpetjem sprednjih koles HiPerStrut, ki dodatno veča vozno dinamiko. Ob vsem je aktivna varnost v Insignii povečana s številnimi, učinkovitimi sistemi pomoči vozniku.

 

Opel z vrha ponudbe: prodajno uspešen zmagovalec številnih izborov

 

Od prihoda na trg leta 2008 je Insignia zmagala v več kot 50 nacionalnih in mednarodnih izborov, vključno s prestižnim izborom za “Evropski avtomobil leta 2009”. Upravičenost priznanj avtomobilskih strokovnjakov potrjuje tudi nepojemajoče povpraševanje. Doslej je bilo namreč prodanih že skoraj pol milijona teh Oplov z vrha ponudbe. Leta 2011 je Insignia beležila odločno rast prodaje na vseh ključnih trgih (vključno z Veliko Britanijo, Rusijo in Turčijo). V Nemčiji je petvratna različica z naskokom vodilna po prodaji v segmentu. Ob vsem se Opel z Insignio 1.4 Turbo ecoFLEX (103 kW/140 KM) postavlja z najbolj gospodarnim bencinskim motorjem srednjega razreda (5,7 l/100 km, 134 g CO2/km). Tudi te, najnovejše tehnološke prednosti botrujejo nadaljevanju uspešnosti modela z vrha rüsselsheimske ponudbe in so skladne z večanjem njegove vrednosti.

 

Inteligentna BiTurbo dizelska tehnologija

 

Najbolj izstopajoči del štirivaljnika s skupnim vodom za gorivo je sekvenčni sistem dveh turbinskih polnilnikov z dvema stopnjama stiskanja zraka. Ta tehnologija je bila doslej ohranjena le za avtomobile najdražjih znamk. Pri Oplu pa je po novem dosegljiva širšemu krogu kupcev. Ti si jo lahko omislijo tako s sprednjim, kot pogonom na vsa kolesa. Insignia 2.0 BiTurbo CDTI je na voljo z vsemi izvedenkami karoserije.

 

Novi motor 2.0 BiTurbo CDTI z največjo močjo 143 kW/195 KM in največjim navorom 400 Nm je zasnovan za zagotavljanje izjemne poskočnosti, odzivnosti in enakomerne rasti moči ob pospeševanju. Insignia BiTurbo s sprednjim pogonom (FWD) in ročnim šeststopenjskim menjalnikom pospeši od nič do 100 km/h v le 8,7 sekunde in doseže največjo hitrost 230 km/h. Ob tem ostaja poraba goriva vseskozi izjemno omejena, le 4,9 litra na 100 kilometrov (129 g CO2/km). Vse različice z ročnim menjalnikom so opremljene s sistemom Start/Stop, s katerim je Insignia eden najbolj učinkovitih avtomobilov srednjega razreda glede porabe goriva.

 

»V tem zmogljivostnem razredu so uveljavljeni šestvaljniki z delovnoprostornino okoli treh litrov. Z našo tehnologijo BiTurbo dosega manjši motor večjo moč, ob 30 odstotkov manjši porabi goriva,« pravi šef inženirjev Insignie, Volker Scharf. »To je izjemen dokaz uspešnega downsizinga pri Oplu.«

 

Sekvenčno nadtlačno polnjenje odpravlja turbo luknjo

 

Insigniin inovativen BiTurbo sistem sestavljata dva turbinska polnilnika različnih velikosti, delujoča ločeno ali družno. Opel je edini izdelovalec avtomobilov srednjega razreda, ki ponuja ta sofisticiran, sekvenčni sistem za dizelski motor. Manjšemu turbinskemu polnilniku se vrtilna hitrost posebej hitro poveča pri manjših vrtljajih motorja. To pomeni, da se na potisk stopalke za pospeševanje odzove nemudoma, s čemer je odpravljena tako imenovana »turbo luknja«. Že od 1250 vrtljajev dalje ima namreč voznik na voljo že 320 Nm navora. Njegova vrednost pri 1750 vrtljajev na minuto naraste na 400 Nm.

 

Pri srednji hitrosti vrtenja motorja delujeta turbinska polnilnika skupaj. Večji predhodno stisne zrak, ki ga nato manjši stisne dokončno. Delovanje pretočnega ventila z zaporo je nadzorovano in vodeno tako, da je del izpušnih plinov nenehno usmerjen proti večjem turbinskemu polnilniku. Zato je voznik deležen stalnega zmogljivostnega pospeševanja. Pri večjih vrtljajih (od okrog 2000 do 3000 vrtljajev na minuto) so izpušni plini neposredno usmerjeni proti večjemu turbinskemu polnilniku, kar zagotavlja izjemno moč pri večjih hitrostih vrtenja motorja.

 

Ob razvoju motorja 2.0 BiTurbo CDTI so kot enega poglavitnih ciljev opredelili hiter porast tlaka polnilnega zraka pri majhnih vrtljajih in zagotovitev velike odzivnosti stopalke za pospeševanje v srednjih vrtljajih. Količina stisnjenega zraka je vedno natančno določena, skladno z vrtljaji motorja, z dvema turbinskima polnilnikoma različne velikosti. Pri manjših vrtljajih motorja dovaja manjši turbinski polnilnik preko dodatnega, manjšega hladilnika polnilnega zraka z vodnim hlajenjem, po najkrajši poti manjše količine zraka neposredno v motor. Pri srednjih vrtljajih motorja večji in zmogljivejši turbinski polnilnik v vse večji meri prevzema polnjenje valjev z zrakom. Večja količina stisnjenega zraka, ki ga stiska večji turbinski polnilnik, je hlajena v konvencionalnem hladilniku polnilnega zraka. Opel je prvi izmed avtomobilskih izdelovalcev, ki je uporabil tovrstni dvojni sistem hlajenja.

 

Nadaljnje večanje učinkovitosti delovanja motorja zagotavlja uporaba tehnologije Cleantech, ki nadzira delovanje in proces izgorevanja z zaprtim elektronskim tokokrogom. Tipala, ki so nameščena v grelne svečice, merijo tlak v valju več kot 100.000 krat v minuti, s čemer je zagotovljeno, da motor deluje nenehno z največjimi zmogljivostmi in sočasno z najmanjšo možno porabo goriva in izpustom CO2. Sistem neposrednega vbrizga goriva, preko skupnega voda tretjega rodu, deluje s tlakom do 2000 barov in usmerja gorivo v izjemno natančne vbrizgalne šobe, ki delujejo po pietzoelektričnem principu. Šobe zmorejo do osem vbrizgov na delovni takt. Vse to zagotavlja izredno natančno delovanje, z izjemno omejeno glasnostjo delovanja in majhnimi izpusti.

 

Z novo različico 2.0 BiTurbo CDTI z vrha ponudbe sestavljajo ponudbo dizelskih motorjev Opel Insignie po novem štirje motorji s skupnim vodom za gorivo z največjimi močmi od 81 kW (110 KM) do 143 kW (195 KM).

 

Ponudba brez primerjave v srednjem razredu

 

Septembra 2011 je bila napoved novega modelskega leta Insignie osredotočena na zmanjšanje porabe goriva najbolje prodajanih različic (nova različica 1.4 Turbo ecoFLEX, z bencinskim motorjem, z izpustom 134 g CO2/km in nova različica 2.0 CDTI ecoFLEX, z največjo močjo 118 kW/160 KM, izpustom le 115 k CO2). Na začetku leta 2012 pa je ponudba Oplovega zastavonoše pridobila pomembne premijske vsebine in tehnologije. Novi 2.0 BiTurbo CDTI je na voljo v vseh karoserijskih izvedbah, s štirimi in petimi vrati ter kot karavan Sports Tourer. Kupci lahko ob tem izbirajo med ročnim in samodejnim šeststopenjskim menjalnikom, kakor tudi med sprednjim (FWD) in pogonom na vsa kolesa (AWD), z elektronsko zaporo diferenciala zadaj.

 

Vozna dinamiko je mogoče dodatno povečati s prilagodljivim mehatronskim vzmetenjem FlexRide za doplačilo. S tovrstno ravnjo izbire se ne more primerjati nobeden drug avtomobil v srednjem razredu.

 

SuperSport podvozje s visokozmogljivim vpetjem za vse Insignie 4x4

 

Še ena izmed številnih velikih inovacij izvedenke s štirikolesnim pogonom Insignie je SuperSport podvozje za doplačilo. Ta tehnologija, ki je bila doslej ohranjena le za različico OPC (Opel Performance Center) z vrha ponudbe, bo od spomladi 2012 na voljo širšemu krogu kupcev. Izvedba združuje sistem mehatronskega podvozja FlexRide z elektronsko nastavitvijo blažilnikov, visokozmogljiv zavorni sistem Brembo in vpetje prednjih koles preko vzmetne noge HiPerStrut (High Performance Strut), znanega iz iz Insignie OPC z največjo močjo 325 KM, ki dodatno izboljšuje vodljivosti in natančnosti.

 

Novi, na osnovi radarja delujoči sistemi pomoči vozniku dodatno večajo varnost

 

Avtomobil ni pridobil le na ostrini. Veliko je pridobil tudi na področju aktivne varnosti, še posebej z novim radarskim sistemom nameščenim za masko motorja. Kupci Insignije se lahko tako po novem odločijo tudi za, na osnovi radarja delujoč sistem ACC (Adaptive Cruise Control). Novi sistem ohranja izbrano hitrost, samodejno prilagojeno prometnim razmeram, ki sočasno ohranja pravšnjo varnostno razdaljo. V povezavi z radarjem so na voljo še nekateri drugi sistemi, kot je FDI (Following Distance Indication), ki voznika s svetlobnim opozorilom obvešča o pravšnji varnostni razdalji, sistem FCA (Forward Collision Alert), ki s svetlobnim in zvočnim opozorili opozori na možnost naleta na spredaj vozeče vozilo in sistem CIB (Collision Imminent Braking) za samodejno zmanjšanje hitrosti, ko je zaznana neizbežnost trka.