Opel Ampera je zmagala na reliju Monte Carlo alternativnih pogonov

26.3.2012

  • Štirje električni avtomobili Ampera so bili na reliju alternativnih pogonov uvrščeni med prvih deset
  • Uspeh francoske posadke Darniche – Lambert v konkurenci približno 130 tekmecev
  • Ampera je v svojem prvem nastopu uspela v preskusih vzdržljivosti in porabe goriva
  • Slovenska posadka Purgar – Lulik je osvojila zelo dobro 28. mesto

 

Rüsselsheim, Monte Carlo. Po osvojitvi priznanja “Avto leta 2012” je zdaj Opel Ampera zmagala tudi na 13. mednarodnem reliju Monte Carlo za električne avtomobile in alternativne pogone, v katerem je tekmovala prvikrat. Štiri Ampere so se uvrstile med najboljših deset, francoska posadka Bernard Darniche in Joseph Lambert pa je uspela premagati prav vse tekmece. V nedeljo, zadnji dan tekmovanja, je revolucionarni električni avtomobil dosegel cilj v prestolnici kneževine ob Azurni obali. Na reliju je sodelovalo približno 130 vozil okrog 30 različnih znamk, med njimi pa je bilo skupaj sedem Amper, od tega ena zasebna posadka. Med ostalimi udeleženci so bili tudi Renault Fluence Z.E., športni avtomobili Tesla Roadster, Mitsubishi I-MiEV in Peugeot Ion. Poleg zmagovitega para so posadke z Ampero dosegle še naslednje uvrstitve: Charlotte Berton in Olivier Sussot sta bila tretja, Jean-Claude Andruet in Patrick Lienne sedma, Hanns Werner Wirth in Daniel Riesen pa sta fantastičen dosežek zaokrožila z osmim mestom.

 

Posadka Opel Slovenija z voznikom Željkom Purgarjem in sovoznikom Silvanom Lulikom je v skupni končni razvrstitvi osvojila zelo dobro 28. mesto in je bila šesta med sedmimi posadkami z Amperami. Pri razvrstitvi glede porabe energije pa sta se uvrstila celo na 17. mesto.

 

"Uspeh Ampere v tem raznolikem tekmovanju v zelo zahtevnih pogojih dokazuje njeno impresivno uravnoteženost med vzdržljivostjo in učinkovito izrabo goriva. To podčrtuje našo vodilno vlogo na področju alternativnih pogonov," je dejal Enno Fuchs, direktor za E-mobilnost pri Oplu. “Rallye Monte-Carlo Des Énergies Nouvelles” je potekal že trinajstič in se je uveljavil kot najstarejše avtomobilsko športno tekmovanje za vozila z alternativnimi pogoni. Monaški avtomobilski klub je prvo takšno tekmovanje priredil že leta 1995.

 

Vzdržljivostna preizkušnja za alternativnih pogonov

 

Za reli so bila določena tri izhodiščna mesta: Annecy-le-Vieux in Clermont Ferrand v Franciji ter Lugano v Švici, od koder so morali tekmovalci skozi Digne-les-Bains, glavno mesto francoskega departmaja Alpes-de-Haute-Provence, do Monaka prevoziti 550 kilometrov. Drugi dan so morale posadke iz Monaka in po trasi slovitega relija Monte Carlo v francoskih obmorskih Alpah prevoziti 272 kilometrov. V teh dveh dneh so se soočile s posebnimi preizkušnjami v točnosti in stalnosti vožnje in tudi dokazati svoje zmožnosti za izkoriščanje vozil do njihovih meja.

 

Poleg preizkušenj v točnosti je bila zelo pomembna tudi poraba goriva. Organizatorji so s pomočjo izračunanega razmerja med težo vozila, izpustom CO2 , energijsko gostoto goriva in porabo lahko dobili primerljive vrednosti in na podlagi teh določili končni vrstni red. "Dovršena tehnologija Ampere je bila ves čas zanesljiva in nam je omogočila izvrsten uspeh," je dejal francoski reli sovoznik Joseph Lambert, ki je z Bernardom Darnichem za volanom proslavljal skupno zmago. Darniche je na legendarnem reliju Monte Carlo že zmagal leta 1979, v hitrostnih preizkušnjah čez sloviti Col de Turini pa je bil najhitrejši že več kot desetkrat.

 

Opel Ampera je prvi električni avtomobil, ki lahko pelje kadarkoli kamorkoli. Litij-ionska baterija z zmogljivostjo 16 kWh daje energijo elektromotorju z močjo 111 kW / 150 KM, ki poganja avtomobil. Glede na način vožnje in pogoje na cesti je z izključno električnim pogonom in brez vseh izpustov možno prevoziti od 40 do 80 kilometrov. Električen pogon v hipu zagotovi 370 Nm navora, kar omogoča pospešek z mesta do hitrosti 100 km/h v približno devetih sekundah in največjo hitrost 161 km na uro.